Lords of Hellas: vládcem Heliady (recenze)

Starověké Řecko není zrovna nejoblíbenější dějepisnou látkou - pokud ovšem nedojde na antickou mytologii nebo velkolepé bitvy. Deskovka Lords of Hellas vám obojí nabídne plnými hrstmi.

Co baví

  • 4 cesty k vítězství
  • Sólo varianta
  • Námět
  • Zajímavé herní mechaniky
  • Hrací doba

Co vadí

  • Diskutabilní kvalita figurek
  • Sci-fi je jen na oko
8/10
Hodnocení

Společnost Albi má většina lidí zafixovanou coby prodejce dárkového zboží od čokolád, přes hrnky až po plyšové medvídky. V regálech prodejen najdete také deskové hry, ovšem málokdo ví, že Albi hry nejen prodává, ale také vydává. Nejedná se přitom jen o rodinné hry, v portfoliu společnosti najdete také řadu velkých celosvětových hitů. Na jaře loňského roku Albi na český trh uvedlo úspěšnou strategii Scythe, jenž i nadále patří mezi její vlajkové lodě ve vodách deskovek. V prosinci pak hráčům nadělilo dlouho očekávanou kooperativní hru This War of Mine (od roztomilých medvídků do vřavy občanské války plné zabíjení, znásilňování a rabování je to trochu skok, což?). Také na letošní rok má Albi pro české hráče připraveno několik zajímavých titulů – jeden z nich spatřil světlo světa teprve před dvěma měsíci a jmenuje se Lords of Hellas.

hellas1.jpg

Už podle názvu patrně odtušíte, odkud vítr vane a pohled na herní komponenty to potvrzuje. Zeus, Athéna, hoplité… takže starověké Řecko. Ale počkat. Proč má Zeus na titulní stránce hry tu hit-tech zbroj? A staré řecké báje se nezmiňují o tom, že by Odysseus bojoval s laserovou puškou… Lords of Hellas sice čerpá z antické mytologie, tuto látku však oblékl do sci-fi kabátku. A tak na hracím poli kromě výše zmíněného potkáte třeba robotickou Hydru, Kerbera nebo Kyklopa. Nutno dodat, že prvky sci-fi jsou v tomto případě pouze kosmetické, nečekejte tedy, že byste si na pomoc proti cizí armádě zavolali třeba nějakou vesmírnou loď, nebo že by se vaše armáda mohla teleportovat z jednoho konce mapy na druhý (ne že by se jedno či druhé občas nehodilo). Většině lidí, s nimiž jsme hru hráli, se tento koncept zamlouval a my sami ho považujeme za zajímavější, než kdyby nám tvůrci předestřeli „obyčejný“ starověk.

IMG_20180712_165133.jpgIMG_20180713_103149.jpgIMG_20180713_103410.jpg

Cíl hry je poměrně jednoduchý – porazit všechny ostatní soupeře a stát se vládcem Heliady. Žádný příběhový podkres nenajdete, pokud tedy nepočítáme krátké flavour texty jako úvod k jednotlivým kapitolám pravidel. Příprava herní partie je trochu složitější. Hrací plán se skládá z mapy Řecka se všemi jeho provinciemi (škoda, že hra nevyšla v dobách, kdy autorka této recenze skládala zkoušku z dějin starověku… pětkrát), kam postupně umístíte herní komponenty. Své pevně dané místo mají pouze základy monumentů, jinak se základní set up bude lišit v závislosti na tom, jaké karty událostí před zahájením hry vytáhnete. Tyto karty do hry přináší buď nestvůry, nebo hrdinské skutky. Zatímco hrdinské skutky mohou být aktivní nejvýše tři, nestvůr může na hracím plánu být až sedm.

 

V základní hře můžete hrát za Helenu, Persea, Hérakla a Achilla

 

Po těchto přípravách si každý z hráčů zvolí svého hrdinu. V základní hře můžete hrát za Helenu, Persea, Hérakla a Achilla, přičemž ke každé základní hře byste v obchodě měli dostat zvlášť zabalenou figurku Odyssea i s příslušenstvím. Každý z hrdinů má svou vlastní desku, kde najdete jeho speciální schopnosti a počáteční bonus, a také hráčskou desku, na níž si zaznamenáváte využití zvláštních akcí a najdete zde i schopnosti hrdiny. Těmi jsou síla, rychlost a vůdcovství a v průběhu hry si je můžete vylepšovat modlením se u chrámů. Způsob hraní můžete přizpůsobit dispozicím hlavního hrdiny – například silák Hérakles je od začátku o něco silnější než ostatní, takže se dá očekávat, že pro něj bude snazší lovit nestvůry – nikde však není psáno, že musíte hrát přesně tím stylem (takže silák Hérakles může lov nestvůr klidně přenechat krásné Heleně a sám bude stavět monumenty). Ostatně situace na herním plánu je dost proměnlivá, takže často budete muset přehodnotit svou strategii a rychle změnit své plány.

