PC | Recenze | X360 | PS3 | Vita

LEGO The Lord of the Rings - kostičková Středozem (recenze)

V kinech si putuje (zatím tam, zpátky půjde až v dalších dílech) Hobit, my si můžeme připomenout Pána prstenů. S Legem a humorem.

Hry s licencí LEGO představují osobitý fenomén. Vyšlo jich už dávno daleko více než dílů Call of Duty, jsou dělány stejně podle jedné šablony, a přesto stále znovu a znovu slaví u hráčů úspěch. Čím to je?

Tyto hry totiž vždy dokážou vzít nějaký vzorový materiál (a je jedno, zda je to film či třeba komiks) a důsledně uhnětou do podoby chytlavé plošinovky, která roztomilými postavičkami a poťouchlým smyslem pro humor dokáže uhranout malé i velké hráče. To samé platí i pro nejnovější hru, postavenou na základech filmové trilogie.

Tři filmy v jedné hře

Tvůrci dokázali vždy skvěle převyprávět svůj zdrojový materiál, aniž by nějak měnili jeho podstatu či zapomněli na něco důležitého. Ve hře je vše od získání Prstenu Isildurem přes putování Společenstva a důležité bitvy až po vhození Prstenu do Hory Osudu.

Lego Lotr 01.jpgLego Lotr 02.jpgLego Lotr 03.jpg

Vše je přitom zpracováno odlehčenou a vtipnou formou, takže co chvíli se vám na obličeji objeví poťouchlý škleb, a to třeba i u scén, jako je smrt Boromira. Věrnost předloze potom přidává použití mluvených dialogů přímo z filmové trilogie.

Celá hra je rozdělena do série samostatných úrovní, do kterých se tentokrát dostáváte putováním po otevřeném světě, Středozemi. V historii série už tento prvek byl, ale podle mého právě Pánu prstenů slouží nejlépe, protože byl právě o tom – o putování.

V otevřeném světě kromě cesty od jedné misi k druhé můžete plnit i různé vedlejší úkoly (obvykle donést někomu něco), nechat si vyrobit z mitrilových kostiček zbraně u kováře v Hůrce a tak dále.

Armáda hrdinů

Samotné úrovně už jako tradičně kombinují přeskakování plošinek, likvidování protivníků a řešení jednoduchých hádanek, většinou prostě stačí rozmlátit všechny kostičky a postavit z nich něco nového.

 

Věrnost předloze potom přidává použití mluvených dialogů přímo z filmové trilogie

 

Novinkou je inventář, ve kterém můžete mít celou řádku předmětů. Důležité je opět střídání hrdinů a využívání jejich specifických dovedností. Jednoduchým příkladem jsou třeba elfové, kteří umí vyskočit výš než ostatní.

Lego Lotr 04.jpgLego Lotr 05.jpgLego Lotr 06.jpg

Hrdinů může být v úrovni i víc, přepínáte se mezi nimi jedním stiskem tlačítka. I když to je občas matoucí, když stojí u sebe víc postav a vy se přepnete do jiné, než jste zamýšleli. AI je v tomto ohledu prostě tupá a občas zavazí.

art 01.jpg

To už je lepší si pozvat dalšího kamaráda a hrát kooperativně. Sice to lze pouze na jedné konzoli, kdy se obraz pří vzdálení se od sebe rozdělí, nicméně hráči se mohou připojit a odpojit kdykoliv v průběhu hry – prostě nahradí AI.

Pořádná porce

Hra nabízí přes osmdesát hratelných (část je odemykatelná) postav, od těch nejdůležitějších v podobě Společenstva prstenu po vedlejší hrdiny. Dokonce ve hře narazíte i na osoby vyskytující se v knížkách, ale ne už ve filmech.

Lego Lotr 07.jpgLego Lotr 08.jpgLego Lotr 09.jpg

Dohrání LEGO Lords of the Rings vám zabere něco kolem dvanácti hodin, pokud půjdete čistě jen po příběhové lince, ale jako obvykle jsou úrovně nacpané skrytými bonusy, ke kterým se dostanete jen při opětovném návratu s jinou postavou a jinými dovednostmi. Pokud patří mezi hráče, kteří rádi vše kompletují na 100 %, čeká vás zábava na zhruba 30 hodin.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Wii, 3DS, Vita
Výrobce: Traveller's Tales | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 23. listopadu 2012
  • Smysl pro humor
  • Spousta postav a bonusů
  • Nápadité úrovně
  • Otravné bugy
  • Občas hloupá AI
  • Matoucí kamera

LEGO Lords of the Rings se řadí mezi jeden z nejlepších a nejzábavnějších dílů série, přesto tvůrci nedokázali vyřešit některé tradiční problémy. Umělá inteligence je místy zmatená, stejně tak potíže může dělat kamera – hlavně při skákání. Nicméně pokud máte rádi Pána prstenů nebo se s ním chcete seznámit, je hra skvělou příležitostí. Zvlášť pokud máte druhého hráče.

Diskuze (2) Další článek: Grand Theft Auto V se odkládá na září

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,