Level 138: Ve znamení Oblivionu

Všichni ho hráli a kdo tvrdí opak, hraje ho dodnes. Řeč je o novém pokračování série Elder Scrolls, jehož kouzlo dostalo do kolen i chlapce z Levelu. Nové číslo známého herního magazínu však nabízí mnohem víc. Třeba novou Laru, trojrozměrné Commandos či Call of Cthulthu.
Kapitoly článku

Duben už je sice za námi, ale aprílové číslo Levelu teprve čeká, až se do něj ponoříme. Musíte však dávat pozor, abyste se v něm neutopili – stejně jako každý měsíc je připraveno sto třicet nabitých stran, z nichž většinu vyplňují aktuální novinky, detailní preview a hlavně recenze nových hitů. Chybět samozřejmě nemůže ani DVD příloha, jejíž hlavní část tentokrát vyplňuje akční mix Project Nomads v češtině.

Novinkovou sekci načíná dvojstránka věnovaná novému přírůstku do akční online série Battlefield, jenž ponese číslovku 2142. O stránku dále najdete neméně slavné jméno – Railroads z dílen Sida „Civilizace“ Meiera. Představí se také oficiální hra k filmu X-Men, která prozatím nedostala jméno a říká si X-men: The Official Movie Game. Zajímavě vypadá též strategie Civcity: Rome z dílen FireFly Studios, která nabídne zajímavou kombinaci dvou legend: Caesara a Civilizace. Nechybí ani aktuálně velmi diskutovaný titul Šifra mistra Leonarda, mix akce a adventury vycházející z filmové, potažmo knižní předlohy. Zkrátka nepřišel ani datadisk k The Movies, Black and White 2, Civilizaci či Age of Empires 3... ostatně datadisků je tentokrát tolik, že pro ně byla vytvořena samostatná sekce.

Náš tip: Battlefield 2142 určitě nezklame.

Deset stránek si pro sebe ukouslo téma zabývající se bojem za nezávislost. V herním světě, samozřejmě. Tomáš Krajča do detailu popsal pojem „nezávislá hra“ a navrch přidal nespočet různých příkladů.

Rubrika preview si pro sebe vyhradila stejný počet stránek – jen je rozdělila mezi více titulů. Akční RPG Neverwinter Nights 2 zabralo celkem tři, Jaws (Čelisti – na motivy slavného filmu Stevena Speilberga) dvě, druhý díl strategie Medieval Total War taktéž dvě. A konečně reportáž z předváděčky Titan Questu v Řecku tři. Obzvláště poslední jmenovaný článek stojí za upozornění – podle všeho se máme nač těšit.

Náš tip: Titan Quest. O co jde? Stačí dvě slova: klon Diabla.

Ještě před recenzemi na vás čeká profil Jona Hare, který momentálně pracuje na Sensible Socceru. Samotné recenze však načíná hra z úplně jiného soudku. Čtvrté pokračování ságy Elder Scrolls, nesoucí podtitul Oblivion. Lukáš Grygar ve svém textu převážně jen chválil... a to se mohl vyřádit hned na šesti stranách. Absolutní hodnocení proto nepřekvapí jen málokoho.

Oproti tomu je nový díl série Tomb Raider překvapením. Vývojáři z Crystal Dynamics napravili chyby svých předchůdců, a tak mohl na závěr vesměs pozitivní recenze Honza Horčík udělit sedmičku. Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth, nový horor z dílen Headfirst, si odnesl devítku, Ubersoldier od ruského Burutu osmičku, noví Commandos (mimochodem třetí rozměr jim náramně sluší!) stejnou známku. Datadisky pro Everquest 2 si odnesly společnou devítku, Dungeons and Dragons Online: Stormreach jen o stupínek horší verdikt.

Část s lepšími tituly ukončuje dvojice CSI 3: Dimensions of Murder (vesměs povedená adventura – 7/10) a Chamionship Manager 2006 (skvělý fotbalový manažer – také 7/10). Pak už přichází na řadu béčka. TH3 Plan ještě nedopadl nejhůře (5/10), což se ovšem nedá říci o The Stalin Subway s Level indexem na trojce. Podobně jako v případě těchto dvou her je tomu i u Scratches a Jacked. Adventura z dílen Nucleosys si odnesla šestku, pokus o motorkářskou hru dostal stejnou známku jako Stalin.

Náš tip: Call of Cthulhu. Schválně zkuste říct název téhle hry pětkrát rychle za sebou! :-)

Spolu s blížícím se koncem časopisu přicházejí na řadu pravidelné rubriky. V mobilních hrách se dočkáte recenze nového Playmana, Flitzera a logické hříčky Gem Drop, případně Daxtera určeného pro PSP. Lidová tvořivost tradičně rozebírá novinky na mód-scéně a freewarové tituly. Hardware představuje novinky a důkladně testuje deset gamepadů. Kultura se drží v klasických kolejích a přináší recenze nejnovějších filmů, DVD a hudebních titulů. Potom přichází na řadu dopisy, Jáma pekel Dana Vávry, vzpomínka na jedno z prvních čísel a… to už je všechno, milí čtenáři. Příští číslo se na stánky dostane v půlce května.

V další kapitole najdete podrobný obsah časopisu.

Témata článku: , , , , , , , , ,