Letní tipy na nejlepší deskové hry

Prázdniny jsou dobou zaslíbenou nejen koupání a výletům, ale také hraním her. Proto jsme pro vás připravili tipy na několik jednoduchých, ale chytlavých deskovek, které byste rozhodně neměli minout. Ve druhém díle se podíváme na hry Railroad Ink: Azurově modrá edice a Sedm draků.

Railroad Ink: Azurově modrá edice

Co baví

  • Jednoduchá pravidla
  • Rychlá hra
  • Psaní fixem a mazání
  • Rozšíření je už v základní hře

Co vadí

  • Kostky prostě občas nepřejí
7/10
Hodnocení

Railroad Ink je květnová novinka od Albi, která možná trochu zapadla ve stínu jarních titulů. Přitom se ale jedná o jednoduchou a originální záležitost, kterou ocení nejen fanoušci vláčků. Vaším úkolem v této hře bude stavět co možná nejdelší železnice a dálnice. Každý hráč dostane na začátku hry svou zakreslovací tabulku a fix a může se začít hráč. Pravidla jsou poměrně jednoduchá a pochopí je i malé děti (menší problém by mohl nastat při závěrečném počítání bodů, s tím ovšem mohou pomoct starší).

railroad.jpg

Základní hra se hraje na sedm kol – na začátku každého vezme jeden z hráčů čtyři bílé kostky, na nichž jsou nakresleny různé části silnic a železnic a hodí jimi. Poté musí ostatní hráči do své tabulky zanést výsledky hodů. Ovšem pozor – nové dílky musí být vždy napojeny na už existující komunikace nebo na jeden z 12 výjezdů na stranách tabulky (6 silnic, 6 železnic) a není možné napojit silnici na železnici – pouze pokud by na kostce padla stanice.

Body pak získáváte jednak za propojené výjezdy, dále pak nejdelší silnici a železnici. Extra body můžete získat také za části komunikací zakreslených doprostřed tabulky, takže se moc nevyplatí kreslit si jen po okrajích, ačkoli se to může zdát jednodušší. Naopak body vám budou odečteny za každou nedokončenou komunikaci. K dispozici pak máte také 7 křižovatek, z nichž jednu můžete zakreslit jako bonusový díl v průběhu každého kola.

railroad2.jpg

Výhodou je, že Railroad Ink lze hrát až v šesti hráčích a díky tomu, že všichni své „tahy“ hrají současně, se to negativně neprojeví na hrací době. Ta je prakticky v každém počtu hráčům stejná a pohybuje se kolem 15-20 minut. Nám se hra hodně líbila jako sólovka – díky malé krabičce si ji můžete vzít prakticky kamkoli a zkrátit si tak čas třeba při čekání u kadeřníka. Nicméně se samozřejmě budete dobře bavit i v jiném počtu hráčů, ať už budete hrát dva nebo třeba pět.

IMG_20190721_134853_HDR.jpgIMG_20190730_165011_HDR.jpgIMG_20190730_164901_HDR.jpg

Pokud by vám základní hra nestačila, můžete vyzkoušet jedno z rozšíření. Pozorní čtenáři i totiž jistě všimli, že se Railroad Ink prodává ve dvou barevných krabičkách. Zatímco Azurově modrá edice do hry přináší řeky a jezera, díky nimž máte další možnosti, jak propojit své komunikaci, Ohnivě rudá edice naopak přinese meteorit, jež vám vaše snažení budou mařit. Nám se však hra nejvíce líbila v základu. K dispozici jsme měli Azurově modrou edici a hraní nám s ní přišlo těžší, protože najednou máte o 2-4 kostky s jezery a řekami navíc a hrací plocha vám dává rázem menší prostor na manévrování. Na druhou stranu není povinné při hraní rozšíření zakreslovat všechny nové kostky.

IMG_20190730_164819_HDR.jpgIMG_20190721_140404_HDR.jpgIMG_20190730_165118_HDR.jpg

Po grafické stránce toho k hodnocení moc není – krabička nenadchne ani neurazí a ilustrací zde najdete pomálu. Co se týče provedení herního materiálu, trochu jsme se báli, jak půjdou mazat hráčské tabulky a jestli fix nebude zanechávat nepěkné šmouhy. Pokud při mazání moc netlačíte, nemusíte se bát. Tabulka se samozřejmě časem (v závislosti, jak moc často hrajete) zašpiní, ale není to nic, s čím by si neporadil hadřík a trocha lihu.

Verdikt

Velkou výhodu Railroad Ink je jeho jednoduchost a krátká hrací doba. K tomu je třeba připočíst, že hru můžete s klidem hrát i někde venku a nemusíte se obávat, že by vám vítr rozfoukal herní komponenty do všech koutů zahrady. A pokud stejně jako my zbožňujete psaní fixem a jeho následné mazání, tuto hru si naprosto zamilujete.

Název: Railroad Ink: Azurově modrá edice
Vydavatel: Albi
Počet hráčů: 1-6
Hrací doba: 30 minut
Minimální věk: od 8 let

Váš názor Další článek: Need for Speed: Heat opět uvrhne hráče do světa ilegálních závodů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,