Level 119: Go East aneb směr východ

Nejen recenze čísla, FPS Medal of Honor: Pacific Assault, ukazuje odkud vane čerstvý vítr. Japonsko je v kurzu i díky reportáži z Tokyo Game Show, která opět předvedla technické novinky, nad kterými můžeme my Evropané jen slintat. Nicméně ani „zápaďácké“ hry jako NFSU2 či ZOO Tycoon 2 nejsou špatné. I o tom vás přesvědčí listopadový Level.
Kapitoly článku

Strach, děs, šílenství anebo také zlatý bobek. Tak všelijak můžete nazvat téma čísla aktuálního Levelu. Osm atmosférou našlapaných stránek vás totiž provede herními horory od pařanské prehistorie až po současnost. A jak je dobrým zvykem, při té příležitosti se také v názorové rubrice pod úvodníkem dozvíte, čeho se bojí jednotliví redaktoři. Budete se možná divit, ale i samotný Vládce Draken má své slabiny.

News

Nejrozsáhlejší článek novinkové rubriky je dvoustránkové povídání o Elder Scrolls: Oblivion. I když se hry dočkáme až v roce 2006 (a to kdoví jestli), dosud zveřejněné informace ukazují, že to bude stát za to. Pokud tedy hru vůbec někdo na PC spustí. Obrázky totiž vypadají přímo božsky.

Trochu více při zemi s grafikou jsou Pyro Studios. Tvůrci známé commandosí série se rozhodli využít své originální ságy pro základ týmové střílečky z prvního pohledu. Dosud zveřejněné screenshoty na mě dýchly temnou depresivní atmosférou druhé světové války. K vidění jsou pouze zbořená města, šedivé ulice a smrtící zbraně.

I přes stejnou tématiku je Sudden Strike 3, další z prezentovaných her, mnohem barevnější. Třetí díl populárních strategií totiž přešel do 3D a přibral na pestrých barvičkách. Bohužel nejen z prezentovaných informací mám pocit, že s jedním příchozím rozměrem odejde zároveň spousta taktiky a strategie.

Dost negativních zpráv, stačí když nám podle rubriky Hlášení o zpoždění posunuli vydání Bloodrayne 2 a Championship Manageru 5. Z pozitivního soudku potěší, že se konečně Evropská komise začala vážně zabývat zbytečně restriktivními předpisy proti hraní her v Řecku.

Tip: Elder Scrolls IV: Oblivion - čtěte a zírejte, jak bude vypadat RPG současnosti

Zajat v San Andreas

Od zákazů není daleko k sérií Grand Theft Auto. Ta by asi suverénně vyhrála soutěž o nejžalovanější hru všech dob. Nedá se očekávat, že by se situace s příchodem San Andreas (preview čísla) změnila. Spíše naopak. GTA trhá na PS2 všechny rekordy a nikdo se tomu ani příliš nediví. Tvůrci totiž ve svých tiskových prohlášeních nelhali. San Andreas nabídne neuvěřitelně rozlehlý stát tvořený ze tří měst a jejich okolí. Vše bude čtyřikrát větší než ve Vice City, přibudou RPG prvky, plavání, oblékání, loupeže, jízdy na kole a mnoho, mnoho dalšího. Vše má jediný háček. Na PC se hra objeví až v létě 2005.

Narozdíl od exkluzivně soňáckého GTA je Princ z Persie neutrálně multiplatformní. Druhý díl vyjde shodně na konzolích i PC koncem roku. Hlavní hrdina nám trochu ztemněl, nepřátelé jakbysmet, a tak to vypadá, že se dočkáme trochu hororovějšího pokračování orientální pohádky. Dech beroucí animace však, soudě dle prvních dojmů ze hry, zůstaly.

Fanouškům MMORPG z pohledu na nový Level určitě srdíčko zaplesá. Bude za to moci třístránkové první dojmy z World of Warcraft, který se snad konečně pomalu a jistě blíží i na evropská online kolbiště.

Tip: Grand Theft Auto: San Andreas: test vůle - kdo po přečtení článku a recenzí PS2 verze vydrží neběžet do obchodu a nekoupit si konzoli od Sony?

A po propuštění hurá do Japonska!

Akční střílečky se nám v poslední době celkem nenápadně rozdělují do několika subkategorií. Tou spolehlivě nejžádanější jsou "filmové akce". Takové hry mají atmosféru jako víno, jsou plné zvratů, nečekaných událostí a nedávají vám ani na chvíli vydechnout. Daní za to je poměrně přísná lineárnost a psí kusy, které hra provádí, když se snažíte řešit nějakou situaci originálně. Už dva roky tato strategie vynesla svým tvůrcům titul hry roku. Po Medal of Honor: Allied Assault a Call of Duty se pohár pro vítěze vrací opět k tvůrcům MoH, s nimiž se tentokrát podíváte do Pacifiku. V Levelu je toto dobrodružství ohodnoceno osmi body.

Need for Speed Underground 2 se vydává přesně opačnou cestou. Cestou nelineárnosti a volnosti. Jen si to představte, město, v němž máte naprostou svobodu. Projíždíte se po ulicích, nakupujete si součástky ve specializovaných tuningových obchodech a když se vám zachce, přidáte se k nedalekému závodu. Devět z deseti, tak zní verdikt.

Ani očekávané Armies of Exigo nekazí EA nadvládu nad listopadovými peckami. Z nuly vybudovaná real-time strategie si odnesla 8,6 bodů. Slovenské RPG Kult dostalo sice pouze šestku, ale podle všeho má několik velice povedených stránek, stejně jako ZOO Tycoon 2, který sic nepřináší revoluci do žánrů starostí o faunu a flóru, nicméně na hodnocení 8,2 to stačí. Strategicky nabité číslo doplňují recenze Warhammeru (8,0), Kohana 2 (8,5) a Worms Forts (6,3).

Tip: Medal of Honor: Pacific Assault aneb jak se dělá pecka

Radeoní řádění

Rozložení dalších rubrik je tradiční. Jedna recenze multiplayeru (Star Wars: Battlefront), progaming, hardware, kultura, java hry. Hardwarové stránky se zajímají o příslušenství Logitechu. Dozvíte se také, zdali je v souboji karet pro novou sběrnici PEG x16 lepší ATI či nVidia. Konec je jako vždy věnován úvaze, tentokráte obligátnímu neštěstí filmů podle her.

DVojvrstvý disk

Plnou hrou je tentokráte Chaser, povedená slovenská akce z roku 2003. Na DVD je také nedávná demoverze Prince of Persia: Warrior Within, tradiční nášup videí a netradičně dvě Level TV kvůli technickým potížím, které postihlo přílohu v minulém čísle.

Další Level vyjde už 25. listopadu.

 

V druhé kapitole článku naleznete kompletní obsah časopisu (včetně hodnocení z recenzí) a CD/DVD příloh.

Témata článku: , , , , , , , ,