Level 113 – exkluzivní EURO, Hitman a plná verze Etherlords CZ

Velké zlaté srdce na obálce nejnovějšího Levelu nesymbolizuje pouze květen, měsíc lásky, ale hlavně blížící se mistrovství Evropy ve fotbalu a s tím spojenou recenzi dalšího simulátoru od EA Sports. I když ani hodnocení Painkillera, Castle Strike či Hitmana nejsou vůbec špatná, nový Level toho skýtá mnohem víc. Třeba ideologicky závadný článek, test DVD mechanik a jako bonus povedenou strategii.
Kapitoly článku

Mistrovství světa v hokeji zasáhlo celou zem a překvapivě dorazilo i do jinak sportům neholdující redakce Levelu. Škoda, že dopadlo, jak dopadlo, každopádně alespoň se v úvodníku dozvíte, jaké výsledky před jeho skončením tipovalo vedení nejprodávanějšího papírového časopisu v zemi. Mimochodem dostalo se i na nepříliš dobrou zprávu – zlepšení kvality MiniLevelu se odkládá na další měsíc.

ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ

A další měsíc je co? Správně největší výstava her E3. Respektive samotná E3 se v Los Angeles koná 12. – 15. května, ale novinky z veletrhu se dozví čtenáři Levelu až v červnu. Už teď dopředu si ale mohli zaspekulovat, co se od každoročního svátku zábavního průmyslu dá očekávat. Nebude toho určitě málo, nové informace / ukázky z Half-Life 2, STALKERa, DOOMu 3 či SW: KOTOR 2 jsou jen špičkou ledovce. Redaktoři také spekulují o možném oznámení hry na motivy třetí epizody Hvězdných válek nebo další hry od Illusion Softworks a jiných projektů.

Tento problém se už ale netýká Battlefieldu 2, který má oficiální představení zdárně za sebou. A právě o něm se můžete dočíst v úvodu novinkové sekce. Těšit se můžeme na moderní konflikty a realistické prostředí. Otázkou zůstává, jestli do jara stihnou autoři hru natolik inovovat, aby se vůbec dala zdůvodnit ta dvojka v názvu. Podobné problémy viditelně netrápí legendárního Chrise Sawyera, jenž se po dlouhých deseti letech odhodlal k vytvoření nástupce Transport Tycoona. Locomotion, jak se jeho nový projekt jmenuje, sice hráče neoslní brilantní grafikou, nicméně alespoň se autoři budou moci více soustředit na samotný koncept a vyšperkovat jeho hratelnost.

Pterodon ukázal hernímu světu cestu do Vietnamu, což mu dává plné právo posuzovat své následovníky. Právě tak učinil ředitel společnosti, Jarek Kolář, který porovnal šance všech připravovaných FPS z konfliktu na Dálném Východě. Jako obvykle nechybí ani další pravidelné rubriky, Guláš tentokrát zůstává věrný svému názvu a nabízí kuchařský recept, za zmínku ale stojí i tradičně povedené ekonomicko-zákulisní zpravodajství.

Autorův tip: E3 se blíží – co asi nabídne?

Hitler vs. Stalin vs. Usáma

Svět bez mediální masáže a propagandy neexistuje. Že se tato problematika nevyhnula ani herní branži dokazuje zajímavě zpracované téma „Ideologie a extremismus ve hrách“. Na několika stránkách se dozvíte o nejkřiklavějších případech, kdy hra neposloužila k zábavě, ale hlavně k ovlivňování názorů. Možná vás to překvapí, ale podobných titulů je a bude čím dál víc.

Víc je po dlouhé době také informací o dlouho odkládané MMORPG World of Warcraft. Preview na přání zabývající se právě touto napjatě očekávanou hrou se tak oproti předchozím velice vydařilo. Nezajímavý není ani rozhovor o Driverovi 3, pardon Driv3rovi. Jestli ale nelegální aktivity nejsou vaší oblíbenou zábavou, asi vás více zaujme třeba středověká strategie Besieger. Nebo raději opět zachráníte planetu v UFO: ExtraTerrestrails od zatím neznámého českého vývojářského týmu? Rozhodnutí je na vás.

Autorův tip: Ideologie a extremismus ve hrách – ani hry už nejsou čisté

Fotbálek, hradeček nebo radši zabijáček?

Ačkoliv avizovaná recenze EURO 2004 měla být pravděpodobně hrou čísla, nakonec se na prestižní pozici premianta dostala strategie Castle Strike. Ta sice ve světě nesklízí příliš úspěchy, nicméně Levelu (konkrétně Michalu Rybkovi) se líbila natolik, že získala 9,2 bodů. Nejlepší strategie roku? Uvidíme, co na to hráči.

Zpátky na zem, respektive na trávu. Nová FIFA je povedené, „poproevolutionsoccerovštěná“ a nebýt několika málo chyb, odnesla by si údajně vyšší hodnocení než konečných 8,4. Ač se vrahům pomáhat nemá, v případě virtuálního Hitmana toto pravidlo jaksi neplatí. Zvláště když přináší opět nové mise s elegancí sobě vlastní. Výsledkem je verdikt s hodnotou 8,2. Květen rozhodně patří mezi nejnabitější měsíce první poloviny roku a výsledky dalších titulů to jen potvrzují.

Máme tu devítkovou strategii Perimeter, válečnou Desert Rats vs. Afrika Korps anebo nadprůměrnou Syberii 2. Škoda jen, že se ze Singles vyklubala jen povrchní strategie s jedinou devizou – absenci cenzury. Slova chvály se vyhnula také Counter Strike: Condition Zero. Podobně jako na Doupěti si odnesla single-playerová verze nejznámější mutiplayerové hry na světě jen průměrné hodnocení.

Autorův tip: Castle Strike – všude jinde lehce nadprůměrná strategie a tady málem hra roku. A teď babo raď, kdo má pravdu.

Ve světě DVD mechanik

„Velké“ recenze jako obvykle doplňuje pohled na čerstvé přírůstky do rodiny budgetovek. A tento měsíc se jedná o více než zajímavé kousky. Icewind Dale 1 či 2, Medal of Honor či Shogun rozhodně nepatří mezi tradiční béčkové kousky. Pokud vaše srdce bije rytmem virtuálního sportovce, zajisté vás potěší shrnutí těch nejzajímavějších událostí ze světa progamingu. Zajímavým počinem je rovněž specializovaná sekce na recenzování multiplayerových částí čerstvých FPS – tentokrát si na nemilosrdný ortel počkal Far Cry.

Hardwarová rubrika se žádných velkých změn nedočkala. Je tu povídání o všelijaké té technické verbeži a dvoustránkový test DVD mechanik. Pokud pomineme lehce zamyšlenou dopisovou rubriku, zbývá už jen zmínit úvahu nad příběhem některých her a retro Monkey Islandu, které se v dnešní době plné rušení adventur nečte příliš vesele.

DVD příloha jako by tento stav ještě umocňovala. Vyjma Schizmu 2 je plná strategií, akcí a závodů. Jsou adventury opravdu mrtvé? Můžete o tom zkusit přemýšlet u hraní perfektní strategie Etherlords kompletně v češtině. Každopádně příště rozhodně lépe nebude – na DVD v červnovém Levelu bude RTS S.W.I.N.E..

V druhé kapitole článku najdete kompletní obsah časopisu i CD/DVD příloh.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,