Lemmings: jednoduchá zábava do kapsy (mobilní recenze)

Legendární Lumíci jsou opět tady, aby potěšili naše dětské dušičky.

Co baví

  • V jednoduchosti je krása
  • Nenáročné hraní
  • Návykové

Co vadí

  • Drahé nákupy
  • Po čase stereotypní
  • Málo možností pohybu
8/10
Hodnocení

Jsou hry, které dokáží zaujmout grafickým zpracováním. Hry, které okouzlí nápadem nebo třeba skvělým multiplayerem. Ale jsou také hry, které umí překvapit a potěšit svou jednoduchostí či nezvyklou skromností. Právě tak lze charakterizovat Lemmings, neboli tradiční logickou hříčku s Lumíky v hlavní roli.

Hloupí, ale rozkošní

Lumíci studia Sad Puppy Limited se vracejí v další reinkarnaci do našich mobilních telefonů, aby potrápili naše mozkové závity a především zabavili naše unuděné dušičky. Nechtějí být inovativní a už vůbec nechtějí šokovat, ba naopak, snaží se vycházet ze své tradice a znovu si získat hráčská srdce především mladšího publika.

Screenshot_2018-12-22-16-12-48-078_com.sadpuppy.lemmings.pngScreenshot_2018-12-22-21-00-06-307_com.sadpuppy.lemmings.pngScreenshot_2018-12-22-21-00-52-828_com.sadpuppy.lemmings.png
Lemmings je skutečně jednoduchá a skromná hra

Princip hratelnosti je více než jednoduchý, o to však zábavnější. Cílem hráčského snažení je v každém z mnoha jednotlivých levelů zajišťovat bezpečný přesun partičky roztomile hloupých miniaturních stvoření z bodu A do bodu B. V praxi tak na začátku každé úrovně začne z otvoru vypadávat určité množství natvrdlých Lumíků, které je třeba za pomoci pečlivého plánování provést přes řadu překážek až do určeného místa.

Lumíci pochopitelně mohou umírat, proto je třeba respektovat zdejší herní svět a za pomoci několika herních prvků překonávat logické hádanky. Možností ve finále není tak mnoho, jak by se dalo očekávat, což může trochu zamrzet. Vystačit si totiž budete muset pouze s deštníkem nahrazujícím padák, kterým budete tlumit pády Lumíků z výšky, dále potom stavbou poschodí pro pohyb do jednotlivých pater či možností stopky, kdy jeden z lumíků zastaví ostatním přístup v daném směru. Neméně praktická je potom možnost prokopání se doleva a doprava nebo směrem dolů. A to je z tahových aktivit vlastně vše.

Jedná se sice o základní pohyby, se kterými své Lumíky s trochou přemýšlení vždy dostanete do svého cíle, každopádně více možností by hraní rozhodně prospělo. Připomeňme ještě, jaké že nástrahy hráče vlastně mohou potkat. Tak předně to jsou pády z výšek, které jsou pro tyto hloupoučké potvůrky často fatální. Druhým a tím nejvýraznějším nepřítelem jsou potom točící se ozubená kola, která dokáží vaše dítka rozšmelcovat, než napočítáte do tří.

Postupujeme, postupujeme

A proč tohle všechno Lumíci vlastně dělají? Jejich cílem je pochopitelně přežití a záchrana. Budete se tak pohybovat po mnoha planetách, asteroidech a kolonizovat je, zkrášlovat a podílet se na jejich rozvoji. Tyto aktivity jsou prováděny automaticky a jde spíše o malé pojítko mezi stále se opakujícími transporty z bodu A do bodu B.

Screenshot_2018-12-22-21-08-25-689_com.sadpuppy.lemmings.pngScreenshot_2018-12-22-22-07-39-018_com.sadpuppy.lemmings.pngScreenshot_2018-12-23-09-12-17-335_com.sadpuppy.lemmings.png
Právě v jednoduchosti je její hlavní síla hry a její chytlavost

Co se herní obtížnosti týče, jde sice o logickou hru, která je založená na řešení hádanek, rozhodně se u ní však nebudete muset trápit. Jsou levely, které vyžadují pečlivé plánování a mnoho rychlých tahů, díky omezeným možnostem a jednoduchému level designu se však úkony opakují a lze si je osvojit relativně rychle. Jen je třeba vždy počítat s určitým počtem akčních bodů, které zajišťují vaše konání. K dispozici jich je standardně 60 a po jejich vyčerpání buď čekáte určitou dobu, nebo si lze zakoupit body nové.

 

Co se herní obtížnosti týče, jde sice o logickou hru, která je založená na řešení hádanek, rozhodně se u ní však nebudete muset trápit. 

 

A pokud by se vám v postupu nedařilo, hra nabízí několik vychytávek, jak si vše usnadnit. Právě zde narážíme na největší slabinu Lemmings, neboť titul je prolezlý mikrotransakcemi a reklamou. Ta na vás naštěstí nevyskakuje během hraní, ale chcete-li využívat různých bonusů, jako jsou kola štěstí či body energie nutné k pohybu, jste nuceni buď platit, nebo sledovat reklamu.

