Level 134: Vánoce, Vánoce přicházejí

Vánoce se blíží. To je neoddiskutovatelný fakt, který se promítl dokonce i na novém Levelu. Obálku zdobí sníh, uvnitř najdeme vánoční dárek v podobě kalendáře a přehlédnout nejde ani tradiční anketu o nejlepší hru roku 2005.
Kapitoly článku

Vánoce jsou časem klidu a pohody. Hráči však na zahálení nemají čas; to, že se nemusejí chodit do školy či práce, jim totiž dává dostatek času k hraní her. Aktuální Level nabízí hráčům dostatek možností, kterak se zabavit. Ať už dáte přednost DVD či zůstanete pouze u čtení, můžete si být jisti, že vám vánoční sto čtyřiatřicítka bude mít co nabídnout.

První překvapení mohli pravidelní čtenáři zaregistrovat ještě před tím, než se vánoční číslo dostalo na pulty trafik. Původně bylo datum vydání stanoveno na 20. prosince, nakonec se však Level 134 objevil o celé čtyři dny dříve. Důvod? Pusťme ke slovu samotného šéfredaktora: „Byla by přece škoda, abyste si na Level v předvánočním shonu nenašli čas, že?“ Důležité je, že se na obsahu zrychlené vydání nijak nepromítlo. V jistém směru sice ano – po dlouhé době číslo, v němž nebyla udělena devítka a nejlépe hodnocenou hrou je Stubbs the Zombie oceněné osmičkou – ale co do kvantity článků se podařilo udržet vysoko nastavenou laťku.

Začněme netradičně rubrikou preview. Ta je tentokrát jednoznačně největším tahákem, nabízí totiž reportáž se všeříkajícím názvem – Co se peče v Bohemia Interactive Studiu? Autoři Operace Flashpoint kutí hned dvojici her. Armed Assault, který je někdy označován také jako Flashpoint 1.5, a tajemnou Game 2. Od své první hry se vývojáři moc nevzdálí – opět jde o válečné simulátory, které v první řadě sázejí na realismus. Na šesti stranách vás dvojice Dobrovský & Friedrich do detailu zasvětí do obou připravovaných her a jako bonus vám nabídne třeba novoroční přání od BI.

O pár stránek dále vás čekají o poznání méně slavnější jména, ale i tak vcelku dobře vypadající kousky. Marc Ecko´s Getting Up bychom směle mohli pasovat do pozice černého koně roku. V rozhovoru se samotným Marcem Eckem, jehož jméno hra nese, se dozvíte mimo jiné to, že by mělo jít o titul „který dokáže otřást herním průmyslem“. Podobným sebevědomým disponuje i čtvrtý díl ságy The Elder Scrolls s podtitulem Oblivion, který je však, narozdíl od Ecka, sázkou na jistotu. To samé můžeme prohlásit i o třetím pokračování Toca Race Driver. Tratě vypadají lépe, modely aut věrohodněji a hratelnost by díky tomu měla být ještě zábavnější. Prostě klasika.

Náš tip: Armed Assault. Co je české, to je hezké?

Ještě než se vrhneme do recenzí, musíme dát prostor novinkám. Ty tentokrát načínají „exkluzivní střípky informací přímo od vývojářů“ o novém dílu série Broken Sword. Na dalších stránkách se představí horká novinka Heroes of Annihilated Empires (alternativa k Heroes of M&M od slavného GSC Game Worldu), Call of Juarez (nadějná akce od Poláků z Techlandu), Chronicles of Spellborn (od neznámých tvůrců, hra nápadně podobná Warcraftu), Paradise City (pro změnu klon GTA), oficiální hra olympiády v Torinu, pátý dil Heroes of Might and Magic či například Faces of War.

Náš tip: Poslední jmenovaná. Faces of War vypadá skvěle, a to jak po stránce hratelnosti, tak co do obrázků, které zdobí okraje textu. Na první pohled jde o klasickou akční strategii, řada drobných novinek by nás ale měla přesvědčit o opaku.

Rubriku recenzí začíná nečekaně Stubbs the Zombie. Nedivili bychom se, kdybyste o této hře vůbec neslyšeli – osmička v hodnocení však napovídá, že to vůbec nevadí a o zábavu je postaráno. Na dalších pozicích bohužel situace není lepší. Druhý v pořadí je čtvrtý díl Dynasty Warriors (7/10), jako třetí se pod palbu kritiky postavila Onimusha 3 (také 7/10), sérii sedmičkou oceněných her potom uzavírá české Žhavé léto 3 1/2. Situaci na dalších pozicích už projedeme pouze telegraficky: Starship Troopers (6/10), Battlefield 2: Special Forces (6/10), Operation: Matriarchy (4/10), Knights of the Temple 2 (4/10), Shrek Superslam (4/10), American Conquest Divided Nation (3/10), Stalingrad (6/10), Letopisy Narnie (7/10), Gene Troopers (3/10), Shadowgrounds (5/10), Silver Wings (4/10), Land of the Dead (2/10), Neuro Hunter (5/10) a konečně Diplomacy (1/10).

Náš tip: Diplomacy. Rudá hvězda a hodnocení 1/10 se nevídá každý den. Ukázkový příklad z učebnice pro vývojáře, kapitola „Jak udělat špatnou hru?“.

Ke konci časopisu vás čeká skvadra klasických rubrik. Prodloužená se nyní zabývá Morrowindem, nechybí mobilní hry, hnadheldy či freewarovky. Samozřejmostí jsou také recenze multiplayeru (tentokrát Call of Duty 2, Battlefront 2) a hardware. Této rubrice vévodí dvojstránka věnovaná Xboxu 360, první z next-gen konzolí. Potom už vás čeká „jen“ kultura, dopisy, pár soutěží, a - již skoro tradiční – komentář Dana Vávry. Na poslední stránce už zbývá jenom přečíst nezbytné informace o příštím čísle, které vyjde 20. ledna a nabídne jako plnou hrou adventurní Syberii, a už se můžete vrhnout na DVDčko...

V další kapitole najdete kompletní obsah časopisu včetně DVD přílohy.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,