Loco Commotion – hrajeme si s vláčky

Pokud si myslíte, že toto je recenze na novou českou hru s názvem Loco Commotion od týmu Plastic Reality Technologies, šíleně se pletete. Toto je pouze freeewarová hra s naprosto totožným názvem a vlastně i stejným principem – ovládáte vláček, jenž musíte dopravit do nádraží blízkého tak, aby se po cestě nevyboural.
Pokud si myslíte, že toto je recenze na novou českou hru s názvem Loco Commotion od týmu Plastic Reality Technologies, šíleně se pletete. Toto je „pouze“ freeewarová hra s naprosto totožným názvem a vlastně i stejným principem – ovládáte vláček, jenž musíte dopravit do nádraží blízkého tak, aby se po cestě nevyboural.

Po stažení souboru s touto hrou, který má něco málo pod 1 MB, a následném jejím „vypakování“ se vám v počítači objeví pouze jeden jediný nový soubor. Jakmile jej spustíte, začíná přímo vlastní hra, proto zde nehledejte nějaké hlavní menu, bylo by to stejně marné, poněvadž všechny ovládací prvky (a nutno podotknuti, že jich není mnoho) máte zobrazeny přímo ve hře.

Loco CommotionLoco Commotion

Prostředí, v němž se hra odehrává, je vyobrazeno pěkně ve všech třech rozměrech a vy si můžete pomocí tlačítek umístěných v horní liště obraz pěkně posouvat či měnit si výšku, z jaké chcete nazírat na dění ve hře. Vše se ostatně odehrává někdy v zimě, protože všechny věci jsou pokryty vrstvou sněhu či ledu. Vlastní hra se odehrává na jakémsi kousku mrazem prokřehlé země, jež je obklopena ze všech stran vodou.

Vaším úkolem je ovládat modrý vláček a navádět ho tak, aby v pořádku dojel do nádraží. Ale věřte nebo ne, úkol to není vůbec snadný. Jednak to máte ztíženo tím, že musíte správně nastavit směrové šipky na trati, podle kterých vlak jezdí, ale to je, řekl bych, až ta nejnepodstatnější věc. Dalším zádrhelem jsou totiž vlaky ostatní, většinou tak dva, tři další. O ty se taky musíte starat, takže musíte ovládat všechnu vlakovou dopravu a nikdy nesmí dojít k žádné srážce. Hra patří mezi „logické rychlíky“, kdy většinou před započetím hry dlouho plánujete, kde a co uděláte a až poté se pustíte do hry a ověříte tak všechny své teorie v praxi. Někdy se to povede, někdy ne. Ale věřím, že po kratším tréninku a několika nepovedených jízdách vždy přijdete na správné řešení a očekávaný úspěch se brzy dostaví.

Loco CommotionLoco Commotion

Teď se pojďme společně podívat na negativa hry. Těch sice není mnoho, ale nějaké jsou. Asi nejpodstatnější je fakt, že hra je demo. Ono to není demo v pravém slova smyslu, protože hra samotná by nikdy neměla být prodávána v obchodech, ale v tomto případě to značí, že hra není (a myslím, soudě podle data poslední aktualizace homepage, že ani nikdy nebude) dokončena. Vývoj ustrnul na verzi 0.1. Proto také asi hra obsahuje pouhopouhé tři levely. Nebudeme tu dále nad tím polemizovat a berme to jak fakt. Na druhou stranu, co byste taky očekávali od 1 MB velké (či přesněji malé) hry.

O grafice jsem se již jednou zmínil a netřeba mnoho dodávat. Podle mého názoru je, co se týče provedení, totiž pro tento typ hry plně dostačující, nicméně mohla by být o něco barevnější, pestřejší a ne jen tak monotónně laděna do světlých barev. Absence hudby a zvuků také trochu zamrzí, ale s tím my nic nenaděláme. Chcete-li malou, ale dobře hratelnou hru, právě jste ji našli, protože nad všemi chybami se dají přivřít oči, jelikož hry jako je tato tu nebývají každý den.

Homepage: http://www.wildebeest-graphics.co.uk.

Download (973 kB) zde.

Článek je připraven ve spolupráci se serverem Freehry.cz.

Diskuze (2) Další článek: Etherlords demo

Témata článku: , , ,