49145164_810351542632931_8121802170556219392_n.jpg49213326_269090267118316_8011539437966065664_n.jpg49822919_2049173625202192_7040590715528675328_n.jpg

Pořídit si pak můžete například možnost odstranění jedné pasti, dvojnásobný počet Lumíků na startu levelu či neomezený počet využití padáku v daném levelu. Veškeré tyto vychytávky jsou však v herní měně poměrně drahé a je tedy jasné, kam tím vývojáři míří.

Screenshot_2018-12-23-19-04-36-832_com.sadpuppy.lemmings.pngScreenshot_2018-12-24-08-47-11-228_com.sadpuppy.lemmings.pngScreenshot_2018-12-24-08-49-20-726_com.sadpuppy.lemmings.png
Hra hýří barvami a skromný leveldesign rozhodně neurazí

I přesto všechno je však hra poměrně zábavná a okouzluje zejména svou jednoduchostí, i když se po několika desítkách úrovní začíná stále se opakující scénář trochu zajídat. Grafické zpracování je hodně skromné, a proto nehrozí problémy ani na slabších telefonech. Co se samotného ovládání týče, budete si moci hru užívat i u televize s čajem a miskou cukroví. Veškeré aktivity totiž celkem pohodlně obstaráte jednou rukou. Hlavním důvodem je především fakt, že levely jsou designované pro hru na výšku, což je super hlavně na cesty.

Verdikt

Lemmings je jednoduchá a příjemná hříčka, která sice neohromí svou monstrózností, ale dokáže mile zabavit svou jednoduchostí a skromností. Potěší příjemná a jednoduchá hratelnost, naopak hře by prospěla implementace více možností. Zklamáním je potom sice obsáhlý model odměňování, díky vysokým cenám je vám však herní měna celkem k ničemu. Na nákup prémiových vychytávek či stylizovaných Lumíků tak budete muset čekat dlouho, nebo sáhnout do kapsy.

Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Xiaomi Redmi 3S. 

Nejnovější komentáře


NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutratit za to ani korunu

Nejlepší hry zdarma: Jak si skvěle zahrát a neutra…

Za kvalitní hry nemusíte utratit ani korunu. Máme pro vás tipy na nejzajímavější hry zdarma, které přitom snesou srovnání s draze placenými tituly a v mnohém je i překonávají. Hry žijí z drobných nákupů přímo ve hře, ale ani za ně utrácet nemusíte.

včera | |108 N/A
Michal MaliarovMartin NahodilVojtěch Matušinský
TémaFree-to-play
Hry ze začátku tisíciletí. Zahrajte si Call of Duty, Mafii a další legendy

Hry ze začátku tisíciletí. Zahrajte si Call of Dut…

Období po roce 2000 bylo výborné pro nadšence do her. Vznikla celá řada ikonických her, které definovaly, jak hry vypadají v dnešní době.

15.  1.  2022 | |21 N/A
Martin Nahodil
Téma
Razer ukázal futuristický stůl pro hráče. Obsahuje 65" OLED monitor a vyměnitelné moduly

Razer ukázal futuristický stůl pro hráče. Obsahuje…

Herní křeslo už má, teď Razer zkouší vymyslet i ideální stůl

6.  1.  2022 | |2 N/A
Lukáš Václavík
Razer
Hry zadarmo, nebo se slevou: akce na exkluzivity pro PS5 a Galactic Civilizations III zdarma

Hry zadarmo, nebo se slevou: akce na exkluzivity p…

Na všech herních platformách je každou chvíli nějaká slevová akce. Každý týden proto vybíráme ty nejatraktivnější, které by vám neměly uniknout. Pokud chcete získat hry zdarma nebo s výhodnou slevou, podívejte se na aktuální přehled akcí!

14.  1.  2022 |
Martin Nahodil
Hry zdarmaSlevové akce
První kalendářní rok s novou generací konzolí. Jaké poznatky si odnášíme?

První kalendářní rok s novou generací konzolí. Jak…

Nová generace konzolí je tu s námi už více než rok. Jaké jsou naše poznatky?

5.  1.  2022 | |16 N/A
Ladislav Novák
TémaNext-gen
Sony prozradilo další střípky o PlayStation VR2. Známe přesné parametry i první novou hru

Sony prozradilo další střípky o PlayStation VR2. Z…

Druhá generale VR brýlí pro PlayStation je zase o kousek blíž

5.  1.  2022 | |1 N/A
Lukáš Václavík
PlayStation 5PlayStation VRVirtuální realita
Razer spojil síly s firmou Fossil. Oznámil chytré hodinky pro hráče počítačových her

Razer spojil síly s firmou Fossil. Oznámil chytré …

Nevoní vám Samsung ani Apple? Razer představil své vlastní chytré hodinky.

6.  1.  2022 | |1 N/A
Michal Maliarov
RazerHardware
Humble Bundle zase mění předplatné. Za 250 Kč měsíčně získáte až deset her pro PC

Humble Bundle zase mění předplatné. Za 250 Kč měsí…

Více než sto her ročně za cenu ani ne dvou AAA titulů…

13.  1.  2022 | |11 N/A
Lukáš Václavík
Humble Bundle