Level 110: sucho až kosti praští

Vydatnou vánoční sezónu máme dávno za sebou a ač se ještě mnozí olizují při vzpomínkách na kvanta nadprůměrných titulů, který před ně poslední měsíce roku přivály, je na čase jít dál. Bohužel podobně jako novoroční kocovina, i herní nadílka prvních dní a týdnů nového roku se vyznačuje nejistými kroky a tupou bolestí hlavy. Dokázal ji únorový Level překonat?
Kapitoly článku

Konec PR úvodníků v českých zemích? Vypadá to, že ano. Alespoň v Levelu… no dobře v únorovém Levelu. Oproti předchozím číslům se Draken v úvodu nezmiňuje o tom, jak úžasný a skvělý je magazínu, jemuž šéfuje ani neprezentuje statistiky o plnění plánu na sto dvacet procent, ale zabývá se docela zábavnou formou obyčejnými starostmi normálních lidí. Při hledání východiska z těžké životní situace sice nakonec přichází k nejprodávanějšímu papírovému časopisu u nás, ale alespoň to není tak okaté jako obvykle.

Novinkový ráj

Herní svět se momentálně nachází ve stádiu nabírání sil na žhavé okamžiky sezóny a s tím souvisejícím oznamování nových titulů. To se odrazilo zejména na novinkové rubrice, která je až po vrch zaplněná nejrůznějšími zprávičkami o známých i neznámých titulech ze všech koutů světa. Přijde mi, že čím dál více se čtenáři Levelu dočtou také o zprávičkách ze zákulisí jako například aféře s FBI zásahem v domě muže podezřelého z odcizení kódu Half-Life 2 nebo ukradených alfa verzí očekávaných her.

Vyzdvihnout musím opět rubriku guláš, která je naprosto šílená, zvrácená, ulétlá, ale na druhou stranu smích je přece kořením života nebo ne? Na úvodních stránkách najdete každopádně i další obvyklé, tentokrát seriózněji pojaté rubriky – Věštecké okénko s Danem Vávrou (scénáristou Mafie) či dvojstránku věnovanou online hrám.

Autorův tip: Guláš ve stylu tenkrát poprvé – kam se hrabe Bravo!

Člověk zručný

Téma je tentokrát velice poučné. Představuje totiž oblasti, o kterých se toho člověk obyčejně moc nedozví. Ať už je to demoscéna či modifikace nebo v menší míře oblast freeware her, ve všech případech nabízí článek docela zajímavé informace. Po dlouhé době mě zaujalo i preview na přání, které je tentokrát opravdu povedené. Samotná atraktivnost zvoleného tématu je ještě znásobena faktem, že se bude jednat o jednu z prvních her vyžívající enginu z Half-Life 2.

Mezi dalšími preview určitě zaujmou dojmy z očekávaného pokračování Battlefieldu, kde se dozvíte, v čem spočívá největší rozdíl mezi druhou světovou a vietnamskou válkou. Ovšem ani další statě o připravovaných hrách nejsou vůbec marné. Co myslíte, povede se Codemasters reparát se čtvrtým dílem Colina? Nebo vás zajímá více RPG žánr a těšíte se na Sacred? V obou případech vás stodesátý Level uspokojí dvěmi stránkami informací.

Dva rozhovory jsou u Levelu standardem, v jednom se tentokrát podíváte na východ, do jednoho ukrajinského studia, abyste se vzápětí v sychravé Praze dozvěděli něco málo o životních postojích Františka Fuky.

Autorův tip: Vampire: Bloodlines – jak vypadá upírská akce v kombinaci se Source enginem

Sucho je když...

..doplňte sami. Třeba když je únor nebo prázdniny. Nebo když ani jedna hra v Levelu nedostane vyšší hodnocení než 8,0. Doba je zlá, a těch pár zajímavých titulů tento měsíc orecenzovaných by se dalo spočítat na prstech jedné ruky. Povětšinou lehce nadprůměrná čísla na konci většiny z nich (okolo 6 či 7) tyto slova potvrzují.

Stodesátému číslu tak dominuje nadprůměrné RPG Beyond Divinity, datadisk k české FPS Vietcong: Fist Alpha a commandosovka Chicago 1930. Podivně vyznívá uspořádání dalších her v časopise, některé slušně ohodnocené tituly se krčí zbytečně kdesi vzadu na jedné malinké stránečce.

Autorův tip: Recenze Chicago 1930: nemáte rádi alkohol? Vyzkoušejte si, jaká byla prohibice.

Jak na internet?

Hardwarovou rubriku ovládl rozsáhlý přehled dostupného internetového připojení v českých luzích a hájích. V článku se dozvíte prakticky o každém typu připojení, které se u nás v boji proti žlutému molochu používá (mimochodem už jste slyšeli, že Velký bratr zakázal své dceřiné společnosti spuštění speciální sítě pro internet za paušál?) a také jsou všechny možnosti náležitě okomentovány a zhodnoceny.

Co tu máme dál? Tradiční shrnutí aktuálních počítačových sestav, několik drbů z HW i SW světa, minirecenze několika zařízení a tři stránky věnované stále více se rozmáhajícímu progamingu.

DVD

Hlavním lákadlem přílohy by měla být akční sci-fi hra Gladiators: Galactic Circus Games, která je k dispozici v anglické verzi. Co se týče dalších bonusů, film se tentokrát nekoná, ale na své si přijdou nostalgici. Pravděpodobně ve snaze trumfnout konkurenci se na DVD nachází stovka vybraných freeware her včetně legendárního Dungeon Masteru. Jako hezké doplnění tématického článku také nezaškodí podívat se na nejvýznačnější produkty demoscény či známé modifikace.

Jelikož ale DVD má opět 8 GB, zbylo místo také na více než desítku demoverzí, z nichž nejzajímavěji rozhodně vypadá očekávaná FPS Far Cry. Takže až se projdete v lůnu tropického ostrova a navrátíte se do mrazivé reality tuzemské zimy, můžete začít doufat, že až se na stáncích objeví další Level, alespoň kousek tropického ráje navštíví i naši malou zemičku a pro svůj časopis nebudete muset chodit ke stánku v rukavicích. Dost už bylo okurkové zimy, hráči chtějí jaro plné očekávaných titulů!

Autorův tip: Far Cry - patří váš počítač dle mínění tvůrců her do šrotu?

Témata článku: , , , , , , , , ,