Lemmings Touch: už zase padají do propastí (recenze)

Roztomilí lumíci se vracejí a je opět na vás je zachránit před potupnou smrtí. Tentokrát na dotykové obrazovce PS Vity.

Série Lemmings baví hráče už více než dvě dekády. Zelenovlasí sebevražední pidižvíci si sice nejvyšší zájem užívali v devadesátých letech, ale jak ukazuje nejnovější inkarnace – Lemming Touch – i v dnešní době má tahle unikátní logická hra stále co nabídnout.

Roztomilí sebevrazi

Předpokládám, že jste asi obeznámeni se základními principy hry, ale malé opáčko nikdy neuškodí. Základním cílem Lemmings je péče o roztomilé lumíky, kteří bez zastavení pochodují stále vpřed a nezastaví je ani taková drobnost, jako chybějící půda pod nohama. Naštěstí v tento okamžik zasahujete vy. Lumíkům můžete propůjčovat speciální schopnosti, které je dokáží zachránit před krutým osudem.

Obyčejného lumíka-chodce můžete proměnit například na lumíka-kopáče, který se dokáže prokovat zemí. Lumík-pokladač zase dokáže stavět schody, lumík-nárazník odráží ostatní pidižvíky opačným směrem a dalo by se pokračovat. Smyslem je chytře využívat rolí, které máte k dispozici, abyste dostali do cíle co nejvíce živých lumíků.

Lemmings 01.jpgLemmings 02.jpg

V Lemmings Touch musíte provést lumíky přesně 100 úrovní, které se dělí do několika tematických světů (vesmír, Egypt a tak podobně). Za každou úspěšně splněný level obdržíte dle šikovnosti jednu až tři hvězdičky, které odemykají přístup do náročnějších částí. Jak prosté. Což je ostatně jedna z hlavních předností Lemmings – snadná přístupnost, která ovšem nijak neubírá na komplexnosti hry.

Nástrahy doteků

V úvodních úrovních není vůbec problém do cíle nasměrovat většinu pišišvorů, ale postupně se objevují nové role a nové nástrahy, takže v pozdějších levelech se budete muset pořádně otáčet, abyste tu záplavu sebevražedných tupounů ukočírovali.

Lemmings 03.jpgLemmings 04.jpg

Nově se do hry navíc zapojují i škodolibí rudí lumíci, kteří sabotují útěkovou cestu, takže se musíte starat nejen o to, aby se zelenovlasá armáda tupounů nezabila, ale zároveň si musíte dávat pozor na červenovlasé zmetky. A to není občas žádná sranda, zvlášť když vám v cestě kromě nástrah úrovní stojí i ovládání.

Lemmings 10.jpgLemmings 11.jpg

Jak už název napovídá, Lemmings Touch se primárně ovládají dotyky a ty bohužel nejsou vždy tak přesné, jako kurzor myši. Role zadáváte lumíkům prostřednictvím kruhového menu, které si lze volně po obrazovce posunout, což je fajn, ovšem až moc často ťuknete na něco, co jste nechtěli a vaše dosavadní snížení vyjde vniveč.

Zachraňte je!

Pokud ale odhlédneme od nepřesného ovládání, dají se Lemmings Touch jen doporučit. Malé potvůrky jsou roztomilé jako obvykle a celkově přívětivá vizuální stránka dokáže zvednout náladu.

Lemmings 06.jpgLemmings 07.jpg

Porce úrovní je rozhodně solidní, křivka obtížnosti příjemně stoupá a potěší i možnost si upravovat vizuální podobu lumíků – potřebujete k tomu mince získávané plněním různých vedlejších úkolů.

Dostupné pro: Vita
Žánr: Logické
Výrobce: d3t | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 28. května 2014
  • Osvědčené herní mechaniky
  • Solidní herní doba
  • Nové nápady
  • Nepřesné dotykové ovládání

Tvůrci zbytečně neexperimentovali s osvědčeným základem, ale přitom dokázali přidat i pár nových nápadů a to se cení. Jestliže si tedy chcete zavzpomínat na starší časy, či se naopak seznámit s jednou z herních klasik, máte v podobě Lemmings Touch skvělou příležitost.

Diskuze (1) Další článek: Zvyšte si zadarmo herní výkon s novými odemčenými procesory od Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,