Logitech WingMan Action Pad – a ne a nezlomí se

Kde jsou ty doby, kdy joypady měly své místo výhradně před televizními obrazovkami spolu s konzolemi a PCčkáři při vyslovení jejich jména nevěděli o co se jedná. Už nějaký ten pátek je tento kousek hardwaru pevně zabydlen i u počítače každého správného hráče. Jeden klasický kousek svého druhu jsme se rozhodli vyzkoušet.
Tak na úvod, aby bylo jasno – s joypady jsem si nikdy moc netykal. Joystick? No prosím, to ano. Volant? Jedna báseň, ale joypady mi nikdy nešly pod vousy. Asi bych měl podotknout, že v dobách, kdy jsem tyto názory míval, byly mé zkušenosti s těmito kousky hardwaru veskrze teoretické, pocházející nejčastěji z recenzí v herních magazínech.

Když jsme před týdnem dostali na zápůjčku model WingMan Action Pad od firmy Logitech, bylo to „mé poprvé“ a tomu odpovídala i má počáteční nedůvěra k tomuto produktu. Ale dost blafání, povězme si o této hračce něco bližšího.

Vlastnosti

  • 1 analogový mini joystick
  • 1 digitální D-Pad (8 směrů)
  • ovládání plynu (throttle)
  • 7 programovatelných tlačítek + 2 na čelní straně
  • USB rozhraní
  • software WingMan Profiler
  • 1 rok záruka

Minimální požadavky

  • PC s Intel Pentium nebo AMD-K6 procesorem a vyšší
  • 16 MB RAM
  • 15 MB volného místa na disku
  • CD-ROM
  • volný USB port
  • Windows 98/ME/2k
  • DirectX 7.0 nebo vyšší

Logitech WingMan Profiler

Podobně jako ke všem dalším herním ovladačům od Logitechu, i tentokrát budete vybaveni WingMan Profilerem, což je software, který umožňuje nastavení ovladače pro každou hru zvlášť. Můžete využít i několika set předdefinovaných nastavení, které jsou v programu už uloženy. Pokud máte připojení na Internet, není problém stáhnout další updaty pro nejnovější tituly. Samozřejmě, pokud vám předdefinované nastavení nevyhovuje, můžete si jej upravit podle vlastních potřeb. 7 tlačítek joypadu musí být dostačujících snad pro každou hru a kdyby snad náhodou ne, můžete využít i dvě velká na čelní straně ovladače.

Logitech WingMan Action PadJoypad je možné připojit pouze prostřednictvím USB rozhraní, ale toto omezení je samozřejmě vyváženo pohodlnou a jednoduchou instalací, které se přesně drží tradičního hesla „zapnu a jedu“.

Ergonomii ovladače nelze prakticky nic vytknout – díky vypouklým bříškům na spodní straně se velice dobře drží a ani po několika hodinové zápařce mě nebolely ruce. Trochu jsem protestoval (marně…:-/) proti umístění analogového mini-joysticku, který by v mém případě mohl být o půl centimetru blíže levé straně. To je ale patrně subjektivní pocit, protože dlouhými palci baby Jagy se chlubit nemohu. Malé problémy jsem měl i s digitálním D-Padem, protože prakticky pokaždé, když jsem si myslel, že mačkám směr „sever“, mačkal jsem ve skutečnosti směr „severozápad“. To jsou ovšem pouze dvě drobné chybičky na jinak kvalitním výrobku.Věřím, že zejména v druhém případě, by popsaný problém postupem času vymizel.

Ve výčtu kladů nesmím zapomenout zmínit velmi dobrou mechanickou odolnost a celkové provedení výrobku. Jistě každý zná ten nepříliš příjemný pocit, který dokáže navodit jakákoliv věc složená ze dvou plastových dílů (mobil, dálkový ovladač TV) – vrzání a skřípání. Ač jsem WingMan Action Pad mačkal sebevíc, cvičně s ním několikrát praštil o stůl, neozvalo se ani jedno vrznutí či zapraskání. Nejvíce si testovaný kousek vytrpěl patrně při hraní Fify a NHL 2000, ale obojí přečkal bez viditelných problémů, tj. nezavrzal, ani se nerozsypal na hromádku dílů.

Pokud uvažujete o koupi klasického joypadu, zkuste zapřemýšlet i o tomto modelu. Troufám si říci, že problémy, které potkaly naše čtenáře s výrobky jiných firem, vás s WingMan Action Padem nečekají.

Produkt zapůjčil: Actebis, s.r.o.

Diskuze (1) Další článek: Ultimátní 3D akce ze dna oceánů

Témata článku: , , , ,