Level 109: do nového roku se starým upírem!

První číslo Levelu s rokem výroby 2004 se před několika dny ocitlo na stáncích s krvežíznivým a zestárlým Kainem na obálce. Jak nová upírská akce dopadla? Co dalšího ke čtivu se nabízí na stránkách nejprodávanějšího časopisu? Jaké soubory se nacházejí na mohutném stříbrném kotouči s nápisem DVD? Dozvíte se v našem dnešním přehledu.
Kapitoly článku

„Draken se oholil!“ Tak právě tímto sdělením vstoupila redakce Levelu do dalšího roku své existence. No nevím, jestli by takovýto „otvírák“ ocenila i redakce České televize, každopádně až dámy osuší slzy nad ztrátou dalšího sympaťáka, mohou se spolu s ostatními zastavit kupříkladu u tradiční rubriky Názory. Pokud vás zajímá, jaká hra je dle mínění trojice redaktorů nejhorší na světě, určitě si přijdete na své. Na spravení nálady a vylepšení jinak pesimistické úvodní strany jsou tu dojmy z Návratu krále, který si celá redakce (ostatně jako ta naše) velice pochvaluje.

Nový rok, nové hry

Vánoční boom pominul a krom skladby časopisu je to poznat také na nákladu, který se opět vrátil pod šedesátitisícovou hranici. Na druhou stranu se tak alespoň dostalo na některé zajímavé články, které mohly dostat prostor díky nižší kvantitě recenzovaných titulů. Mluvím tu zejména o zdařilém nekrologu famózního Black Isle Studia, jehož zánik všem hráčům RPG poněkud zkazil konec minulého roku. Ještěže se na svět derou kousky, které by přeci jen mohly zesnulý Fallout 3 nahradit.

V novinkách se o nich ale nedočtete. Zato se dozvíte o moha jiných hrách, kterých se dočkáme pravděpodobně ještě v tomto roce. A musím říct, že zejména představený Manhunt, polská variace na Mafii - Mafioso - anebo ruský Kombat vypadají opravdu velice dobře. A co teprve hra, jež se prezentovala trailerem měsíce – Hitman Contracts!

Věštecké okénko bylo tentokrát svěřeno do rukou Jindřicha Rohlíka, tvůrce Bran Skeldalu. Jeho záběr je docela široký a narozdíl od svých předchůdců v rubrice vybral několik zajímavých titulů hned z několika žánrů. Žánrově nezařaditelný je tentokrát Guláš, který vám osvětlí prostřednictvím klasického horoskopu, co vás čeká a nemine v příštích dvanácti měsících.

Náš tip: Nekrolog Black Isle Studia – kapesníčky s sebou!

Téma a preview

Tématického článku se po dlouhé době opět ujal Michal Rybka. Na dvojstránce vám dobře poradí, jakými způsoby se dá naprosto zničit vyvíjená hra, tak aby po ni štěkl ne jeden pes, ale hned celé davy hráčů. Bohužel, jak se pak bránit bombovým útokům zvláště ortodoxních fanoušků článek neuvádí. Téma doplňují převzaté kontroverzní žebříčky od redakce serveru GameSpy – 25 nejvyhypovanějších her a 25 nejhorších momentů herní historie.

Preview jsou povedeně vyvážená. Jedna adventura (Bloodline), strategie (Chicago 1930), FPS (Painkiller), 3D akce (Splinter Cell: Pandora Tomorrow) a konečně také slibně vypadající realistická rallye v podání Richarda Burnse. Rozhovor je tentokrát věnován „neherní“ osobnosti, ovšem i tak se domnívám, že mohou být názory herce Tomáše Hanáka poučné.

Náš tip: Jak zničit hru -  to tu ještě nebylo

Recenze od upíra po chaos

Na obálce propagovaný Kain otevírá rubriku recenzí. A přes nepěkně frustrující kameru si odnesl vynikající hodnocení (8,1). Dalším na holení byl Deus Ex 2. I tady autor chválou rozhodně nešetřil a výsledkem je bezmála devítka (8,9). Velkou trojku uzavírá údajný nástupce Diabla, Blade and Sword, jenž si na pomoc proti pánovi pekel bere čínské náboženství.

Okurková sezóna ještě nenastala a důkazem toho jsou další kladné verdikty na stránkách časopisu. Za všechny uvedu třeba Trainz 2004, Uru či Schizm 2. Na druhou stranu pobaví se i ti, kdo vyhledávají naprosté propadáky, kupříkladu MTV Celebrity Deathmatch je určitě nezklame.

Náš tip: Deus Ex: Invisible War – další důkaz o tom, že to s Ion Stormem není tak špatné

A dál?

Posledních čtyřicet stránek časopisu je věnováno tradičním rubrikám. Návody tvořené nesourodou dvojicí Silent Hill 3 a NHL 2004, stránečkou o Java hrách a zprávami ze světa Progamingu. Škoda jen, že velký prostor je věnován klání Cyber X Games v Las Vegas, které, jak jistě víte z našich aktualit, skončilo naprostým fiaskem, co se pořadatelské stránky týče. Hardwaru zasvěceným stránkám dominuje rozsáhlý článek o vytvoření Wi-Fi sítí. Kromě něj čekejte tradiční všehochuť zpráv a oznámení nových produktů. V kultuře samozřejmě nechybí recenze na Návrat krále, i když možná někoho zklame její rozsah.


DVD

Příloha je tentokrát dvojvrstvá a nabízí 8 GB dat. Největší díl si ukously plné hry – dinosauří akce Turok 2, Steel Panthers: World at War 8.0 a Project Entropia. Nabité jsou i další oddělení DVD – za zmínku stojí zejména trailery s božsky vypadajícím Far Cry nebo rovné dva tucty demoverzí. Nezapomnělo se ani na mody – stačí si jen vybrat mezi Half-Lifem, Battlefieldem, Mafií nebo Matrixem do Maxe Payna 2. No a až vám z toho všeho hraní půjde hlava kolem, určitě si najděte čas na diskmagy v čele s Bazookou. Vždyť kde jinde byste našli recenzi rohlíku?

V druhé kapitole článku najdete kompletní obsah časopisu a CD (DVD).

Témata článku: , , , , , , , , , , ,