Level 133 – Kdo, s kým a jak?

Určitě vás vždycky zajímalo, jak se měnil herní svět od svých začátků až do dneška. Stejně zajímavé je také sledovat, které hry na sebe navazují a čím se nechávají inspirovat. Právě tyto otázky řeší aktuální Level. Navrch přidává ještě recenze takových hitů jako je King Kong, The Movies či Prince of Persia: The Two Thrones.
Kapitoly článku

Level 133 se nese v duchu... No, počkat, v jakém duchu se vlastně nese? Z obálky sice kouká překrásná černovláska, po její pravici se však leskne také nápis King Kong a ještě o kousek níže se krčí The Movies. Po otevření samotného časopisu a letmém pohledu do obsahu vám musí být jasné, že pozadu nezůstává ani téma, jehož deset stránek důkladně rozebírá rodokmeny snad všech lepších her... Těžko tak hledat vysloveného tahouna čísla – každý si přijde na své. Titul nejkrásnější obálky z poslední doby si však sto třiatřicítce udělit neodpustím, však posuďte sami, že se je na co koukat.

Začít si nedovolím ničím jiným než novinkovou sekcí. Tu protentokrát začíná dvojstránka věnovaná nově chystané hře na motivy filmu Šifra mistra Leonarda (v některých překladech také Da Vinciho kód), která by se na trh měla dostat již v květnu, spolu s premiérou samotného filmu. To je ale bohužel také všechno podstatné, co je o hře známo. Na dalších stránkách už se nacházejí o poznání profláklejší tituly. Hned po prvním otočení vás čeká Burning Crusade, což je připravovaný datadisk pro online hru World of Warcraft. Je neuvěřitelné, že se autoři pokusí rozšířit už tak obrovský herní svět a přidat do něj nová povolání, questy a vůbec do něj nacpat čerstvou herní náplň.

Na protější stránce se blýská jméno podobného kalibru - Neverwinter Nights 2. „Návrat krále“ v nadpisu sám o sobě o něčem vypovídá, nemluvě o textu samotném, v němž se superlativy rozhodně nešetřilo. O poznání hůře je na tom real-timová strategie Maelstrom, s níž seznamuje desátá strana. Pamatujete na originální ruskou RTS Perimeter? Právě její tvůrci mají na svědomí Maelstrom a ani napodruhé to u nich nevypadá na propadák. Situaci na dalších místech si už ale popíšeme jen telegraficky. Jako první vás čekají Letopisy Narnie, následovány přídavkem k Act of War, originálně pojmenovaném jako Direct Action – Expansion, třetí v pořadí je také datadisk, tentokrát k Empire Earth 2. Novinky uzavírá nepříliš známá dvojka They Hunger: Lost Souls a Dynasty Warriors 4 Hyper.

Náš tip: World of Warcraft: Burning Crusade. Představte si nekonečný a neomezený svět WoW ještě větší a s ještě bohatšími možností...

V Levelu dodržují zavedená pravidla; po novinkách tak zákonitě musí následovat téma čísla. To aktuální je výstižně pojmenováno jako Herní rodokmeny. Na rovných deseti stranách se podrobně seznámíte s historií her všech žánrů. Každá dvojstránka rozebírá jiný žánr her, přičemž v rámci žánru jsou hry pospojovány třemi různými čarami – buďto jsou mezi sebou ve vztahu pokrevním (první x druhý díl), jsou si vzdáleně příbuzné anebo se jedna  druhou nechala inspirovat. 

Co následuje po tématu? Sekce preview. A co začíná série preview? Preview na přání. Ve světle reflektorů se tentokrát ocitl Unreal Tournament 2007. Na třech stranách se můžete podrobně seznámit s tím, co vás už brzy čeká – za pozornost stojí hlavně úžasná grafika. Neméně atraktivním zpracováním se pyšní také další titul v pořadí. Nechává si říkat Sensible Soccer. Že jste toto jméno už někde slyšeli? To je dost pravděpodobné, vzhledem k tomu, že jde o předělávku stařičké legendy z Amigy, kterou dodnes většina virtuálních fotbalistů nazývá modlou a po právu ji pasuje na post nejlepšího fotbalového simulátoru. V rozhovoru s tvůrci se můžete dozvědět mnohé zajímavosti... Snad se jejich slova naplní a Sensible Soccer se vrátí v nejlepší formě.

V rámci preview se v Levelu 133 představují pouze čtyři hry (výše zmíněnou dvojici doplňuje ješttě Dark Messiah of Might & Magic a Desparados 2). To by se někomu mohlo zdát jako málo, vzhledem k aktuálním žním, díky nimž je naopak sekce recenzí napěchována až k prasknutí, se není čemu divit.

Náš tip: Sensible Soccer. Legenda fotbalu se vrátila a je... k sežrání.

9, 8, 8, 7, 7, 9, 7. Ne, to nejsou čísla dnešní Sportky, ale hodnocení, které si odnesly „ty lepší“ hry v recenzích. První devítka patří třetímu pokračování „nového“ Prince z Persie s podtitulem The Two Thrones. Hra si navíc odnesla stříbrnou hvězdu a rozhodně se v jejím případě superlativy nešetřilo. Podobně na tom jsou i The Movies. Bohužel je z osmičkové recenze cítit lehké zklamání a  především stereotypnost, která je velkým mínusem hratelnosti. Top 3 uzavírá počítačové zpracování chlupatého King Konga. Po dlouhé době konečně pořádná hra na motivy filmu! Ostatně osmička v hodnocení to potvrzuje.

Pozadu nezůstává Call of Duty 2 (7/10), Gun (7/10) a dokonce ani Civilization 4 (obzvláště vypečený kousek – 9/10). Zklamáním jsou naopak Battlefront 2 (6/10), Suffering 2 (taktéž šestka), NfS Most Wanted (6/10) a The Matrix Path of Neo (jak jinak – 6/10). Polda 5 bohužel také neudělal nejlepší dojem, a tak si odnáší čistou pětku.

Náš tip: Most Wanted. I když se to podle hodnocení nezdá, jde o velmi zábavný titul...

Závěr časopisu zabírají klasické rubriky. Prodloužená si tentokrát vzala na paškál Doom 3, v rámci handheldů si přečtete o Mobstar Jewels a Adwance Wars: Dual Strike, nechybí ani dvojstrana o freewaru. Samozřejmostí jsou recenze multiplayeru (F.E.A.R. a Serious Sam II), stejně jako hardwarová rubrika, která si v sto třiatřicítce otestovala hned dvě klávesnice. Potom už jen šup na kulturu a přes dopisy pomalu k úvahám. I tentokrát doplňuje klasickou rybko-stranu Jáma pekel Dana Vávry krví zalitá. Otočením na další stránku už je ale pohádce konec...

V další kapitole vás podrobně seznámíme s obsahem časopisu a DVD přílohy.

Témata článku: , , , , , ,