Level 132 – krve jako z vola

Monstra. Krev. Akce. To nemůže být nic jiného než Quake 4, jehož motiv na nás kouká i z obálky nového Levelu. Není však sám: přidává se třetí pokračování Age of Empires a pozadu nezůstává ani FEAR. Kdo se stane VyVoleným a odnese si titul „nejokoukanější článek tohoto čísla“?
Kapitoly článku

Obluda, která se dostala na obálku aktuálního, sto dvaatřicátého čísla, jako by vypadla z pohádky o Krásce a zvířeti. Děti berou nohy na ramena, ženy dostávají historické záchvaty... A kdo je tou kráskou? Nikdo jiný než text, jenž netrpělivě vyčkává uvnitř na to, až si jej přečtete.

Hrajete onlinovky? Pokud ano, určitě vás bude zajímat názor šéfredaktora Ondřeje Průši, který s nimi právě skončil. V případě, že onlinovkám neholdujete, se naopak můžete dozvědět o mnoha pádných důvodech, proč s nimi radši ani nezačínat. Další stránku tradičně vyplňují sloupky tří členů redakce. Dozvíte se zde mimo jiné o překvapení v novinkové sekci, jejíž úvodní stránky nezabírají nově ohlášené PC pecky, ale tituly připravované pro next-gen konzole.

A tím se už pomalu dostáváme k novinkám. Bohužel se tentokrát nedá žádná z představovaných her nazvat vyloženým tahákem; i když nechybí známé značky, přeci jen postrádám vyložený magnet na hráčovo vybíravé oko. To ovšem nemění nic na faktu, že jsou novinky přecpány k prasknutí. Stratégové ocení Warhammer: Mark of Chaos, akčněji založení jedinci zase sáhnou po SWAT 4: The Stetchov Syndicate, což je datadisk pro nedávno vydané čtvrté pokračování populární série z prostředí speciální policejní jednotky.

Když se řekne fotbal na PC, všem se patrně nejdříve vybaví FIFA a až potom konkurenční (a lepší) Pro Evolution Soccer. V budoucnu už ale možná na FIFU vůbec nedojde, anebo budeme naopak muset myslet na jedno jméno navíc. Přichází totiž FIFA Street. Teda vlastně spíš hned druhé pokračování, neboť to první si odbilo premiéru pouze na konzolích a po velkém úspěchu se v EA rozhodli i pro port na počítače. Devátá stránka vám nabídne nejen porci prvních informací, ale také několik slibně vypadajících obrázků.

Náš tip: Fotbal na ulici v reálu asi nehrozí, virtuálně to ale může být docela sranda – FIFA Street 2 nás o tom snad přesvědčí

Po tradičním novinkovém nášupu nemůže následovat nic jiného než Guláš, kde si protentokrát vzala redakce pod hledáček World of Warcraft. Kdo, kde co a jak? Na všechny tyto otázky bude odpovězeno. Po otočení na další stránku vás zase čeká téma. Devět stránek si ukousl Herní merchandising. O co jde? Přece o sen každého hráče – postavičky, plakáty, tužky, ručníky, trička a další podobné pitominky s motivem oblíbených herních hrdinů. Na první pohled nepříliš lákavý námět vás však nejednou překvapí; už jen tím, na kolika předmětech se objevila žlutá koulička jménem Pac-Man....

Na preview rubrice se po delší odmlce promítla přicházející zima – počet článků se zmenšil (více prostoru zabírají recenze), což ovšem neznamená, že by nebylo o co stát. Důkazem je hned první trojstránka věnovaná Star Wars: Empire at War. Kdo o této nadějné strategii z prostředí hvězdných válek ještě neslyšel, ten by neměl váhat. Najde zde totiž všechny podstatné informace. Pozornost si zaslouží hlavně vizuální zpracování, jehož jedinečnost dokazuje sada obrázků roztroušená po bocích článku. 

O kousek dále vás pro změnu čeká „Diablo v asijské provedení“, jinak známé pod jménem Mage Knight Apocalypse. V rozhovoru s tvůrci se můžete dozvědět vše podstatné o herních charakterech, módech a vlastně o všem, co novinka ze stáje InterServ International nabídne. To samé mohu říct i o novém přírůstku do série Ghost Recon s podtitulem Advanced Warfighter, jenž se představuje na dalších stranách. Druhý díl Runaway sice nepředstaví sami tvůrci, i tak toho ale dvoustránka o kvalitách titulu, který má ambice přeskočit vysoko nasazenou laťku svého předchůdce, naznačí hodně.

Náš tip: Udělejte si výlet do teplého Mexika s Advanced Warfigher!

Pravidelní čtenáři Levelu (nebo kteréhokoli jiného herního periodika – všude je to stejné) určitě tuší, co následuje po preview. Samozřejmě – recenze na největší pecku čísla. Tento titul si odnáší Age of Empires 3, a to dokonce přesto, že si vykoledoval „pouze“ osmičku. Nepříliš revoluční záležitost, zato s náramně povedeným audiovizuálním zpracováním, sice díru do světa neudělala, přesto se recenze nese čistě v pozitivním duchu. O stránku dále tomu nebude jinak. Opět osmička, opět pozitivní text. Jen s tím rozdílem, že bílý, neutrální podklad nahradila zelená – z níž si lze logicky odvodit, že jde o recenzi nejnovějšího japonského fotbálku Pro Evolution Soccer 5.

Quake 4 už na tom tak dobře není. I když jeho zábavnou hratelnost chválil samotný šéfredaktor hned v úvodníku, recenzent si nebere servítky a kritizuje i multiplayer, který je většinou kolegů (a také hráčů) považován za velmi povedený. Velký nápis F.E.A.R. (jeden z nejočekávanějších titulů letošního roku) na další stránce už ale opět naznačuje, že bychom se mohli vrátit k superlativům. Devítkové hodnocení na protější stránce to potvrzuje.

Čím vyšší je číslo stránky v dolním rohu, tím logicky ubývá i na kvalitě recenzovaných titulů. Ultimate Spider-Man (4/10), Cirkus Grande (6/10), NBA Live 06 (5/10) a Bone: Out From Boneville (5/10) jsou toho jasným důkazem. Na druhou stranu by byla škoda, aby se mezi kupou těchto podřadných titulů ztratily takové skvosty jako UFO: Aftershock,  Dragonshard, GT Legends či Serious Sam 2.

Náš tip: FEAR to je jistota. Budete se bát, budete se bavit.

Konec časopisu = pravidelné rubriky. Ani Level 132 není výjimkou. Můžete se tak těšit na Prodlouženou, dnes věnovanou Unreal Tournament 2004, recenzím multiplayeru nových Brothers Arms nebo třeba úvahu Dana Vávry, člověka známého jako „otce“ Mafie. Samozřejmostí jsou také kultura, freewarovky, dopisy či klasická „rybkostrana“. A tím je pohádce konec; ta příští se začíná 25. listopadu a přinese s sebou plnou verzi české taktické akce UFO: Aftermath.

V další kapitole vás podrobně seznámíme s tím, co najdete uvnitř časopisu a na DVD příloze.

Témata článku: , , , , , , , ,