Life is Strange: Before the Storm – Chloe se vrací na scénu (recenze)

Jen málokterá hra dokázala vzbudit tolik emocí jako Life is Strange. Silné dobrodružství vnímané z pohledu Max ale neskončilo. V novém Life is Strange: Before the Storm dostává více prostoru jedna z hlavních postav, Chloe, a možná budete potřebovat další kapesníky.

K Before the Storm jsem od samotného oznámení přistupoval s opatrností. Je to totiž hra, která vypráví příběh ještě před samotnou hrou – příběh, jehož konec již znáte, ale nevíte, jak se k tomu konci přesně došlo. Hlavně se však hry zmocnili noví vývojáři ze studia Deck Nine a ty čekal nelehký úkol. Nasytit fanoušky, kteří jsou zmlsaní vynikajícím Life is Strange a neočekávají zkrátka nic jiného než další vynikající přídavek.

Before the Storm má kvůli tomu jednu velkou nevýhodu. Když znáte konec, zmizela nejistota očekávání. Pokud to však skousnete, věřte, že fanoušci budou mít rádi i novou porci epizod. Ostatně pokud se vám líbil předchozí obraz, byla by škoda nedokreslit všechny detaily.

Těžký život zpevňuje charakter

Do hlavní role se tentokrát dostala Chloe Price, ale jiná Chloe, než jakou ji znáte z dřívějška. Nyní je zranitelná a bez pořádných přátel. Bohužel i když Max ve hře tentokrát chybí, její duch vás provází neustále. Chloe je kvůli jejímu odmlčení v nelehké situaci, jelikož nyní více než kdy jindy v životě potřebuje podporu, aby zvládla ustát smrt svého otce a hlavně vztah s novým přítelem své matky, tedy se starým známým Davidem Madsenem.

before_the_storm_1.pngbefore_the_storm_2.pngbefore_the_storm_3.pngbefore_the_storm_4.png
Chloe se zde představuje jako holka s nepříjemným osudem, která se nebojí alkoholu ani drog

I když Chloe není tou nebojácnou tvrďačkou s modrými vlasy, rozhodně se života nebojí. Alkohol a návykové látky jí nejsou vůbec cizí. Dokonce si troufla vydat se na rockový koncert, kam zamířilo mnoho pochybných existencí. Právě toto místo, které přitahuje problémy, ji pomohlo najít novou oporu v životě. Přítelkyni Rachel Amber. Ano tu, kterou v Life is Strange nepotkal nejlepší osud.

 

Chloe více než kdy jindy v životě potřebuje podporu

 

Hlavním tématem hry se stává těžké dospívání. Nutnost mladé dívky se zocelit a to, jak věci jako škola jdou zcela mimo, když vše, na co myslíte, jsou problémy v rodině a hledání štěstí. Nový rodící se vztah mezi Chloe a Rachel se stává věcí největší důležitosti a obě dívky postupně nachází vztah, ve kterém se obě potřebují.

Poznej život, který je ti cizí

Hra tentokrát nevytahuje téma vracení času, silnou stránku tvoří poznávání neznámého. Zjištění jaké je to žít život osoby, která je schopna propást školu a zbytečně si ničit životní příležitosti, poněvadž nyní má jiné starosti. Chvílemi byly sice herní dialogy příliš stereotypní a hru jste dopředu odhadli. Každopádně Life is Strange hrálo hlavně na sílu prožitku situace.

before_the_storm_5.pngbefore_the_storm_6.pngbefore_the_storm_7.pngbefore_the_storm_8.png
Max sice ve hře chybí, ale její duch je stále s vámi

Bezesporu je velkou ztrátou atmosféry již zmiňovaná znalost konce, ale jinak se samotný prožitek ze hry liší dle vašich rozhodnutí. Několikrát jsou narazil na pasáž, která mohla být zcela jiná, kdybych jednal odlišně. Samozřejmě nakonec dojdete do stejného konec, ale místo pěšinky mezi poli to může být cesta v lesích a i to se počítá.

 

Hra tentokrát nevytahuje téma vracení času, silnou stránku tvoří poznávání neznámého

 

Zajímavý je nový prvek hádek. Chcete například dohodnout vstup do klubu, kde se hraje rocková hudba, ale hlídač vás nechce pustit. Musíte se zaměřit na správná slova a říct takové věty, abyste ho přesvědčili.

before_the_storm_10.pngbefore_the_storm_11,5.pngbefore_the_storm_11.pngbefore_the_storm_12.pngbefore_the_storm_13.pngbefore_the_storm_14.png
Vztah mezi Chloe a Rachel je hlavní událostí hry

Ještě větší radost mi udělaly náhodné speciality. Nenašel jsem zaručeně všechny, ale hraní Dračího doupěte bylo hodně fajn. Další významnější aktivitou je kreslení fixou na všechno možné (za což dostáváte i achievementy) a nesmíme zapomenout ani na deníky a zprávy. Herní svět je dokreslen opět úžasně.

Příběh pokračuje

Každopádně přesto všechno si nemyslím, že by mě Before the Storm tolik nadchlo bez znalosti předchozích epizod... možná to tak ale má být. Má to být přídavek a ne zcela nový chod. Z tohoto hlediska to vlastně funguje velmi dobře.

Bohužel první epizoda je na hodnocení velmi těžká, je to jen rozjezd. Proto budu v hodnocení tentokrát trochu mírnější. Přijde mi totiž, že hra postupně nasedá do vlaku, jenž jede tím správným směrem. Jen musí ještě nabrat tu správnou rychlost. Od emočního prožitku do nové grafiky díky enginu Unity však působí hra dobře. Znáte konec a možná budete hru dopředu odhadovat, ale užijete si skoro každý moment hraní.

Hodnocení: 4 / 5

Klady:

  • skvělá atmosféra
  • dobře vykreslený svět
  • menší vedlejší aktivity

Zápory:

  • znáte konec
  • chvílemi stereotypní a předvídatelné
Diskuze (1) Další článek: Bláznivá týmovka Strange Brigade v čerstvých záběrech z EGX17

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,