Logitech - vyzkoušeli jsme nové příslušenství pro hráče

Při nedávném představování nových periferií od Logitechu jsme samozřejmě nemohli chybět a následně jsme pro vás otestovali sestavu, vybranou progamingovým hráčem s nickem Paradox, který je považován za nejlepšího snipera ve hře COD 4 a jednoho z nejlepších českých progamingových hráčů vůbec.

Do rukou se nám dostaly následující produkty: Logitech G400s Optical Gaming Mouse, G710+ Mechanical Gaming Keyboard a G430 Surround Sound Gaming Headset. Takže si je pojďme postupně představit.

G400s Optical Gaming Mouse

Nejprve se podíváme na zoubek herní myši G400s. Tento kousek je na první pohled designovým následovníkem staré známé MX518 a vůbec se za to nestydí. Samozřejmě se jedná o upravený model základní verze G400, u kterého si ihned všimnete prohlubní na obou stranách. Jedná se o prohlubně na malíček a palec a vzhledem k tomuto rozložení už je vám asi jasné, že se jedná o myš jen pro praváky. Zatímco design není vyloženě dechberoucí, její kvalitní zpracování a zaměření na hráčskou obec je více než zřejmé.

G400s_BOTTOM_LC.jpg G400s_CTG.jpg G400s_TOP.jpg

Ne, že bychom byli všichni potící se prasátka, ale co si budeme povídat, při každodenním používání se různé stopy po potu či jiné nežádoucí látky na myších objeví, a na vzhledu jí rozhodně nepřidají. Vůči těmto nánosům je však G400s odolná, a to díky speciální hydrofobní vrstvě. Pocit onoho nepříjemného lepení, který všichni známe, se tak nedostaví. Při důkladném mnohahodinovém testování jsem opravdu na podobný problém nenarazil, a to jsem si u hraní dopřál i malé občerstvení.

 

Výrobce uvádí, že myš vydrží až 20 milionů kliknutí, což pro obyčejného uživatele znamená takřka 10 let používání.

 

Stavba myši je navržena tak, aby vydržela dlouhé hodiny používání bez nějaké újmy vaší ruky, a to se povedlo na výbornou. Myš nejenže skvěle sedí do ruky, ale její používání působí také nesmírně přirozeně. Zvolená stavba však není jen pro pohodlnost hráče, ale také pro odolnost myši. Výrobce uvádí, že myš vydrží až 20 milionů kliknutí, což pro obyčejného uživatele znamená takřka 10 let používání. Pro náruživého hráče je potom výdrž něco mezi dvěma až třemi roky. G400s je svou stavbou nízko posazená, a to z důvodu zvýšení odolností spodní třecí plochy. Ta je vyrobena z polytetrafluorethylenu (ano, opravdu je) a měla by vydržet úctyhodných 250 km „ježdění“.

G400_PROFILE.jpg

Díky dvěma tlačítkům položeným v blízkosti rolovacího kolečka (+ a -) si můžete při hraní měnit dle libosti citlivost (DPI).Tuto vlastnost ocení především snipeři, kteří potřebují precizní střelbu, čili zvolí nejnižší možnou citlivost (400). Rozmezí (400-4000 DPI) je více než solidní, ale asi jsem zhýčkaný „sniper“ tlačítkem, kterým se prezentuje Vengeance M65. Především v momentech, kdy rozhodují nanosekundy, by něco podobného určitě přišlo vhod.

 

Vaše oblíbené nastavení bude uloženo do profilu, který v myši zůstane, ať jdete kamkoliv.

 

Samozřejmě lze také využít možnost "maker" a přisoudit všem osmi tlačítkům určité úkony. Pro méně náročně je tu připravené jakési tovární nastavení, které přiřadilo postranním dvěma tlačítkům na levé straně funkce „zpět“ a „vpřed“. Vaše oblíbené nastavení potom bude uloženo do profilu, který v myši zůstane, takže i když zajdete třeba ke kamarádovi, vaše oblíbené nastavení bude stále na svém místě. No a teď už vás asi zajímá, zda G400sko doporučíme či nikoliv.

