Lemmings: jednoduchá zábava do kapsy (mobilní recenze)

Legendární Lumíci jsou opět tady, aby potěšili naše dětské dušičky.

Co baví

  • V jednoduchosti je krása
  • Nenáročné hraní
  • Návykové

Co vadí

  • Drahé nákupy
  • Po čase stereotypní
  • Málo možností pohybu
8/10
Hodnocení

Jsou hry, které dokáží zaujmout grafickým zpracováním. Hry, které okouzlí nápadem nebo třeba skvělým multiplayerem. Ale jsou také hry, které umí překvapit a potěšit svou jednoduchostí či nezvyklou skromností. Právě tak lze charakterizovat Lemmings, neboli tradiční logickou hříčku s Lumíky v hlavní roli.

Hloupí, ale rozkošní

Lumíci studia Sad Puppy Limited se vracejí v další reinkarnaci do našich mobilních telefonů, aby potrápili naše mozkové závity a především zabavili naše unuděné dušičky. Nechtějí být inovativní a už vůbec nechtějí šokovat, ba naopak, snaží se vycházet ze své tradice a znovu si získat hráčská srdce především mladšího publika.

Screenshot_2018-12-22-16-12-48-078_com.sadpuppy.lemmings.pngScreenshot_2018-12-22-21-00-06-307_com.sadpuppy.lemmings.pngScreenshot_2018-12-22-21-00-52-828_com.sadpuppy.lemmings.png
Lemmings je skutečně jednoduchá a skromná hra

Princip hratelnosti je více než jednoduchý, o to však zábavnější. Cílem hráčského snažení je v každém z mnoha jednotlivých levelů zajišťovat bezpečný přesun partičky roztomile hloupých miniaturních stvoření z bodu A do bodu B. V praxi tak na začátku každé úrovně začne z otvoru vypadávat určité množství natvrdlých Lumíků, které je třeba za pomoci pečlivého plánování provést přes řadu překážek až do určeného místa.

Lumíci pochopitelně mohou umírat, proto je třeba respektovat zdejší herní svět a za pomoci několika herních prvků překonávat logické hádanky. Možností ve finále není tak mnoho, jak by se dalo očekávat, což může trochu zamrzet. Vystačit si totiž budete muset pouze s deštníkem nahrazujícím padák, kterým budete tlumit pády Lumíků z výšky, dále potom stavbou poschodí pro pohyb do jednotlivých pater či možností stopky, kdy jeden z lumíků zastaví ostatním přístup v daném směru. Neméně praktická je potom možnost prokopání se doleva a doprava nebo směrem dolů. A to je z tahových aktivit vlastně vše.

Jedná se sice o základní pohyby, se kterými své Lumíky s trochou přemýšlení vždy dostanete do svého cíle, každopádně více možností by hraní rozhodně prospělo. Připomeňme ještě, jaké že nástrahy hráče vlastně mohou potkat. Tak předně to jsou pády z výšek, které jsou pro tyto hloupoučké potvůrky často fatální. Druhým a tím nejvýraznějším nepřítelem jsou potom točící se ozubená kola, která dokáží vaše dítka rozšmelcovat, než napočítáte do tří.

Postupujeme, postupujeme

A proč tohle všechno Lumíci vlastně dělají? Jejich cílem je pochopitelně přežití a záchrana. Budete se tak pohybovat po mnoha planetách, asteroidech a kolonizovat je, zkrášlovat a podílet se na jejich rozvoji. Tyto aktivity jsou prováděny automaticky a jde spíše o malé pojítko mezi stále se opakujícími transporty z bodu A do bodu B.

Screenshot_2018-12-22-21-08-25-689_com.sadpuppy.lemmings.pngScreenshot_2018-12-22-22-07-39-018_com.sadpuppy.lemmings.pngScreenshot_2018-12-23-09-12-17-335_com.sadpuppy.lemmings.png
Právě v jednoduchosti je její hlavní síla hry a její chytlavost

Co se herní obtížnosti týče, jde sice o logickou hru, která je založená na řešení hádanek, rozhodně se u ní však nebudete muset trápit. Jsou levely, které vyžadují pečlivé plánování a mnoho rychlých tahů, díky omezeným možnostem a jednoduchému level designu se však úkony opakují a lze si je osvojit relativně rychle. Jen je třeba vždy počítat s určitým počtem akčních bodů, které zajišťují vaše konání. K dispozici jich je standardně 60 a po jejich vyčerpání buď čekáte určitou dobu, nebo si lze zakoupit body nové.

 

Co se herní obtížnosti týče, jde sice o logickou hru, která je založená na řešení hádanek, rozhodně se u ní však nebudete muset trápit. 

 

A pokud by se vám v postupu nedařilo, hra nabízí několik vychytávek, jak si vše usnadnit. Právě zde narážíme na největší slabinu Lemmings, neboť titul je prolezlý mikrotransakcemi a reklamou. Ta na vás naštěstí nevyskakuje během hraní, ale chcete-li využívat různých bonusů, jako jsou kola štěstí či body energie nutné k pohybu, jste nuceni buď platit, nebo sledovat reklamu.

49145164_810351542632931_8121802170556219392_n.jpg49213326_269090267118316_8011539437966065664_n.jpg49822919_2049173625202192_7040590715528675328_n.jpg

Pořídit si pak můžete například možnost odstranění jedné pasti, dvojnásobný počet Lumíků na startu levelu či neomezený počet využití padáku v daném levelu. Veškeré tyto vychytávky jsou však v herní měně poměrně drahé a je tedy jasné, kam tím vývojáři míří.

Screenshot_2018-12-23-19-04-36-832_com.sadpuppy.lemmings.pngScreenshot_2018-12-24-08-47-11-228_com.sadpuppy.lemmings.pngScreenshot_2018-12-24-08-49-20-726_com.sadpuppy.lemmings.png
Hra hýří barvami a skromný leveldesign rozhodně neurazí

I přesto všechno je však hra poměrně zábavná a okouzluje zejména svou jednoduchostí, i když se po několika desítkách úrovní začíná stále se opakující scénář trochu zajídat. Grafické zpracování je hodně skromné, a proto nehrozí problémy ani na slabších telefonech. Co se samotného ovládání týče, budete si moci hru užívat i u televize s čajem a miskou cukroví. Veškeré aktivity totiž celkem pohodlně obstaráte jednou rukou. Hlavním důvodem je především fakt, že levely jsou designované pro hru na výšku, což je super hlavně na cesty.

Verdikt

Lemmings je jednoduchá a příjemná hříčka, která sice neohromí svou monstrózností, ale dokáže mile zabavit svou jednoduchostí a skromností. Potěší příjemná a jednoduchá hratelnost, naopak hře by prospěla implementace více možností. Zklamáním je potom sice obsáhlý model odměňování, díky vysokým cenám je vám však herní měna celkem k ničemu. Na nákup prémiových vychytávek či stylizovaných Lumíků tak budete muset čekat dlouho, nebo sáhnout do kapsy.

Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Xiaomi Redmi 3S. 

Nejnovější komentáře