Level 128 – Dědeček joystick aneb evoluce herních periferií

Po „étrojkovém“ náporu by teoreticky mělo nastat období sucha, kdy herní časopisy budou „zaplácávat“ místo články, které by za normálních okolností ani nevydaly. Na obálku se dostanou jindy průměrné tituly, recenze nepřekročí sedmičku… Ale ouha, co to? Z nového Levelu na nás kouká hrdinka z Dungeon Siege, což rozhodně není žádné béčko. O Battlefieldu 2 a F.E.A.R. nemluvě.
Kapitoly článku

Letní sucho se nám projevuje v plné parádě. Sice jsme vás nedávno seznámili se skvělým GTA: San Andreas, ale jinak je nadílka titulů značně omezena. Není divu, vydavatelé šetří své největší perly na předvánoční období či tradičně nabitý podzim. Pro herní časopisy je však takové období jako stvořené pro sérii preview právě na všechny ty očekávané pecky, které se dostaví až později. Za vše hovořícím příkladem by mohl být v pořadí již sto osmadvacátý Level.

Trochu netradičně bych si tak dovolil nakousnout obsah časopisu v rubrice preview. Jako první vás čekají trojstránkové dojmy ze singleplayerové části akčního nářezu jménem F.E.A.R. Doufejme, že nadšení autorovi článku nevyprchá, až hra vyjde – protože zatím to vypadá více než slibně. O nic horší situace trápí druhé pokračování Spellforce. V rozhovoru vývojáři o svém chystaném projektu prozradili všechny potřebné detaily. Přívětivé je, že se opět pokusí o RPS, tedy kombinaci žánru RPG s RTS. A že to funguje náramně!

Serious Sam sice není ani RPG, ani RTS, ale přesto si stihl od svého ohlášení vybudovat slušnou fanouškovskou základnu i jako přímočará střílečka, v níž šlo pouze o to, vyhladit co nejvíce nepřátel. Důkazem obrovské popularity nemusí být pouze ocenění „nejlepší FPS roku 2001“, které mu udělil magazín GameSpot, ale také fakt, že je v přípravě druhý díl. Autor dvojstránkového preview prý kvůli předváděčce musel podniknout cestu do londýnského Windsdoru… A soudě podle jeho vcelku pozitivního textu výlet nebyl zbytečný. Zbytečné rozhodně nejsou ani tři stránky rozebírající nadějnou strategii Earth 2160. Je to ale pořád nic oproti prvním dojmům z Dungeon Siege 2. Zdá se, že se opravdu máme na co těšit, nejlepší na celé věci však je to, že bychom se měli dočkat už počátkem září.

Náš tip: F.E.A.R. - Trefí autoři No One Lives Forever znovu jackpot?

Ještě před preview si můžete přečíst zajímavý článek pojednávající o evoluci v herních periferiích. Michal Rybka vás na deseti stranách seznámí kupříkladu s tím, zda-li vůbec existovaly a pokud ano, tak jak v minulosti vypadaly, myši, klávesnice či joysticky… Desetistránkového macka doprovází také nespočet obrázků, na nichž se můžete detailně s jednotlivými periferiemi pokochat.

Pokud se rozhodnete otočit ještě o pár stránek dopředu, narazíte na novinkou sekci. Ta na rozdíl od preview ani zdaleka neoplývá známými jmény a spíše oznamuje nové tituly a představuje „odpadlíky“ z E3. Ostatně Martin Bach se své zprávě situaci vystihl nejlépe: „Ze skladby her, o kterých se příliš nemluví, vybočuje tento měsíc v novinkách snad jen Pro Evo 5."

Náš tip: Nesmělý útok od Konami se vrací, jmenuje se Pro Evolution Socccer 5

Přejděme však už k tomu nejzajímavějšímu, tedy recenzím. Jako první to tentokrát schytal Battlefield 2. Třetí díl, který je sice oficiálně teprve druhým, si odnesl stříbrnou hvězdu a hodnocení 9/10, autor článku hře vyčítal snad jen absenci singleplayeru. Jako další vás čeká sedmičkové Bard`s Tale, což je povedení RPG od poměrně neznámého týmu InXole Entertainment. Pokud ale přeskočíme další neznámou, která si říká Maritn Mystére: Operation Dorian Gray, můžeme narazit na starou známou. Singles 2: Triple trouble, jak už název napovídá, tentokrát přidává třetího do party. Bohužel hodnocení 6/10 a nepříliš pozitivní text jasně hovoří o tom, že jde spíše o změnu kosmetickou, hratelnost nijak zásadně neovlivňující. K průměru se řadí i Hell Forces, ruský klon Painkillera, který svému vzoru ale nesahá ani po paty. To už se ovšem nedá říci o Psi-Ops: The Mindgate Conspiraci. Učeň v tomto případě překonal mistra, neboť si Psi-Ops, který jako jeden z prvních dal přednost telekinezi přes samopalem, odnesl v konečném hodnocení pouze sedmičku, zatímco Second Sight recenzovaný o několik čísel dříve osmičku, a to i přesto, že s podobnou myšlenkou „byl až druhý“. K zahození není ani ufounská akce Area 51, i přes relativně nízké hodnocení jde totiž o povedenou zábavu. Co se však vyloženě nepovedlo, je "simulátor sexu" 7 Sins. Hodnocení 4/10 ani nepotřebuje bližší komentář....

Náš tip: Vzhůru na bitevní pole s Battlefield 2!

Konec časopisu je věnován tradičním rubrikám, jako je prodloužená (tentokrát si na paškál bere Half-Life 2), progaming, java hry, freeware a chybět samozřejmě nemohou multiplayerové recenze (v tomto čísle Pariah a Area 51). Hardwaru vévodí GeForce 7800GTX spolu s Ageia Physx. Rozhodně nejzajímavější je však recenze Creative Prodikeys DM, což je mix klávesnice a kláves… Pozoruhodné. Kulturní rubrice zase vévodí Sin City, zajímavé jsou však také další filmové, literární a komiksové počiny. Na samém závěru vás čeká tradiční Making of… a také úvaha, nyní na téma „Autorskoprávní realita“. Celkově jde o 130 nabitých stránek, které se vám určitě budou hodit, až budete ležet na pláži a nebudete mít do čeho píchnout…
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,