Level 105 a 106 - dvě recenze, dva verdikty!

Před několika dny se na stáncích objevilo další číslo herního časopisu honosícího se přízviskem "nejprodávanější v ČR". Jelikož jsme vám také dlužili recenzi říjnového čísla, rozhodli jsme se jej zhodnotit spolu s listopadovým a vytvořit tuto unikátní dvojrecenzi. Zajímá vás, co přinesla obě čísla svým čtenářům? Jaký je nový design časopisu? Čtěte dál!
Kapitoly článku

Designový aperitiv

"Změna je život. Neměň co funguje. Kde ten článek pokračuje? Není to tak špatné." Ne nebojte se, nezbláznil jsem se. Toto jsou jen útržky slovní války, která po tři dny probíhá v mé mysli přesně od doby, kdy jsem z igelitového obalu vyloupl nejnovější Level s pořadovým číslem 106. Nový design je jakýkoli, jen ne konzervativní a tradiční. Což je tak trochu v rozporu s tím, že já obyčejně alespoň co se grafiky týče, konzervativní jsem.

První můj dojem byl, že jsem se omylem dostal na stránku plnou reklam, ovšem po prolistování okolích sousedek mi bylo jasné, že redesigned na obálce neznamená jen změnit nadpisy, ale opravdu zcela nové zpracování. Pamětníci strany 42 mi určitě dají za pravdu, že od spolupráce s Cinemaxem Level rozhodně stereotypem neoplývá a i tentokrát je výsledkem velké překopání dosavadních pořádků.

Nutno dodat, že po několika dnech jsem i já musel uznat, že nový design má něco do sebe. Ovšem dá se očekávat, že na vychytání jeho chybek bude potřeba ještě pár čísel. Zvláště extravagantně a rušivě dle mého názoru dopadly nadpisy odstavců, které nejsou vůbec odděleny od textu článku. Takže si takhle čtete recenzi. A NAJEDNOU JE TU NADPIS NOVÉHO ODSTAVCE A recenze pokračuje dál. Vypadá to zajímavě, ale k pohodlnému čtení to nepřispívá. Ještě hůře tento koncept vypadá v rozhovorech, kde se otázka od odpovědi liší pouze tučným nebo obyčejným vysazením.

Naprosto nejhůře se ale řádění grafiků podepsalo na dopisech. Člověk si možná zvykne na všechno. Když se však v jednom (!) článku míchají hned tři různé způsoby navazování textu, tak už je docela silné kafe. Jednou jsem se dokonce přistihl, že jsem přečetl dopis a měl jsem z něj takový divný pocit. Až když jsem se vrhl na další, s úžasem jsem zjistil, že se jedná o vnořené části toho předchozího.

Celkově změnu grafického kabátku vnímám spíše pozitivně. Mně osobně se sice zamlouval více předchozí, už vychytaný design, ale asi je jen otázkou času, kdy podobné dokonalosti dosáhne i současná podoba Levelu

Novinkový předkrm

Nebuďme ale povrchní a nesuďme časopis podle grafiky, důležitější je (stejně jako u lidí:-), co třímá uvnitř. Nuže vše začíná úvodníkem ohlížejícím se za návštěvou redakce na Invexu. Jakožto rodilému Brňákovi se mi jeho text (uvozený nadpisem "Nuda v Brně? Nesmysl!") nemohl nelíbit. Nechme ale Drakenovi jeho vzpomínání na návštěvy jihomoravských barů a pojďme dál, do hlubin stošestého Levelu.

V tradiční novinkové směsici není samozřejmě opomenuta událost měsíce, možní i podzimu - ukradnutí zdrojových kódů k Half-Life 2. Následují stručné informace o povětšinou známých titulech chystajících se na naše počítače spíše až v příštím roce. Nechybí ani vyhodnocení nejlepších trailerů měsíce a hlášení o zpoždění opět stylově uvozené obrázkem lokomotivy pravděpodobně Českých drah. V Guláši se tentokrát jeho tvůrci zamýšleli nad slávou recenzentů a jejich eventuálním zařazením mezi společenskou smetánku. Novinková sekce se nám minule rozrostla o velice zajímavý nápad v podobě věšteckého okénka. Tentokrát se o své dojmy z chystaných her podělil Marek Španěl z BI Studia. Další nápad v podobě rubriky Vision mi zase tolik zajímavý nepřišel, spíše jde o zaplácání jedné dvojstrany několika screenshoty (sice hezkými, ale přeci jen nejsme v Obrázkovém atlasu).

