Level 115 – Nastražte uši a upadnete do Tra(i)nzu

Navzdory zachovanému formátu aktuální číslo Levelu neotestuje pouze váš zrak. Tentokrát se dočkají i vaše herní ouška a to nejen díky jedinečnému článku o herní hudbě, ale také speciálnímu CD s nejzajímavějšími herními melodiemi. Dočkáte se ale také recenzí Thiefa 3, Ground Control 2 či Warlords Battlecry 3. A aby se vám mezi herními světy dobře cestovalo, je tu kompletní verze Trainz.
Kapitoly článku

Možná to po prvotním polaskání červencovým číslem Levelu nepoznáte, ale vězte, že tentokrát to bude trochu jiné. Při vší úctě ke Garrettovi a jeho třetímu dobrodružství v prvním prázdninovém vydání Levelu recenze prim nehrají. A nejsou to ani dva povedené rozhovory se zajímavými osobnostmi herní branže, ba ani novinková rubrika s rozmanitým přídavkem v podobě směsice preview a prvních dojmů. 115. číslo nejprodávanějšího magazínu u nás se nese ve znamení velkého tématického článku o hudbě v počítačových hrách, a proto nelze začít ničím jiným než právě pohledem na 14 stránek, na kterých se toto originální dílko rozkládá.

Postupně v něm projdete hudebním pravěkem, kdy veškeré ozvučení obstarávalo jedno jediné charakteristické pípnutí přes památné osmibity, Amiga éru až po současnou scénu, která řeší spor mezi zastánci klasických a experimentátorských skladeb. Autoři článku nezapomněli zmínit i zajímavé historické milníky spojené s hudebním doprovodem, stejně jako památné hry. No a ke slovu se dostali samozřejmě i ti z nejpovolanějších, samotní skladatelé. Mimo jiné i Vladimír Šimůnek, který skládal hudbu pro Mafii. Ta byla mimochodem přijata více než kladně. Důkazem je její přítomnost na speciálním koncertu herní hudby loni v Lipsku.

Stále ale ještě nejsme na konci. Na DVD se nachází několik krátkých dokumentů o tvorbě hudby a zlatým hřebem večera je přiložené bonusové audio CD s výběrem 18 skladeb ze všech herních žánrů, o nichž si můžete přečíst také v článku. Sláva dvojímu zážitku.

Autorův tip: Udělejte si čas, pusťte si Audio CD a společně s autory článku projděte bohatou historií herní hudby.

A co nového?

Nelze se ale jenom dívat do historie, novinková rubrika je jako vždy plná informací o hrách, které na svoji šanci zapsat se do pamětí hráčů ještě čekají. Bard´s Tale díky svému legendárnímu předchůdci není zrovna správný příklad, každopádně i toto RPG se bude muset utkat s chutěmi a v tomto speciálním případě i s nostalgií hráčů.

To slovenské Mayhem Studio podobné problémy netrápí. Za svou poměrně krátkou dobu trvání žádný herní kolos nevytvořili, nicméně pomalu a jistě k tomuto cíli postupují. Uvidíme, jestli se dvojice Neverend a Shadow Vault ukáží býti pevnými stupínky v cestě za slávou. Podobnou cestou si už prošli brněnští Plastic Reality Technologies a všichni věří, že po vlažném přijetí předchozího projektu Korea: Forgotten Conflict, bude právě jejich další dílko, El Matador, hrou, která zaujme věčně nespokojené herní novináře a také širokou veřejnost. Zasazení příběhu do Kolumbie, ráje drogových gangů, a prezentovaný 3D engine zatím těmto přáním rozhodně neodporuje.

Strategická série Casar-Pharaoh-Zeus-Emperor nebyla vůbec špatná a tisíce jejích fanoušků po celém světě toho jsou jasným důkazem. Proto se partička vývojářů, kteří na hrách pracovali, rozhodla se k tomuto tématu vrátit v nové hře Chlidren of The Nile. Poprvé v 3D engine, bez podpory Sierry a jejich SimCity podobnému konceptu. Jak to dopadne, uvidíme letos na Vánoce.

Autorův tip: El Matador – boj proti drogové mafii je třeba podporovat i na stránkách herního periodika

Ochutnávka Richarda Burnse a dalších

Preview na přání je tentokrát poměrně překvapivě Richard Burns Rally. Rozhodně velice očekávaná hra, bude však zajímavé sledovat, jestli u ní hráči vydrží i poté, co se ukáže, že se opravdu jedná o hard-core simulátor, v němž není problém dostat smyk i na rovné silnici.

To Black and White 2 by měl být o hodně přístupnější. Tři roky vývoje by se podle slov tvůrců neměly odrazit jen na grafickém zpracování, ale hlavně na hratelnosti. Vše bude údajně božštější než předtím a vy se budete moci soustředit na důležitější věci než sekání dřeva na stavbu obytných domů pro své poddané. Například na boj, na kterém bude díky přítomnosti velkých armád mnohem více záležet.

I hráči si potřebují čas od času od boje oddychnout. Právě proto je tu Rollercoaster Tycoon 3 s premiérovým zařazením sandbox módu, v němž si můžete stavě jen tak pro radost. Největší novinkou ale bude samozřejmě přítomnost 3D enginu, v němž si budete moci celý svůj zábavní park projít a všechny atrakce vyzkoušet.

Autorův tip: Richard Burns Rally – vydržíte až do cíle?

Garrett a jeho chlapci

Nejočekávanějším kouskem ze zástupu recenzovaných her byl bezesporu třetí díl dobrodružství zlodějíčka Garretta. Velké obavy plynoucí z možného zjednodušení hry se naštěstí nenaplnily, nicméně i přesto si hra vyšší hodnocení než 8,5 neodnesla. Mnohem lépe na tom byla 3D strategie Ground Control 2 se slušivým 9,1 bodem. Důstojnou osmičkovou úroveň si zachovaly i další tituly – strategie Warlords Battlecry 3, horor The Suffering a nakonec i multiplayerová akce z prostředí džungle Joint Operations.

Tím ale výčet nezapomenutelných červencových her končí. Hamsterball je sice zajímavým úletem, nicméně Half-Life 2 na trůně nejočekávanějších her asi nevystřídá a totéž se dá říct o nepovedené odpovědi na Stronghold, Besiegeru, stejně jako o fiasku s názvem Söldner.

Autorův tip: Thief 3 – do třetice všeho zlodějského

Nezbytný ocásek

Tradiční pohled do světa stále více se rozmáhajícího progamingu otevírá další část časopisu. V ní se mimo jiné dozvíte také o tom, jaký je multiplayer pekelného Painkillera. Na své si přijdou i fanoušci hardwaru, tentokrát však opět musí vzít za povděk klasickou technickou všehochutí počínaje levným DVD rekordérem a zvukovými kartami konče.

Pokud máte občas chuť zanadávat si nad neoriginalitou současných her, možná v úvaze o originalitě her, pochopíte, proč dnes nemohou vznikat revoluční hry typu Civilizace (jíž je věnována speciální stránka).

DVD

I když hlavní příval E3 trailerů pokrylo červové číslo, přesto i tento měsíc je rozhodně na co se dívat. Třeba na epické bitvy v Rome: Total War nebo na přílohy tématického článku. Plnou hrou je tentokráte vlakový simulátor Trainz kompletně v češtině. Více už v tradiční druhé kapitole s kompletním obsahem CD/DVD i celého časopisu.

 

Témata článku: , , , , , , , ,