Logitech SoundMan Xtrusio DSR-100: repráky ke krbu

Netradiční design je prvním z důvodů, proč člověka zpravidla výrobek zaujme – klikaté či naopak Gaudího oblé tvary vyvolají vždy zvědavost, minimálně tu negativní. Poté přichází na řadu parametry – které buď zaujmou, nebo zcela zklamou. Xtrusio DSR-100 je však výjimkou – je hezký a nabízí velice zajímavé technické parametry.
Netradiční design je prvním z důvodů, proč člověka zpravidla výrobek zaujme – klikaté či naopak Gaudího oblé tvary vyvolají vždy zvědavost, minimálně tu negativní. Poté přichází na řadu parametry – které buď zaujmou, nebo zcela zklamou. Xtrusio DSR-100 je však výjimkou – je hezký a nabízí velice zajímavé technické parametry.

O reproduktorech Logitech SoundMan Xtrusio DSR-100 (dále jen Xtrusio) lze se zcela klidným svědomím prohlásit, že patří mezi velice netradičně navržené a tvarované reproduktory. Řadí se svou podstatou do kategorie příslušenství osobního počítače, slovy člověka - aktivní reproduktorová 4.1 soustava k počítači.

Pojďme ale hezky popořadě, tedy co vše naleznete v krabici vcelku velkých rozměrů:

  • Subwoofer (52 W)
  • 4x satelity (každý 12 W)
  • Dálkové ovládání
  • 2 kabely pro propojení analogovou cestou
  • Kabel pro propojení digitální cestou
  • 2 packy při montáž zadních reproduktorů na zeď
  • Manuál
  • CD s hudbou a instalační CD PowerDVD 2.5

Podívej se na sebe do zrcadla…!

Vzhledově jsou všechny součásti balení Xtrusio nadmíru originální – ať jím je netradiční oválný subwoofer (ačkoliv zrovna ten byl již v mnohem omezenější podobě vidět již u starších modelů SR-30 nebo S20) nebo v půli zlomené reproduktory sloužící jako satelity. Na konstrukci subwooferu je velice zajímavá použitá technologie, která pracuje s hliníkovými komponentami, jež na rozdíl do tradičně používaného plastu nerezonují a reprodukují čistší tóny. Na zadní dolní straně basáku je k nalezení plocha, do které a ze které povedou veškeré konektory – jsou zde výstupy na satelity, dálkové ovládání a vstupy pro analogový nebo digitální signál + napájení z elektrické sítě. Tamtéž naleznete rovněž i tlačítko sloužící jako hlavní vypínač, ten však díky dálkovému ovládání nebudete příliš potřebovat – stačí jej jednou pustit a vše ostatní pak provádět pomocí „prodloužené“ ruky. Boční strana oválného útvaru ukrývá dvě kolečka pro regulaci sytosti basů – je zde regulace na úrovni 100 Hz a 10 kHz. Díky těmto dvěma ovladačům je možné stanovit hladinu basových tónů při přehrávání. Jedná se o ryze jednorázovou činnost, vše ostatní pak již ovládáte pomocí dálkového ovládání a pod stůl tím pádem již nemusíte vůbec sahat.

Dálkové ovládání není nic nového pod sluncem – nenabízí prakticky o moc více, než je tomu v případě ovládání na klasických reproduktorech. Tento 7×3×3 cm velký půlváleček poskytuje regulaci hlasitosti, regulaci přehrávání vpředu/vzadu a konečně hlavní vypínač celé soustavy spolu s barevnou indikací stavu reprobeden. Na konci zařízení se nachází klasický výstup na jack, do kterého lze připojit sluchátka. V okamžik zapojení se celá soustava ztlumí a regulace hlasitosti se tak vztahuje pouze na signál ve sluchátkách. Z hlediska praktičnosti je to vynikající nástroj, neboť se nemusíte natahovat „kamsi dozadu“ za monitor, pokud chcete regulovat hlasitost (a navíc se tím vyřeší také problém s krátkou přívodní šňůrou ke sluchátkům, což bývá občas také problém).

Instalace – jak prosté, drahý Watsone

Xtrusio má extrémně jednoduchou instalaci. Způsoby propojení nejsou tak pestré, jako tomu bylo v případě Creative PlayWorks PS2000 nebo Creative Cambridge SoundWorks DTT2200, díky čemuž je instalace otázkou několika málo minut (včetně pokladení kabelů satelitů tak, aby nepřekážely). Srdcem soustavy je subwoofer – měl by být umístěný pod stolem nebo za ním. Dodávat, že satelity by měly být rozmístěné rovnoměrně kolem vás, je snad již zbytečné – je zřejmé, že centrem veškerého vydávaného zvuku jste vy.

