PC

Lemmings – zachraňte lumíky, proboha zachraňte je!

Najde se jen málo lidí, kteří nikdy nehráli, neviděli nebo aspoň neslyšeli o dnes již kultovní hře Lemmings. Přestože je téměř 10 let stará, stále má počítačovým hráčům co říct a velký počet pokračování svědčí o neutuchajícím zájmu o tento typ her. A přitom je to všechno tak prosté – celá hra vychází z paradoxu – paradoxu brilantního ovládání hloupých lumíků geniálním způsobem.
Základní koncept je jednoduchý (ostatně, vše geniální je jednoduché – viz Tetris). Odněkud z oblohy padají malí, hloupí lumíci, kteří okamžitě začnou pochodovat vpřed a bez hráčova zásahu zahynou bídnou smrtí (pádem z velké výšky, utopením ve vodě, případně v jedné z mnoha pastí, důmyslně nastražených programátory). Hráč má za úkol zachránit a dovést do cíle stanovený počet lumíků. Hráč neovládá lumíky přímo, ale přiřazuje jim jedno z osmi povolání a tím lumíkům připravuje cestu k východu. Vhodnou kombinací povolání si lumíci prokopou, prohrabou a prostaví cestu k východu a pokud se jich zachrání požadovaný počet, je úroveň úspěšně dokončena.

LemmingsLemmings

Hru napsali v roce 1991 programátoři firmy DMA design a distribuovala je firma Psygnosis. Hra obsahovala 120 úrovní ve 4 úrovních obtížnosti. Trochu frustrující bylo zapisování kódů po dokončení úrovně, naopak hratelnost byla i přes poměrně jednoduchou grafiku a z průměru nevybočující zvuky velmi vysoká. Mnoho lidí zde poprvé na vlastní kůži poznalo syndrom „ještě dohraju další úroveň a pak už opravdu jdu spát“. Pokročilé úrovně byly totiž velmi obtížné a dohrát celou hru nebyl žádný snadný úkol.

LemmingsLemmings

Lemmings vyšly snad na všech tehdejších platformách (Amiga, Atari ST, PC, Mac, Archimedes, Sinclair Spectrum, Commodore 64 atd.), dokonce se dočkaly předělávky na konzole (např. SNES). Úspěšné hry se obvykle dočkají několika pokračování a ani Lemmings nebyly výjimkou. V roce 1992 vyšlo Oh, no more Lemmings! (podle dnešních měřítek datadisk – 100 nových úrovní, grafika i koncept hry zůstal nezměněn), v roce 1991 a 1992 vydali autoři před vánocemi volně šiřitelnou verzi Xmas Lemmings. Obdobným způsobem vyšli ještě Holiday Lemmings 1993 a 1994 (32, resp. 64 úrovní).

LemmingsLemmings

V roce 1993 vyšlo přímé pokračování Lemmings 2: The Tribes. Mírně vylepšená grafika, opět 120 úrovní, jen koncept byl trochu jiný. V každé z 12 oblastí (pokaždé v jiném prostředí) jste museli do cíle dovést aspoň jednoho lumíka. V oblasti bylo 10 úrovní a kolik se vám podařilo zachránit v první úrovni, tolik jich bylo na začátku druhé atd. Odpadl také nešikovný systém hesel a byl nahrazen ukládáním pozic. Největší změnu však doznala povolání – jejich počet se vyhoupl až na 52 (samozřejmě nebyly všechny k dispozici najednou). Některá povolání byla hodně exotická, takže kromě skokanů o tyči, rogalistů a letců na koberci jsme se setkali s lumíkem létajícím v balóně, jedince s tryskovým pohonem na zádech nebo třeba lumíka, který rychleschnoucím betonem zaléval díry v podlaze a stavěl mosty. Dále přibyla různá zařízení, která bylo možno ovládat a katapultovat tak například lumíka na výše umístěnou plošinu. Hráč si dokonce mohl změnit ikonu myši na vrtulku a větrem řídit balóny, rozhoupávat řetězy atd.

Další díl, nazvaný The Lemmings Chronicles se většího úspěchu nedočkal, pravděpodobně kvůli opětovné změně v systému povolání, přesto stojí za zahrání a zarytí fanoušci na něj nedají dopustit.

LemmingsLemmings

V roce 1995 přišla asi největší změna v sérii – hra Lemmings 3D byla (jak ostatně název napovídá) převedena do tří rozměrů. Díky této změně přibyly zajímavé možnosti (létající kamera, možnost převtělení se do libovolného lumíka atd.) a povolání (např. lumík, který otáčel ostatní lumíky o 90 stupňů). Hra obsahovala 20 tréninkových a 80 „ostrých“ úrovní. Je překvapivé, jak se i přes tak rozsáhlou změnu koncepce podařilo autorům udržet původní atmosféru hry. Lapidárně řečeno, hra zůstala stejná, přestože je úplně jiná.

O rok později se fanoušci dočkali titulu Lemmings Paintball – roztomilé hry, kde tým lumíků, nyní již přímo ovládaných hráčem, bojoval proti druhému týmu lumíkům v paintbalu. 100 úrovní vystačilo na mnoho hodin zábavy. Snad proto, že se jednalo vlastně o úplně jinou hru, byly k Lemmings Paintball přibaleny i původní úrovně z Lemmings a Oh, no more Lemmings! pod názvem Lemmings for Windows.

LemmingsLemmings

Když se zdálo, že nad sérií Lemmings se definitivně zavřela voda, překvapilo nás na jaře roku 2000 Psygnosis titulem Lemmings Revolution. Opět tu byli ti staří dobří lumíci, ve slušivém grafickém kabátku a opět s výbornou zábavou a skvělou atmosférou. Výborný nápad navléct herní plochu na povrch válce, kterým lze libovolně otáčet, přidal nové možnosti hraní a způsobil, že ačkoli vypadají Lemmings Revolution třírozměrně, ve skutečnosti jsou to opět ti známí Lemmings z prvních dílů. Fanoušci oprášili své myši a pustili se nadšeně do zachraňování lumíků.

Všechny díly série Lemmings jsou výborné logické hry a i v dnešní době bezduchých 3D stříleček, nadupaných akcelerátorů a distributorů preferujících vizuální kvalitu hry před zábavou se vyplatí si je znovu zahrát. A skalní příznivci netrpělivě čekají, čím je Psygnosis překvapí příště.

Váš názor Další článek: Screenshoty: Anarchy Online

Témata článku: , , , , ,