Náš tip: Věštecké okénko - koho by nezjímalo, co si myslí tvůrce Operace Flashpoiunt o jiných válečných hrách?

Hovorno-tématická polévka s kousky preview

Další důkaz nekonvenčnosti grafiků je nadpis tématického článku. Jedná se o opravdu o graficky nádhernou práci, jedinou škodou je, že z ní není poznat, jak se článek jmenuje. Pokud budete pátrat dále, zjistíte, že téma přeci jen nějaké označení nese - Knihy a hry. Na osmi stránkách se v rozsáhlém přehledu dozvíte o hrách, na jejichž počátku stála knižní předloha.

To další článek (preview Medal of Honor: Allied Assault) je na délku mnohem chudší, což mě docela zklamalo. Na to, že se jednalo o velice inzerované preview na přání, mi v něm chybělo něco víc než jen zopakování dostupných informací. Pokus o "první" první dojmy v Levelu (Worms 3D) také nedopadl zrovna nejlépe - ve třech odstavcích se o hře moc dojmů sdělit nedá (zvláště když dobrou čtvrtinu z nich tvoří vzpomínání na staré díly).

Mnohem lepší dojem jsem měl z pravidelných rozhovorů. Jednoho se jako obvykle zhostil redaktor Doupěte Honza Horčík a vyzpovídal v něm Maxima Mikhaleva z ruského vývojářského týmu Buka Entertainment. Jako obvykle se nebavili o konkrétních hrách, ale spíše obecně o herním průmyslu a specifických problémech východních tvůrců. V rozhovoru českých celebrit se dostalo na zpověď Dana Mikšovského z Progamers.

Náš tip: Rozhovor s Maximem Mikhalevem - zajímavý rozhovor o pohledu na herní branži, navíc od "našeho" člověka:-)

Hlavní chod - pět devadesátkových recenzí

Vidíte správně, hned pět her si odneslo v listopadovém čísle hodnocení na pomezí dokonalosti. Těmi šťastlivci jsou tuzemská akce Hidden and Dangerous 2, novo-adventura Broken Sword 3, pohádkové RPS a RPG KnightShift, komiksový Max Payne 2  a akčně letecký Yager. Musím říci, že i když hodnocení jsou opravdu vysoká, až na jednu výjimku (Hidden and Dangerous 2) z recenzí sálalo nadšení, které číslo na konci ospravedlňovalo.

Jako každý rok můžeme jen závidět Levelu, že jako první v republice získal na recenzi po NHL další žhavý titul od EA Sports - nejnovější FIFU. Tentokrát jsme se dle recenzenta nedočkali takové revoluce jako loni, přesto si FIFA 2004 odnesla slušivou osmičku. Nejnovější Level ale nabídl množství dalších recenzí. Rozsudek byl vynesen nad Halo ("jen" 7,7), Silent Hillem (8,6) či No Man´s Land (7,0) a mnoha dalšími.

Osobně jsem se nejvíce zarazil u hodnocení české strategie Korea: Forgotten Conflict. Na Level vysoce podprůměrné hodnocení - 5,5 je v porovnání s ostatními recenzemi snad nejméně ve světě. Že by se Level tak radikálním způsobem chtěl zbavit podezření z nadhodnocování tuzemských titulů? Mezi recenzemi nechybí ani tradiční rubrika věnovaná budgetovým hrám a tentokráte se dostalo i na hříčky pro vaše mobily.

Celkově nabízí stošestý Level koňskou dávku recenzí - je jim věnováno padesát šest stran. Při jejich vysokém celkovém počtu si nelze nevšimnout, že se pod nimi podepisují staří známí autoři v daleko menší míře než bylo zvykem. Kupříkladu tradičně strhující a zároveň ztrhující recenze od Michala Rybky úplně chybí, což je možná trochu škoda. I když novým autorům nelze nic podstateného vytknout, Wolfovy recenze byly značným čtenářským magnetem.

Náš tip: KnightShift - no neříkali jsme vám v preview, že to bude bomba? Tak se o tom přesvědčete sami!