G400s BoB.jpg

S myší jsem byl spokojený, nicméně je určena především FPS hráčům. Absence dalších programovatelných tlačítek by hráčům strategií nebo MMORPG určitě chyběla. Plastové tělo je poměrně lehké, na můj vkus možná až moc, takže zamrzí chybějící závažíčka.

Logitech G400s Optical Gaming Mouse je kvalitní a poctivě zpracovaná myš, od které dostanete přesně to, co očekáváte. Nic víc a nic míň. FPS hráčům ji mohu doporučit, nicméně před výběrem nové myši si vyzkoušejte i některé kousky ve stejné cenově kategorii také od konkurence.

G710+ Mechanical Gaming Keyboard

Logitech je zaběhlou firmou na trhu, která dodává už desítky let hráčům i regulérním uživatelům to, co potřebují. Poměrně dlouho však trvalo vydání první mechanické klávesnice, až přišel model G710+. Pokud si ještě pamatujete staré klávesnice, které vydávaly onen bájný zvuk klikity klak, nemusím vám mechanické klávesnice představovat. Samozřejmě vývoj od té doby ušel poměrně značný kus cesty, takže se nemusíte bát problémů, které byly dříve s mechanickými klávesnicemi. Díky speciálním tlumícím kroužkům je samozřejmě tento kousek daleko tišší, než jeho předchůdci. 

G710+_DETAIL3.jpg G710+_DETAIL4.jpg

Ačkoliv je toto článek především pro hráče, klávesnice samozřejmě primárně slouží ke psaní. To na této mechanické klávesnici jde skvěle a odezva kláves je na jedničku s hvězdičkou. To stejné platí i při hraní her. Skvělá odezva je totiž přesně to, co hráči od klávesnice vyžadují, protože především v on-line hrách jde často o zlomky vteřin.

 

Rozložení kláves je standardní, snad jen je třeba si dát pozor na větší rozměry celé periferie.

 

Klávesnice by navíc měla detekovat až 26 stisknutých kláves ve stejný okamžik, čehož sice normální člověk s deseti prsty asi ani není schopen, ale v případě multiplayeru u jednoho pc se tato vlastnost cení. Rozložení kláves je standardní, snad jen je třeba si dát pozor na větší rozměry celé periferie, aby se vám vešla na stůl.

G710+_TOP_WristPad.jpg

Pro hráče bude asi nejdůležitější zjištění přítomnosti šesti G-kláves, které jsou posazeny na levou část klávesnice. Ty umožňují až 18 kombinací "makrů" ke každé hře, což je opravdu úctyhodné číslo. Makra lze velmi jednoduše nahrát díky přiloženému softwaru, který je také zdarma ke stažení ze stránek Logitechu. Po jeho nainstalování se vám zobrazí seznam zhruba 250 aktuálních her, jako je například Assassin´s Creed nebo World of Warcraft a po zvolení her, které vlastníte či máte v plánu si pořídit, se vám také stáhnou přednastavená makra pro tyto hry. Velmi elegantní.

 

Dalším velkým plusem je klávesa pro zapnutí herního módu, po jehož zapnutí se deaktivuje funkce tlačítka „Windows“.

 

Dalším příjemným bonusem je nastavitelné podsvícení. Na výběr máte ze čtyř intenzit, přičemž klávesy WASD a směrové šipky mohou být nastaveny nezávisle. Díky tomu jsem neměl problém nalézt potřebné klávesy i v horších světelných podmínkách, což opět hráči velmi ocení. Dalším velkým plusem je klávesa pro zapnutí herního módu. Po jeho zapnutí se deaktivuje funkce tlačítka „Windows“, takže se při nějaké vřavě a mylném stisknutí tohoto tlačítka nedostanete na plochu, ale zůstanete pěkně ve hře. Indikátor zapnutí či vypnutí tohoto tlačítka je v pravém rohu, hned vedle ovládání hlasitosti audia, včetně tlačítka mute.

