Level 118: S Bloodrayne na Řím!

Dva hlavní hrdiny říjnového čísla Levelu jsme si už představili. Ale sličná upírka coby hlavní postava přiložené plné hry, ani brilantní strategie Rome: Total War v roli recenze čísla rozhodně plně nevystihují situaci. Tentokrát toho je opravdu hodně, co nejprodávanější časopis na trhu nabízí svým čtenářům. Nevěříte? Čísla hovoří za vše.
Kapitoly článku

Čísla jsou tentokrát opravdu jasná. 21 recenzí, z nichž převážná většina atakuje nebo překračuje osmibodovou hranici, toť 118. Level. Není divu, Vánoce jsou opět za dveřmi a kdo chce tradičního nákupního šílenství plně využít, směřuje hry do obchodů právě v říjnu či listopadu.

A nejen hry. V průběhu podzimu se konají i herní výstavy, na kterých samozřejmě redakce nejprodávanějšího papírového časopisu nemohla chybět. Tokijská Game Show je probírána pouze v úvodníku (přeci jen se jedná o primárně konzolovou záležitost), o londýnských ECTS a EGN se však už dozvíte v samostatné reportáži. Jak to tak vypadá, nejen Invex má potíže s atraktivností veletrhu…

Zpravodajská smršť

V Německu neupadají výstavy (Game Convention byla opět dobrá), ale celkem překvapivě žánr 2D vypiplaných ekonomických strategií. Bohužel zbytek světa nesdílí s Germány jejich nadšení pro hry, v nichž místo zbraní vládne zboží a čísla, a tak, pokud chtějí naši západní sousedé uspět, musejí se přizpůsobit většinovému názoru. Anno 3 tak bude kompletně trojrozměrnou 3D strategií, která se více než kdy předtím zaměří na boj a válečnou stránku věci.

GTA: San Andreas je sice na boj zaměřený od počátku své existence, nicméně i v pátém díle našli autoři dostatek prostoru na zlepšování. Nové RPG prvky, vesnice, strategické vedení gangu a mnoho dalšího. Toho všeho se dočkáme rovněž i na PC, bohužel až za rok. Jak se dozvíte v hlášení o zpoždění, za rok (ale už v březnu) se dočkáme i třetího Splinter Cellu, Cossacks 2 a Call of Cthulhu.

Black and White 2 se také už několikrát ve vydavatelských plánech stěhoval, momentálně je datován na 1. čtvrtletí 2005. Krátká novinka ukazuje, že si Molyneaux dává opět záležet. Po rozporuplně přijaté jedničce je tentokrát větší důraz kladen na armády, samozřejmostí bude vylepšená umělá inteligence.

Tip: ECTS vs EGN - nejen v Brně řeší budoucnost veletrhu

Tuňte, jak se dá

Téma čísla je tentokrát značně extravagantní - PC Tuning. Pokud chrochtáte blahem, když kolem vás projede speciálně upravená felicie, jestliže se nemůžete nabažit vysokodecibelového řevu všelijak upravených vozů nebo jen tíhnete k odlišení se od davu, možná vás zaujme možnost něco podobného udělat se svým vlastním počítačem. Rozsáhlý článek nabízí základní tipy a rady, co se dá s vlastní krabicí provést včetně obrázků nejznámějších výtvorů. Což o to, vypadá to nádherně, ale komu se chce vyhazovat za modře zářící krabici alias lapač hmyzu pět tisíc?

Dungeon Siege 2, toho času preview na přání, bude určitě levnější. Autoři nás opět hodlají zavést do království Ehb plné nejrůznějších fantasy potvor. Z jedničky si však bere hra jen část svého umění, doplňuje jej přepracovanou AI, novými "perky", náhodným generováním nepřítel a mnoha dalšími vymoženostmi. Dále prezentované Bard´s Tale je oproti DS mnohem více uvolněnější. Autoři se nebáli dělat si legraci z celého hrdinského žánru i sami ze sebe, což v porovnání s jinými hrdinskými eposy vypadá opravdu originálně. Uvidíme, jak se tvůrci vypořádají s krachem vydavatele. Pokud vše půjde podle plánu, dočkáme se obou RPGček již v prvních měsících roku 2005.