Zákusek

Mezi zbylými články se můžete těšit na reportáže z Invexu a World Cyber Games v Koreji. Nechybí ani pravidelný HW koutek, ve kterém se krom nezbytných krátkých zpráv a poněkud roztáhlému představení novinek od Microsoftu a Logitechu dostalo i na povídání o Athlonu FX a zajímavému článku shrnujícím zkušenosti s přenosy dat pomocí GPRS. Nechybí ani celkem vážně pojaté dopisy a kulturní rubrika.

Druhý chod - DVD

U Levelu samozřejmě už delší dobu nemůže chybět pěkně naditý stříbrný kotouč, na nějž se tentokrát vešlo 8 GB dat. Hlavními taháky jsou jako vždy plné hry. Jde o vesmírný simulátor X: Beyong The Frontier s datadiskem X-Tension. Jako vedlejší plná hra je prezentována tenisová oddechovka Tennis Critters, která se však velice záhy stala mou nejoblíbenější kratochvílí. Souboje veveřiček s obřím balónem na pasece zkrátka nemají chybu. Kam se hrabou profesionální simulátory!

Mezi ostatními se určitě neztratí tradiční nášup demoverzí, obrázků a videí. Pozornost si zaslouží i neherní magazín Bazooka. Jako třešničku na DVD dortu Level nabízí vlastní televizi, která tentokráte prostřednictvím svého statečného reportéra pátrá po stopách redaktorů v tajemném lese. Celkem vtipná reportáž je prokládána vstupy z Invexu a recenzemi her, takže pokud máte příslušný prográmek (který ovšem na DVD chybí), určitě se podívejte, abyste se dozvěděli, co pro vás Draken ukradl.

Náš tip: Tennis Critters - je to super, je to zábavné a vtipné

Obsah časopisu

Téma měsíce
Knihy a hry (Tomáš Krajča)
Rozhovor
Dan Mikšovský (Jindřich Rohlík)
Profil
Maxim Mikhalev & BUKA Ent. (Jan Horčík)
Recenze
Age of Mythology: The Titans (Tomáš Krajča)
Arcanum (Tomáš Krajča)
Broken Sword: The Sleeping Dragon (Martin Bach)
Conflict: Desert Storm II (Ondřej Malý)
FIFA 2004 (Martin Bach)
Halo: Combat Evolved (Ondřej Zach)
Hidden & Dangerous II (Katka Opočenská)
Knightshift (Lukáš Grygar)
Korea: Forgotten Conflict
Mace Griffin: Bounty Hunter (Petr Bulíř)
Max Payne 2 (Pavel Prouza)
No Man`s Land (Lukáš Grygar)
Nosferatu: The Wrath of Malachi (Pavel Prouza)
Paradise Cracked (David Ducháček)
Robin Hood: Defender of the Crown (Ondřej Zach)
Silent Hill 3 (Radek Friedrich)
Space Colony (Pavel Dobrovský)
Warhammer 40.000: Firewarrior (Pavel Prouza)
X2: The Threat (Ondřej Malý)
Yager (Petr Bulíř)
Zlevněné edice
Combat Mission (Tomáš Krajča)
Devastation (Tomáš Krajča)
Dragon Throne (Tomáš Krajča)
Heroes of Might & Magic IV - Zlatá edice (Tomáš Krajča)
Robin Hood: Legenda Sherwoodu (Tomáš Krajča)
Preview
Advent Rising (Derek dela Fuente)
Joan of Arc (Derek dela Fuente)
Medal of Honor: Pacific Assault (Radek Friedrich)
Worms 3D (Ondřej Zach)
Guláš
Draken = celebrita?!
Hardware/Software
Athlon 64FX (Michal Rybka)
Corinex - inet ze zásuvky (Václav Vlček)
GPRS prakticky (Michal Rybka)
Java hry (Otakar Schon)
Novinky z Microsoftu a Logitechu (Václav Vlček)
Kultura
Depeche Mode - 101 (DVD) (Karel Drda)
Kill Bill (FILM) (Radek Friedrich)
Limp Bizkit - Results May Way (CD) (Karel Drda)
Sting - Sacred Love (CD) (Karel Drda)
The Adventures of Indiana Jones (DVD) (Karel Drda)
The Chemical Brothers - Singles (DVD) (Karel Drda)
Trollí války (KOMIKS)
XIII (KOMIKS)
Komentář
Deep Space Gaming (Michal Rybka)
Dopisy (Michal Rybka)

