Lego Racers – já jsem Legoman a tohle je moje Legokára

Čím více listů kalendáře strháváme, tím víc na nás doléhá skutečnost, že stárneme. Stárneme neustále – nyní, kdy píšu tuto recenzi, stejně jako nyní, kdy ji čtete. Stárneme od narození a těžko na tom někdo něco změní. Vzpomínky na dětství zapadávají prachem a malé kostičky lega jsou němým mementem období hraček na základní škole.

Žánr: simulátor lega
Minimum: Pentium 166, 32 MB RAM
3D: ano
Multiplayer: ano, splitscreen
Výrobce: Lego Media
Distributor:
Lego Media

Čím více listů kalendáře strháváme, tím víc na nás doléhá skutečnost, že stárneme. Stárneme neustále – nyní, kdy píšu tuto recenzi, stejně jako nyní, kdy ji čtete. Stárneme od narození a těžko na tom někdo něco změní. Vzpomínky na dětství zapadávají prachem a malé kostičky lega jsou němým mementem období hraček na základní škole.

Nebudeme si nijak namlouvat, že nás dětský věk v něčem netáhne. Ale ano, táhne a hodně. Občas ve volné chvilce zavzpomínám na procházky s družinou, na houpačky a kolotoče a pochopitelně – na Lego (to jsem před pár týdny dokonce objevil schované doma pod postelí). Za dobu, co je u nás Lego běžně k dostání, již možná opadalo jeho kouzlo zakázaného ovoce, které jsme získávali pouze od známých ze zahraničí, i přesto je však kostička se čtyřmi písmenky symbolem hravého dětství. Pomineme-li maximalizovanou variantu Lega nazvanou Duplo, patří Lego současně i k vzdělávacím účelům – rozvíjí představivost, manuální zručnost, kreativitu a smysl pro koncepci (no… dejme tomu).

Lego RacersLego Racers

Hra Lego Racers je výtahem všeho toho, co nás na Legu kdy bavilo nejvíce – a to vše zkombinované se sympatickým systémem závodění na okruzích. Fakticky se dá tato hra rozdělit do dvou částí – tvorba postavičky s vozítkem a samotného závodění na jednotlivých okruzích. Vše je ve hře zjednodušeno na maximální možnou míru, aby vše pochopily i děti, které jsou především cílovou skupinou pro tuto hru. Jednak je hra u nás kompletně přeložena do češtiny, a to i včetně jmen postav (Kapitán Černovous, Veronika Voltová apod.), jednak je celé ovládání ryze intuitivní a takové, aby jej pochopil skutečně každý, i kdyby nechtěl. V celé své jednoduchosti je však hra chytlavá až geniální. Totiž…

Lego RacersLego Racers

Dějství prvé, když dáš cihlu k cihle

Závodní mono- či více-post má dvě základní součástky – řidiče a to ostatní. Ve hře Lego Racers autoři vytěžili maximum, které se dalo z modulárního systému kostičkové stavebnice získat – nejdříve tedy vytváříte vozidlo. Na jedné z pěti podvozkových platforem můžete pomocí jednoduchých kostiček vystavět takové vozítko, jaké vám bude vyhovovat. Je fakt, že na aerodynamické tvary karoserie a součinitele odporu se zde rozhodne nehraje – obrovské přední strany mají ve výsledku stejné jízdní vlastnosti, jako holý podvozek s řidičem – veškeré změny jsou tedy ryze kosmetické. I přesto však tomuto konstruování udílím pomyslnou hvězdičku – možnost skloubit kostičky různých sérií Lega ve virtuální podobě je velmi neotřelý způsob, jak na sebe upoutat pozornost. Depozit náhradních dílů se vám s vyhranými koly rozrůstá o nové a novější díly, díky čemuž mohou být vaše kreace opět zajímavější. Co se ale dá dělat, na jízdních vlastnostech se nic takového neprojeví.

Lego RacersLego Racers

Po vytvoření monopostu je na řadě tvorba postavičky. Hranaté tvary ramenatých legáčků se vám budou zdát i ve snech, neboť si jich užijete více než dost. Základními součástmi každé postavičky, kterou budete skládat při vytváření uživatelského profilu, jsou pokrývka hlavy, hlava, ruce s trupem a nohy. Mezi jednotlivými součástmi postavičky není žádná vazba, mohou být tvořena zcela libovolnými komponentami kterékoliv série Lega. Není problém vytvořit atletickou postavu s trupem Robina Hooda a přilbou Darth Vadera z Hvězdných válek (dobrá, on to přímo Darth Vader není, ale je mu maximálně podobný). Jednoduše řečeno – při tvorbě vozidla i postavičky máte zcela volnou ruku. Je sice možné nechat jak postavičku, tak vozidlo vygenerovat počítačem, ale přicházíte tak o spoustu zábavy. Naprostým zakončením pak je vystavení něčeho, co by se dalo nazvat „řidičský průkaz“. Zde si zvolíte své jméno a typ fotografie – lze vybírat mezi úsměvem od ucha k uchu přes zarputilý výraz až po vyloženě agresivní. Tyto volby jsou však samozřejmě také kosmetikou, stejně jako v předchozím případě.

