Level 114 – E všude, kam se podíváš a SWINĚ v zádech

Aniž bychom tímto chtěli podporovat českou drogovou scénu, nelze hovořit o červnovém Levelu bez trojnásobné zmínky o magickém E. Nejvýznamnější světová herní výstava E3 dokázala z velké části zaplnit celé 114. číslo nejprodávanějšího českého papírového časopisu. Ale nejen jí živ je Level, recenze Manhuntu, True Crime, monstrózní souboj ATi vs nVidia, to je jen malinká ukázka dalšího obsahu.
Kapitoly článku

E1, E2, E3

Může se úvodník červnového čísla herního časopisu zabývat něčím jiným než Kalifornii? Správně, nemůže. A tak vás asi nepřekvapí Drakenovo rozjímání nad zvyky horních deseti tisíc v Městě andělů. Naštěstí smetánka v Beverly Hills nebyla nic pro milého šéfredaktora herního magazínu, a tak se ze svého zaoceánského pobytu mezi VIP vrátil do poklidného stavu české střední třídy. Pokud by vás zajímalo, co se nejvíc líbilo ostatním členům redakce, stačí jen sklonit zrak níže, kde se všichni se svými pocity svěřují. Vše shrnuje přehledná tabulka nejlepších her výstavy podle Levelu a zahraničních webzinů.

Větší, větší...největší

Pokud byste náhodou s pořadím her nesouhlasili, máte celou novinkovou rubriku na to, abyste si na E3 utvořili vlastní názor. Prostor věnovaný oznámení nových titulů a rozvíjení podrobností o těch starých je samozřejmě větší než bývá zvykem, a tak se dozvíte alespoň pár vět prakticky o každém nadějnějším kousku.

E3 bylo ve znamení pokračování, to je bohužel smutný fakt. Chystá se Splinter Cell 3 i Ghost Recon 2  a člověk pomalu neví, jak vlastně oba tituly od sebe rozeznat. Napovědět by vám mělo malé představení obou akcí a také minirozhovor s producentkou druhého z nich. Těšit se můžete i na pár drbů z prostředí aglomerace San Andreas, dějiště pátého dílu veleúspěšné série Grand Theft Auto. Pokud máte raději slůvko akce ve spojení s klapkou, kamerou a dalšími režisérskými okny, neměli byste si nechat ujít informace o Movies, další zajímavě vypadající hře od Petera Molyneauxe. Údajně vypadá hra opravdu více než dobře.

A není sama. S velkou radostí se z Ameriky vrátili tvůrci z Mindware Studios, kteří si přivezli nejednu pochvalu od renomovaných zahraničních novinářů za velice povedenou ukázku stealth akce Cold War. Nemohu se nezmínit ani o druhém dílu Knights of The Old Republic, o kterém se dá říct spousta věcí, ale rozhodně ne, že by nezaujal. A co teprve dlouho očekávaná strategie Rome: Total War. Ta se ale tentokrát dočkala i další konkurence – Imperial Glory od španělských Pyro Studios. Pokud vám jde z okolních názvů hlava kolem, nebojte se, i na relaxaci v Levelu mysleli. Například v tradičním guláši, který typizuje návštěvníky výstavy do přehledných kategorií.

Autorův tip: GTA: San Andreas – sice na PC až za rok, ale stejně nepochybuji, že půjde o skvělou zábavu

ŠROT

Od E3 si odpočinete ve velkém tématu, který se zabývá (ne) životností elektronických součástek počítače. Aneb myslíte si, že si vezmete své CD s oblíbenou hrou do hrobu? Je to možné, ale té hry si asi v záhrobí moc neužijete. Anebo si snad myslíte, že noname médium vydrží déle než několik let? Pokud ano, rozhodně byste velké téma čísla neměli minout.

Více než jednohubky

Do preview se samozřejmě E3 dostala také. Statisticky řečeno pět kousků „made in LA“ a čtyři „standard edition“. Z dojmů z Kalifornie se dozvíte, jak vypadají nejnovější příhody Spidermana, připravovaný druhý díl Prince z Persie a také hry od EA Sports. Nezapomnělo se ani na Half-Life 2, který sice rozhodně nezapadl, ale znáte to – kdyby vyšel loni, určitě by bylo při prezentaci otevřených úst víc.

Abychom tu ale nemluvili jen o pokračováních, na své si přijdou i fanoušci Andrzeje Sapokowského. V Polsku připravovaný Zaklínač vypadá velice slibně. A to nejen díky tomu, že běží na notně vylepšeném enginu osvědčených Neverwinter Nights. Nezapomnělo se ani na tradiční rozhovory. V pohledu do zákulisí herních studií se tentokrát Level „vydal“ do Německa za Spellbound Studiem a s Tomášem Benčíkem z Mayhem Studios (Říše Magie, Shadow Vault) si popovídal o jeho názorech na herní branži.

Autorův tip: Bude Half-Life 2 opravdu tou peckou, na kterou jsme se těšili už loni?

Hlavní náplň?

Po E3 hodech je bezesporu kvalita recenzovaných kousků zklamáním. Není se čemu divit, květen je květen, léto se blíží a s nimi i lehký nedostatek her, které by stály opravdu za to. Prakticky jen dva tituly – Manhunt a True Crime: Streets of LA – patří mezi žhavější kousky. Harry Potter si sice také nevedl špatně (7,5/10), nicméně přeci jen to tomuto rostoucímu kouzelníkovi více sluší na stránkách knih a obrazovkách v kinech.

Jinak se hráč zmlsaný devítkovými recenzemi asi bude trochu nudit. Shrek 2 – slabota (4,5/10), Monster Garage – nuda (4/10) a lehce netradiční adventura Forever Worlds (7/10) tento dojem nezachrání. Možná jen exotikou vonící erotická záležitost z Japonska, Do you like horny bunnies 2, zvedne někomu obočí, ale asi jen kvůli neobvyklé kombinaci růžové barvě stránky s lechtivými obrázky.

Autorův tip: ATi vs. nVidia – kdo je víc?

Tradiční ocásek

Náhrada se ale nachází v hardwarové rubrice. Pokud s napětím sledujete souboj o každý fps mezi výrobci grafických karet, asi vás nadchne rozsáhlý pětistránkový test lídrů obou grafických stájí. Jestli nakonec vyhrála nVidia či ATi, na to budete muset nalistovat příslušné stránky. Paradoxně o několik stránek dále hardwarově orientovaná úvaha hovoří o prosazování nových technologií, které se podle ní rozhodně neřídí kvalitami produktů. Tak si vyberte.

8GB drobeček

Bavit se o E3 a nepodívat se na DVD přílohu časopisu je stejné jako cestovat po světě prstem na mapě. Se zhlédnutím přiložených trailerů získávají informace o nových titulech úplně jiný náboj. Zvláště pokud vydržíte u neuvěřitelně vypadající přednášky z LOTR: Battle of Middle-Earth, asi nebudete chtít už nikdy jinou strategii. Vybere si ale fanoušek každého žánru. Akce s Half-Lifem 2 v čele, RPG a jeho KOTOR 2 či nové Simsoviny. No a až budete mít všeho toho šílenství okolo připravovaných her dost, uklidnění vám přinese zábavná a originální strategie S.W.I.N.E. s českým dabingem.

V druhé kapitole článku najdete kompletní obsah časopisu a CD/DVD přílohy.

Témata článku: , , , , , , , , ,