Satelity jsou rozděleny na přední a zadní, dle čehož jsou rovněž označeny – jednak barvou konektorů (zadní konektory mají lehce lososovou barvu), druhak dle délky přívodního kabelu od subwooferu. Výhodou je, že i zdířky v zadní části subwooferu jsou označeny výrazně barvou, díky čemuž by nemělo dojít ke zmýlení a prohození zadních a předních reproduktorů spolu s levými či pravými. Pro úplnost dodávám, že barva předních reproduktorů je světle hnědá. Z výstupů je třeba zmínit také dálkové ovládání, které se pomocí červeného konektoru připojuje rovněž do spodní zadní částí subwooferu. O něm však jsem již psal.

S počítačem se reproduktorová soustava propojuje buď pomocí analogového (2 kabely – přední a zadní) nebo digitálního (1 kabel) vstupu. Samozřejmostí je klasický síťový kabel, který celou soustavu napájí. Jeho výhodou je, že neobsahuje žádné trafo, to je již zabudované uvnitř reprosoustavy.

Zvukově? Fakt prima!

Jak jsem již zmínil v perexu, po okouzlení nevšedním designem a zjištění parametrů přichází na řadu technické dovednosti a případě otestování, především zátěžové testy a kontrola kvality reprodukované hudby. Úvodem této kapitoly je třeba dodat, že prostory, ve kterých jsem reproduktory testoval, přímo vybízely k hloubkovým testům – podkrovní místnost, ve které redakce sídlí, poskytuje velmi dobré akustické podmínky.

Úderně a bez obalu – Xtrusio patří mezi velmi kvalitní reproduktorové soustavy. Jeho značný potenciál tkví jak v celkem věrné reprodukci hlubokých tónů, tak především v reprodukci středů, které jsou velmi vyvážené. Je velice příjemným zjištěním, že nedocházelo k žádnému lámání zvuků a veškeré vydávané tóny byly vskutku čisté. Menší zkreslení jsem zaznamenal u hlubokých dlouhých basových tónů, které však bylo možné seřídit pomocí regulace na boční straně subwooferu.

Logitech SoundMan Xtrusio DSR-100 nabízí přesně to, co by od nich člověk očekával – špičkový výkon, který v oblasti počítačových soustav nemá obdoby, přesto však s drobnými nedokonalostmi, které zabraňují jejich nasazení k profesionálnímu použití. Pro ryze uživatelské používání se středně vysokými nároky je však Xtrusio jak stvořené (ono možná je :)). Tedy – tak je tomu v případě použití reproduktorové soustavy pro přehrávání hudby – to pravé využití potenciálu, jenž v Xtrusio dříme, spočívá v reprodukci zvuků generovaných hrami nebo filmy.

Jako vzorky jsem zvolil následující tituly: Matrix na DVD za filmy a Midtown Madness 2 za kategorii her. Nezklamal jsem se – zvláště v případě Matrixu, který prostorovými efekty jen hýří. Naopak hrám dodaly bedýnky nový rozměr – hra se tak obohatila o další rozměr, jímž bylo ponětí o okolním světě. Mimo síly bylo možné zcela jasně definovat také směr, odkud tyto zvuky vychází. V případě nových akčních 3D her je tak hraní dvakrát zajímavější.

Logitech nebo Creative?

Největším konkurentem DSR-100 bude nejspíše soustava Creative Cambridge SoundWorks DTT2200, ačkoliv se jedná o trošku odlišný výrobek. Rozdílem mezi oběma zařízeními je profesionálnější a střídmější design DTT2200, jenž se však trochu ztrácí vůči technickým dovednostem DSR-100. Ačkoliv obě sestavy reprodukují hudbu kvalitně a nepříliš zkresleně, v případě DTT2200 je cítit větší čistota a ostrost zvuku. Tu na druhé straně vyvažuje síla DSR-100 v oblasti basů, ve kterých má na daném tržním segmentu Logitech velice dobrou pozici. Vzhledem k cenám obou produktů – 6041 Kč v případě DTT2200 a 7674 Kč je rozhodování velice nesnadné – konvence versus výstřednost a drobná čistota versus silné hloubky…

Zavíráme!

Při hodnocení soustav od Logitechu se vám do verdiktu vžene i trocha emocí – tyto reproduktory si velice oblíbíte a nebudete je chtít dát z ruky ani na okamžik. Jejich kvalitní zvuk, který z nich naplno získáte především při přehrávání filmů a hraní her s 3D prostorovými zvukovými efekty, vás přesvědčí o nějaké té koruně navíc, kterou by vás tyto bedny oproti Creative Cambridge SoundWorkds DTT200 stály. Jejich netradiční design jen podtrhuje pocit, že se jedná o dobrou koupi. Díky dostatečně dlouhým kabelům a celkové jednoduchosti instalace si tyto bedýnky zamiluje každý, kdo je jen trošku výstřední (ukaž mi své repro a já ti řeknu, jaký jsi). Sháníte-li ke svému počítači kvalitní audiosystém, můžete bez okolků sáhnout po Logitech SoundMan Xtrusio DSR-100 a já vás ujišťuji, že neuděláte chybu.

Produkt k recenzi zapůjčil: Actebis, s.r.o.
Cena včetně DPH: 7674 Kč

Diskuze (3) Další článek: Football Manager - zahrajte si český fotbálek!

Témata článku: , ,