Level 129 – Monty Python, Vietcong 2 a Zaklínač

Časy herního sucha někdy nejsou na škodu. Důkazem je v pořadí sto devětadvacátý Level, který si v tématu čísla vzal na paškál známou (ale bohužel již dávno zaniklou) komickou formaci Monty Pythonův létající cirkus. Ani zbytek obsahu ale není k zahození: první dojmy z hraní českého Vietcongu či recenze Earth 2160 rozhodně nejsou klasickými zástupci „období, kdy nic nevychází“. Tak co, risknete to s Geraltem, hrdinou Zaklínače, který se leskne na obálce nového čísla?
Kapitoly článku

„Léto je časem dovolených a flákání se někde u vody.“ Těmito slovy vás v editorialu přivítá šéfredaktor, Ondřej Průša, takže by se na první pohled mohlo nové číslo Levelu jevit jako typický produkt okurkové sezóny. Záhy se ovšem dozvíte, že redakce Levelu nelenila (a neopalovala se) a byla nucena hrát řadu kvalitních titulů. Ó, jak vás litujeme, hoši!

S první hrůzou se museli autoři vypořádat hned na úvodní stránce novinkové rubriky. Hrozivý King Kong si pro sebe totiž vybojoval jeden a půl stránky, a to v konkurenci takových titulů jako Supreme Commander, UFO: Aftershock, Battlefield 2: Special Forces či Scarface. Klasický nášup novinek navíc doplňuje Hlášení o zpoždění (STALKER opět odložen...), boxík Úlet měsíce (v čínském Pekingu byla otevřena první klinika pro internetově závislé) a za zmínku stojí rovněž kratičká úvaha „Hry, které hýbou světem“, netypicky umístěná mezi novinkami.

Náš tip: S Fahrenheitem vám bude běhat mráz po zádech! 

Dalších dvanáct stránek si ukouslo téma čísla, v němž si tentokrát Pavel Dobrovský posvítil na Monty Pythonův létající cirkus. V textu samotného článku se dozvíte nejen všechny pikantnosti o vzniku a historii tohoto legendárního uskupení, ale můžete zde najít také „recenze“ všech natočených filmů, včetně komentáře k jejich DVD verzím. Dvanáctistránkový kolos mohu doporučit jak fanouškům Létajícího cirkusu, tak lidem, kteří s ním dosud nepřišli do styku. Budete možná mile překvapeni, kam až popularita Monty Pythona zasáhla... Věděli jste například, že ve vodách internetu hojně používaný výraz „lama“ má původ v montypythonovských skečích?

Po tématu nemůže následovat nic jiného než série preview. Tu odstartuje na obálce anoncovaná trojstránka pojednávající o druhém pokračování českého hitu Vietcong. Ani na dalších stránkách nečekají o nic horší tituly: Zaklínač, Raiders of the Lost Casino a The Suffering: Ties that bind jsou toho jasným důkazem. Trochu úsměvný je ovšem rozhovor o nedávno zrušené (nikoli na dobro, hry se prý ujmou nový vývojáři) Stargate SG-1: The Alliance.

Náš tip: Poznejte polského Zaklínače, za nímž se Level vydal až do jeho rodné vlasti

Ještě před tím, než se dostanete k recenzím, vás čeká rozhovor s dvojicí vývojářů ze studia Octopus Motor. Tento nepříliš známý tým (mimochodem účastníci rozhovoru jsou zároveň jeho jedinými členy) v současné době pracuje na originálním projektu They Came from Hollywood.

Samotné recenze nemůže začít nikdo jiný než královna akčních RPG – Dungeon Siege 2. Osmičkové hodnocení sice neodpovídá nadšeneckému textu recenze, ale „jde přeci jen o pokračování“. Jako druhý v pořadí se pod palbu dostal datadisk pro Gothic 2 s podtitulem Night of Raven. Devítkové hodnocení si bližší popis nezaslouží... Do třetice všeho dobrého uzavírá plejádu her hodnocených „osm a výše“ Earth 2160, údajně královna žánru RTS. Ke konci časopisu už se situace zhoršuje: Codename Panzers Phase Two si odneslo sedmičku, čtvrtí Worms osmičku, hra s originálním názvem Kubánská raketová krize šestku, Chrome Specforce pětku a Fantastic Four hodnocení jen o stupeň vyšší. Za zmínku jistě stojí také nový díl erotické série Lula. V tomto případě jde ale o velké zklamání, kterému odpovídá čistý průměr ve verdiktu.

Náš tip: Dungeon Siege 2 – svět Arany už čeká...

Poté už následuje klasická skvadra rubrik v čele s freewarem a prodlouženou. V multiplayerové dvoustránce se zase můžete podrobně seznámit s Battlefieldem 2. Hardware představuje test progamingových myší, kultura nabízí několik filmů, DVD či hudebních disků. Prostě klasika. Stejně jako listárna, tentokrát na téma „Dopisy pedagogické“. Chybět samozřejmě nemůže ani DVD příloha, jejímž hlavním lákadlem je plná hra v podobě Call to Power 2. Samozřejmostí je také stránková úvaha, v níž se Michal Rybka rozpovídal o tématu „Milovat technologie“.

V další kapitole článku si můžete přečíst kompletní obsah Levelu 129

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,