 

Obsah DVD

Plná hra
Tennis Critters CZ
X: Beyond the Frontier CZ
X-Tension CZ
Demoverze
Agon
Apocalyptica
Beyond Good & Evil
Bridge it
FIFA 2004
Halo
Chaos Legion
Chrome
Journey to Center of the Earth
Judge Dredd vs Judge Death
Korea: Forgotten Conflict
Law and Order 2
Lock On
LOTR: War of the Ring
Mohaa: Breaktrough
Nosferatu
RC Cars
Silent Hill 3
Space Colony
The Hobbit
Tiger Woods 2004
UFO Aftermath CZ
Wings of Honor
X-Plane v7.10
Yager
DVD Video
Incredibles (trailer)
LEVEL TV - Broken Sword 3
LEVEL TV - Invex 2003
LEVEL TV - Max Payne 2
LEVEL TV - N-Gage party
LEVEL TV - Silent Hill 3
LOTR: Return of the King (trailer)
Matrix: Revolutions (trailer)
Timeline (trailer)
Hry Zdarma
Game Over
GLX
Pidiwar
Secret in the Cave
Tanky 2
Tonda Zlaťák
Worms Realtime
Trailery
Battlefield: Vietnam
Call of Duty
Contract J.A.C.K.
Driver 3
Dungeon Siege: Legends of Aranna
Far Cry
FIFA 2004
Ford Racing 2
In Memoriam
Korea
Lineage 2
LOTR: Return of the King
Manhunt
Max Payne 2
Metal Gear Solid 3
Pax Romana
Prince of Persia 4
Resident Evil 4
Rome: Total War
Sabotage 1930
Singles
Spellforce
The Sims 2
The Sims: Abrakadabra
Total Club Manager 2003
Trainz 2004
Ultima X
Unreal Tournament 2004
World Racing v1.23
Modifikace
Battlefield 1942 - Interstate 82
Battlefield 1942 - Pirates
Enemy Territory - Pro Competition
Flashpoint - Invasion
Flashpoint: Resistance - FDF
Half-Life - Natural Selection
Quake 2 - Gladiator
Unreal Tournament 2003 - Red Orchestra
Software
ATV 2000 v2.0.20.7
Divx Autorun
Easi MP3 v3.27
Easy CD-DA v6.1.0
Evil Lyrics 0.1 Beta 05
Media Player v6.4.6.7
mIRC v6.11
Recepty v2.1
Slampal v1.50
Teleport Pro c1.29
The Bat v2.00.6
Vypínač v1.0
Update
AOM: Titans v1.07
Battlefield 1942 v1.45.18
Blitzkrieg v1.2
Delta Force: BHD v1.3.0.37
Empire of Magic CZ
Fire Warrior C00
Flashpoint v1.94 Beta
Greyhawk Unofficial
Halo v1.02
Chaser v1.49
Chrome CZ v1.1.1.0
Life for Speed S1 0.388
Lionheart CZ v1.1
Madden 2004 Patch 2
Mistmare v1.7
Nascar Racing v1.2.0.1
Natural Selection v2.01
Neverwinter Nights v1.32
Neverwinter Nights: Shadows v1.32
NHL 2004 Sep. Roaster
Robin Hood: Defender of the Crown v1.01
Star Trek: Elite Force 2 v1.1
Tomb Raider 6 v52
Total War: Viking Invasion v2.01
Tron 2.0 v1.2
UFO Aftermath CZ v1.2
EXTRA
CC Generals - Mapa
Counter-Strike - Boti
Counter-Strike - Mapy
Enemy Territory - Mapy
FIFA 2004 - Demo Patcher
Chaser - Mapy
Impossible Creatures - Mapy
Tron 2.0 - Level editor
Warcraft 3 - Mapa

Hodnocení Doupěte

Obálka: 7/10
Obsah časopisu a čtivost: 7/10
Obsah přílohy: 8/10
Nový engine časopisu: 6/10
Engine a nabídka CD/DVD: 8/10

Nejnovější Level je zaplněn až po vrch recenzemi na žhavé tituly, takže mu můžeme odpustit menší rozmanitost v ostatních sekcích. Do příště by to ale chtělo trochu přidat a minimálně opravit chyby v novém designu, který je ale jinak vcelku povedený.

Celkové hodnocení: 7/10

Témata článku: , , , , , , ,