G710+_BOTTOM.jpg

Dalším příjemným bonusem jsou určitě dva vestavěné usb porty (2.0), do kterých můžete zastrčit například konektor z myši nebo ze sluchátek, a do počítače tak může vést jen jeden kabel. Stejně jako u výše recenzované myši ani tento kousek není bezdrátový vzhledem k prokazatelně lepší odezvě kláves při klasickém kabelovém propojení. Na rozdíl od myši však tato klávesnice funguje jen pod Windows. Mac uživatelé tak mají smůlu.

 

Pokud bych měl být hnidopych, úplně mi nevyhovovala opěrka zápěstí, která se občas samovolně odepnula od klávesnice.

 

Hodnotit tento kousek je přetěžký úkol. Na jednu stranu se jedná o jednu z nejlepších klávesnic, které se mi za ty roky dostaly pod ruku, a bude těžké se vracet ke své standardní. Na druhou stranu cena mi přijde i díky plastové konstrukci poněkud přemrštěná. Pokud bych měl být hnidopych, úplně mi nevyhovovala ani opěrka zápěstí, která se občas samovolně odepnula od klávesnice, ale to je řekněme malá vada na kráse. Ta větší je již zmíněná cena, proto doporučuji si před koupí ještě klávesnici osahat a vyzkoušet. Je skvělá a téměř nic se jí nedá vytknout, jen je otázka, zda opravdu stojí takové peníze.

G430 Surround Sound Gaming Headset

Přiznám se, že co se sluchátek týká, jsem extrémně vybíravý. I proto jsem byl nesmírně zvědavý na tento model a už po letmém poslechu jsem z nich měl dobrý pocit, který se později jen umocnil. Už samotný vzhled je velmi svěží a sexy, jak ostatně můžete posoudit sami z přiložených obrázků.

g430_480.jpg G430_BLUE_Detail-Cuff.jpg G430_BLUE_Straight.jpg

Na rozdíl od jiných kousků, které jsem vyzkoušel, jsou poměrně lehké, což především moje hlava a krk cítí jako velkou úlevu. Nenajdete zde žádná udělátka na upravení velikosti čehokoliv, zkrátka jen nasadíte a už to sviští. Ačkoliv se jedná o plastovou konstrukci, G430 působí relativně robustně a především pevně. V našem testu samozřejmě nemůžeme testovat měsíce nebo roky odolnost kabelů, ale už na první pohled je vidět, že ty něco vydrží.

 

Skvělě odhlučněný mikrofon vám zajistí výbornou slyšitelnost u ostatních a vás nijak rušit nebude.

 

Prostorový 7.1 zvuk zní skvěle a velmi věrně. Pokud jste ještě nezkoušeli sluchátka s prostorovým zvukem á la 360°, zažijete neuvěřitelně příjemné překvapení. Skvělě odhlučněný mikrofon vám zase zajistí výbornou slyšitelnost u ostatních a vás nijak rušit nebude.

g430_G430_Xray_lg.jpg

Největší plus ale ode mě má Logitech za odnímatelné polštářky, které je pak možné vyprat. Navíc se k uším nijak nelepí a působí velmi vzdušně, což se při teplotách, které v posledních dnech v ČR panovaly, jeví jako malý zázrak. Další plusové bodíky sbírá výrobce za ovladač hlasitosti na kabelu a tlačítko „mute“.

Primárně budete sluchátka zapojovat do počítače přes USB a ačkoliv mikrofon nenabízí sterozvuk, na komunikaci ve hře nebo přes skype je naprosto dostačující. Díky ceně se jedná o velmi zajímavou koupi, kterou osobně doporučuji. Za dobu testování jsem nenarazil na jediný výrazný problém a tento headset tak můžu jen a jen doporučit.

600x338.jpg 99213.JPG G430-7.png

Suma sumárum jsem s těmito Logitech výrobky velmi spokojen. Pro FPS hráče je G400s dobrou volbou, hráči MMORPG se budou muset poohlédnout jinde. Mechanická klávesnice G710+ byla výborná, skvěle se na ní psalo i hrálo. Jen ta cena. No a bonbónkem na závěr jsou sluchátka G430, která mě naprosto nadchla a pochybuji, že by v této cenové relaci existovala na českém trhu lepší.

Diskuze (5) Další článek: Microsoft investoval enormní částku do nového datového centra

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,