Level 135: Proč hrajeme hry?

Tuhé mrazy udeřily nejen na naši obranyschopnost, ale také na obálku aktuálního Levelu, který je celý zahalen do bílé barvy. Mnohem zajímavější je však obsah samotného časopisu. Představí se pátý díl Heroes of M&M, Godfather o sobě také něco málo prozradí a recenze se dočká vesmírný nářez jménem X3. Za přečtení stojí rozhodně i téma zabývající se psychologií hraní.
Kapitoly článku

Již sto třicáté páté číslo Levelu konečně dorazilo na pulty obchodů. Ještě před tím než jej otevřete a vrhnete se do čtení vás určitě zastaví kráska z obálky. Musím se přiznat, že jsem s otevíráním opravdu váhal a věnoval ji nemalou chvilku... Ostatně u někoho, kdo si nasadí kalhotky na přiléhavé latexové kalhoty místo pod ně, to snad ani jinak dopadnout nemohlo.

Klasické povánoční období (čti: nevycházejí žádné očekávané hry, všech jsme už dočkali o vánocích) je jako stvořené pro psaní o hrách, které se teprve připravují. Nabitá novinková sekce je toho důkazem. Celou estrádu odstartuje nový letecký simulátor Microsoft Flight Simulator X, a to hned na dvou stranách. Jako druhý v pořadí se představí hned dva světy – respektive Two Worlds od známého studia Reality Pump. To však nepřipravuje další strategii, jak by mnozí mohli od vývojářů, kteří se mohou v portfoliu pochlubit vynikající sérii Earth, očekávat, nýbrž RPG. A že vypadá setsakramentsky nadějně...

Další představovaný titul má, narozdíl od těch předešlých, svou pozici v prodejních žebříčcích předem jistou. Nejde totiž o nic jiného než datadisk Oper for Business pro The Sims 2. Vadilo vám, že jste v práce se simíky nemohli být? To se teď změní a dokonce nebudete muset job zrovna vyhledávat, ale klidně si založit firmu vlastní. Tím končí série mírumilovných titulů. Monster Maddness a Silver Fall na následujících stranách jsou totiž dokonalým opakem. V případě první jmenované půjde o čistokrevnou řežbu, druhý titul krom toho hráče bude nutit vyvíjet postavu a vylepšovat její vlastnosti a la RPG.

Další pán na holení, podobně jako v případě Open for Business trhač prodejních žebříčků. Strategie, zasazená do Středozemně... Ano, to nemůže být nic jiného než LOTR: Battle for Midel-Earth 2. K zahození však není ani Outrun 2006: Coast 2 Coast. Ačkoliv nejde o vyloženě výtečné dílko, předchozí díl dokázal hráče s benzinem namísto krve dobře pobavit, a tak bylo vytvoření pokračování jen otázkou času. A dál? Mutant (netřeba říkat více, na stránkách všech časopisů i internetových médií se tento výtvor českých Napoleon Games ukazuje každou chvíli), World Forces: War on Terror a jako poslední se představí dvojice Übersoldier a Huxley.

Náš tip: Huxley. Není náhodou, že tato hra uzavírá rubriku novinek. To nejlepší nakonec? To prozatím nevíme, ale na papíře hra rozhodně vypadá báječně: Unreal engine 3.0 se stará o dokonalou grafiku a co do hratelnosti jsou také slibovány hotové divy...

Od představování připravovaných her si můžete na chvilku odpočinout na dvanáctistránkové zastávce u tématu Psychologie hraní. Michal Rybka se v něm zamyslel nad tím, proč vůbec hrajeme hry. Otázka složitá, odpovědi na ni jsou ale o to zajímavější.
 
Co může následovat po tématu? Preview, samozřejmě. Také zde je z čeho vybírat. Jako  preview na přání si tentokrát čtenáři vybrali The Godfather, herní obdobu slavného Kmotra. Na třech stranách se můžete dozvědět prakticky všechny známé informace a v neposlední řadě si také prohlédnout ukázky dobře vypadající grafiky. Podobně vysoko má laťku nastavený také pátý díl Herous of Might & Magic, který se dočkal stran hned čtyř. Slovensky Elveon se poodhalí v rozhovoru, stejně jako strategie Warhammer: Mark of Chaos. To hlavní však přijde až nakonec. Stačí říct jen jméno: Splinter Cell Double Agent.

Náš tip: Elveon vypadá zajímavě a zatím se toho o něm moc nevědělo. Dobrá příležitost, jak se důkladně seznámit.

Recenze se musely uspokojit s o poznání méně známými jmény. Jako první se palbě krititky postavil vesmírný simulátor X3 Reunion (7/10), těsně následovaný I-Ninja (7/10) a slovenským RPGčkem GODS: Lands of Infinity. To recenzenta očividně překvapilo a proto neváhal udělit hned osmičku. O stupínek nižší známku si odnesl dvoutisící šestý ročník Trainz Railroad Simulatoru, 5/10 si vykoledovala tahovka Hammer and Sickle. Totožnou známkuy si odnáší také Shattered Union a značně nepovedená konverze Dead to Rights 2. Naopak nový ročník lyžařského simulátoru Ski Racing 2006 se povedl na výtečnou (7/10), stejně jako Rag Doll Kung Fu (9/10 – největší překvapení celého čísla). S blížícím se koncem rubriky však klesají známky. Úžasňákům s pětkou a Crazy Frogovi se čtyřkou se proto nelze divit.

Náš tip: Rag Doll Kung Fu. Recenzent hru vynesl do nebes, udělil devítku... Prý není lepší akční hry....

Zbytek ze sto třiceti stran vyplňují pravidelné rubriky. V multiplayerových recenzích se tentokrát Pavel Prouza zaměříl na Quake 4 a Need for Speed: Most Wanted, Michal Křivský zase zhodnotil trojici mobilních her. Překvapivě se tituly jako Call of Duty 2 a Blitzkrieg 2 mohou svým „velkým“ předlohám směle rovnat a rozhodně se nemusejí za nic stydět. To samé platí i o druhém pokračování The Sims pro Nintendo DS.
 
Novinkou je sekce Lidová tvořivost, kde si můžete přečíst, co nového se událo v rámci herních módů a freewarovek. Hardware zůstal v nezměnění podobě a opět kromě novinek přináší rozbor next-gen konzole. Po Xboxu 360 a PS3 nemůže následovat nic jiného než Nintendo Revolution. Potom vzhůru přes kulturu a dopisy až k dvojstránce komentářů. Soutěže, Descent, Ultima V, upoutávka na příští číslo... a to už je pro tenhle měsíc opravdu všechno. 

V další kapitole najdete podrobný obsah LEVELu 135 včetně DVD přílohy.

Témata článku: , , , , , , , , , ,