Dějství druhé, zvítězte nad hmotou

Tvorba autíčka a postavy by bylo samo o sobě zbytečné, pokud byste neměli příležitost oboje vyzkoušet v praxi ( i když, jak jsem již nastínil, je zcela jedno, jestli bude mít vaše postavička na hlavě džber dehtu nebo čapí hnízdo) – tedy v reálném závodu. Lego Racers nabízí několik módů, ve kterých se můžete realizovat. Všechny vaše výhry budou odměněny tu lepšími (rozuměj hezčími) součástkami, tu novou sérií okruhů a podobně.

Lego RacersLego Racers

Základem všeho je Jeden závod, tedy závod v určité lokalitě s několika trasami. Pokud se umístíte v tomto závodě první, zpřístupníte si další lokalitu. Tak pochopitelně pak pokračuje hra až do konce. Zatímco první okruhy jsou jednodušší a přehledné, závěrečná měsíční krajina je nadmíru křivolaká a její rychlé zvládnutí vyžaduje kus řidičského umění, které nabudete v předchozích závodech.
Mód Závod ve dvou funguje na principu rozdělené obrazovky, anglicky též splitscreen. Závodit mohou současně pouze dva závodníci, a to buď prostřednictvím klávesnice nebo s pomocí gamepadu či jiného ovladače. Pravdou je, že se tento mód brzy okouká, ale důležité je, že tu ta možnost je.

Velice zajímavě pojatým typem závodu je Časovka. Zde závodíte s Veronikou Voltovou, která však celou dobu vystupuje pouze jako duch. Nehrozí tudíž vzájemné kolize, podstatou je zajetí nejlepšího kola daného okruhu. Pokud Veroniku porazíte, vyhráváte další kostky, ze kterých je možné vytvořit své vlastní vozítko. Tento typ závodu jsme již mohli vidět například u Colin McRae Rally nebo jiných závodních her – a ze zkušenosti dodávám, že se jedná skutečně o nejzajímavější závod, neboť porážení sebe sama je nejzajímavější za všech okolností (kdo by také nechtěl překročit svůj vlastní stín, že?).

Lego RacersLego Racers

Když se podívám na závodění střízlivým okem člověka, který se pohybuje kdesi ve třetí dekádě svého života, nejvíce mě baví skládání kostiček a tvorba vlastních vozidel (tvorba postavičky je spíše nudná) než samotné závodění. První dva tři okruhy zaujmou svou stavbou, která evokuje prakticky v každém z nás vzpomínky na doby, kdy se Lego pašovalo tajně skoro stejně jako dnes radioaktivní Uran, ale posléze začne dojem ze hry poněkud slábnout. Závody začnou být velmi podobné jeden druhému a vytržením jsou jen nové okruhy, ke kterým se však musíte prokousat všemi předchozími závody.

Je tu však něco, co hře pomáhá trochu – a sice barevné kostičky. Jedná se o klasické power-upy, tedy bonusy, po jejichž přejetí získáte určitou schopnost. Ty se v Lego Racers dělí na tři typy – obranné, útočné a rychlostní. Obranné schopnosti (modrá barva) kolem vás po omezenou dobu vytvoří štít, který odrazí více či méně zbraně vašich soupeřů. Ty patří do útočných schopností (mají červenou barvu). Do této skupiny patří něco podobného dělovým koulím, harpuna, naváděné rakety a podobně. Poslední schopnosti (zelené kostky) jsou ty, které vám pomohou kupředu. Po přejetí zelené kostky můžete kdykoliv jednou použít urychlovač, tedy jakousi podobu turbomotoru.

Lego RacersLego Racers

Vše ale dostává nový rozměr po získání duhové kostičky. Díky ní se mohou jednotlivé power-upy kumulovat a dosahovat tak vyššího účinku. V případě obranných schopností se jedná o různě odolné štíty, útočné schopnosti jsou naopak více účinné, to nejzajímavější však ve spojení s duhovými kostkami představuje zelená kostka. Pokud získáte po sebrání duhové kostky jednu či dvě zelené kostky, budete moci využít více či méně rychlého turbomotoru, to pravé však nastane v okamžiku, kdy získáte tři zelené kostky – získáte možnost otevření časoprostorového kanálu, kterým se posunete kupředu o značnou část tratě. To je výhodné zvláště v okamžicích, kdy máte před sebou složitou a klikatou trať. Těžko říct, zda je tento styl hraní zcela fér – jak si všimnete, žádný ze soupeřů této funkce příliš nevyužívá, nicméně s rostoucí obtížností se tento styl jízdy mění v „politickou nutnost udržení rostoucích trendů“.

Co tedy dodat?

Hra Lego Racers je zajímavá nápadem, nabízí možnost vytvářet postavičky i vozidla, byť bez jakéhokoliv vlivu na dynamiku jízdy či aerodynamiku jako takovou. Tratě již sklouzávají do lehkého průměru, který je vykoupen častějšími zajímavostmi typu pomocných kostek nebo používání zkratek a tajných cest. To, že je hra pro ty nejmenší z nás, není žádné tajemství – těžko dnes spatřit veterána, kterak je po uši zabořen v kostkách Lega a kuchtí nějaký zázrak, který mu barevný svět kostek se čtyřmi písmeny nabízí.

Grafika: 7/10
Zvuky: 6/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 5/10
Je to prima, ale takové utahané. Skládání je super, závodění po chvilce omrzí. Pokud ale svůj věk vydělím dvěma až třemi, mohla by se mi tato hra bytostně líbit.
Celkové hodnocení: 6/10

Diskuze (5) Další článek: Shogun Total War: Warlord Edition - pro skutečné dobyvatele

Témata článku: , , , , , , , ,