Mnohem dříve se na nás vrhne nový Pro Evolution Soccer. I když jsou v aktuálním Levelu pouze první dojmy čtvrtého dílu této série, vypadá to, že redakce nemá pochyb o tom, kdo je opravdový fotbalista roku. Zatímco FIFA 2005 si vyslechla o pár stránek dál hned několikero výtek (byť nakonec skončila se slušným hodnocením 8/10), PES je zkrátka bez věších chyb.

Krom dalších preview se můžete před recenzemi těšit i na tradiční vývojářský rozhovor, tentokráte s Tanhauser Gate, polským studiem připravujícím pro Cenegu Publishing RPG The Roots.

Tip: PC Tuning aneb buďte in a utraťte tisíce za vzhled vašeho PC, šaty dělají člověka tak proč by nemohly udělat i stroje?


Nesmlouvavý hlas kritikův

Recenze jsou tentokrát opravdu nabité. Celkem překvapivě ohňostroj devítek nestartuje hned avizovaný Rome: Total War, který si jinak na internetu vede velice dobře. V Levelu však obdržel "jen" osm bodů. Nelíbila se zejména nepřehlednost a špatné ovládání.To akce Star Wars: Battlefront na tom byla o půlbodík líp a vůbec nejlépe si vedl Full Spectrum Warrior. Simulátor americké armády dostal do vínku skvělou hratelnost a i přes mnohé hardcorové rysy určitě stojí minimálně za vyzkoušení.

To Colin McRae Rally 2005 (8,5) je úplně z jiného soudku. Arkádová akce dokázala i popáté nabídnout dostatečnou porci zábavy zejména pro ty, které nebaví přehnaná realističnost Richarda Burnse. Xpand Rally, třetí do party, je tak trochu netradiční rally. Neobvyklý engine akce Chrome a nezkušenost tvůrců s žánrem udělaly ze hry závodní hru pojatou jiným způsobem než u konkurence. Sedm bodů v hodnocení budiž důkazem, že to nebylo úplně špatné, na druhou stranu klasika je klasika.

Českou vlajku v čísle pozvedají hned dvě hry shodně ohodnocené osmičkou. Shade: Hněv andělů si ji zasloužil zejména technologickým zpracováním, u datadisku Hidden and Dangerous 2: Sabre Squadron rozhodla asi hlavně hratelnost a vysoká realističnost hry. Zmínit si zaslouží i kvalitní kooperativní multiplayer.

Tip: Full Spectrum Warrior - válka je jako šachy, jeden chybný krok a …

Zákusek

Z dalších rubrik si zmínku zaslouží určitě hardware a článek o procesorech, který vám usnadní orientaci v této, poslední dobou poněkud zmatené, oblasti plné vzletných jmen a vysokých frekvencí. Nechybí ani recenze Java her, kultura či retro (Wing Commander). No a na závěr, jako vždy komentář. Tentokráte o virtuální realitě.

DVD

DVD je ve znamení upírky Bloodrayne. Plná verze této akce je navíc doplněna amatérskou češtinou. Level TV si ale v říjnu  bohužel neposlechnete. Nedopatřením se do ní totiž vloudila zvuková stopa z minulého dílu, takže pokud nejste majiteli schizofrenních osobností, doporučujeme vám raději si nový díl stáhnout opravenou verzi přímo z internetu.

Další Level vyjde 5. listopadu, plnou hrou bude Chaser.

Ve druhé kapitole článku si můžete prohlédnout kompletní obsah časopisu včetně seznamu souborů z CD/DVD přílohy.

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,