IMG_20180713_105332.jpgIMG_20180713_105720.jpgIMG_20180713_105834.jpg

Kromě hlavního hrdiny dostanete ze začátku také dva hoplity coby základ vaší armády. Vojáky v této hře používáte především ke kontrole a ovládání regionů a pochopitelně také k boji. Boj je přitom v Lords of Hellas rozdělen na dva druhy. Jednak můžete bojovat s monstry a jednak s protivníkem, přičemž oba druhy se od sebe liší. Do boje s monstry můžete vyslat pouze svého hrdinu, přičemž velkou roli zde hraje úroveň jeho síly. Podle ní si totiž na začátku souboje můžete dobrat do ruky určitý počet bojových karet, které v této hře reprezentují zbraně. Každá nestvůra má na své kartě vyznačena místa zranění a také ikonku zbraně, jež musíte použít, abyste ji zranili. Pokud budete mít dostatečné množství určených zbraní, můžete ji zabít hned prvním útokem, pokud ne, musíte nejprve čelit útoku nestvůry (váš protihráč táhne dvě karty útoku nestvůry a jednu z nich vám vybere) a pokud přežijete, doberete si bojové karty a můžete začít znovu. Vtip je v tom, že pokud nestvůře nemůžete uštědřit zranění, lov pro vás automaticky končí. Nestvůře zůstanou všechna utržená zranění a… ano, klidně může přijít další hráč, dorazit ji a získat trofej.

hellas2.jpghellas3.jpghellas4.jpg

Bitvy s ostatními hráči pak probíhají dvoufázově. V prvním kole můžete zahrát libovolný počet bojových karet a ve druhém si spočítáte sílu armády na každé straně. Vítězí ten, kdo bude mít více bodů. Poražený ztratí jednoho hoplitu a musí se z území stáhnout. Boj je tedy z velké části založen na náhodném tahání karet, v obou případech si však můžete své šance na vítězství zvýšit (buď zvýšením síly svého hrdiny, nebo útokem se silnější armádou).

Další z věcí, jimiž je Lords of Hellas netradiční, je způsob odehrání herních akcí. V každém herním kole můžete odehrát libovolný počet základních (pohyb hrdiny, pohyb figurek, modlení se u monumentů a zahrání karty artefaktu) a následně musíte odehrát jednu ze speciálních akcí. Těch je celkem sedm, a jakmile danou akci zahrajete, položíte na ni žeton využité akce a v daném kole ji už nesmíte znovu aktivovat. Herní kolo končí až v momentě, kdy některý z hráčů zahraje akci stavba monumentu. Kromě toho, že díky tomu bude moci přidat jeden dílek na libovolný monument, odstraní hráči všechny své žetony nevyužité akce, vyřeší se pohyb nestvůr a táhne se další karta událostí. Vzhledem k tomu, že tento krok zpřístupní akce všem hráčům, není jeho zahrání zase až tak jednoznačně výhodné, jak se na první pohled zdá. Naopak o něm budete dlouho přemýšlet a zvažovat, jestli tím nenahrajete svým protihráčům na smeč.

IMG_20180703_164024.jpgIMG_20180709_221321.jpgIMG_20180713_191248.jpg

Velkým plusem je to, že při hraní máte poměrně velkou míru volnosti. Není tady totiž jen jedna cesta k vítězství, ale rovnou čtyři. Vyhrát můžete lovem nestvůr, ovládnutím území, ovládnutím regionů s chámy nebo dokončením monumentu. Tato variabilita je ale dvousečná – stejné možnosti mají vaši protivníci, takže si budete muset v průběhu hraní dávat pozor a po očku je kontrolovat. To se vám samozřejmě nepodaří úplně – zvláště budete-li hrát v plném počtu hráčů – protože promýšlet vlastní tahy a ještě sledovat, co se kde šustne po celém Řecku, není v silách běžného smrtelníka. Díky tomu však hra získává větší náboj, častokrát se vám tak stane, že budete na poslední chvíli zachraňovat situaci a bojovat o každý kousek země, nebo naopak vymýšlet lstivé manévry.

 

Sólo varianta hry obsahuje dvě dějství - v prvním vás kromě jednotky perských zvědů budou zaměstnávat také nestvůry, zatímco v tom druhém budete čelit perské armádě v celé její síle

 

V plném počtu hráčů je Lords of Hellas dost kontaktní a akční hrou, protože pro čtyři hrdiny a jejich armády je herní mapa celkem těsná. V počtu tří a zejména pak dvou hráčů už pak záleží na samotných účastnících herní seance, jestli se pustí do konfliktu, nebo si budou spíš hrát na vlastním písečku. A dobrou zprávu máme také pro vlky samotáře – Awaken Realms mysleli také na ně a připravili pro ně sólo mód. Ten má trochu jiná pravidla a také příběhové pozadí. V roli Achilla budete čelit armádě perského krále Xerxese. Partie je rozdělena na dvě dějství – v první vás kromě jednotky perských zvědů budou zaměstnávat také nestvůry, zatímco v té druhé budete čelit perské armádě v celé její síle. Obě dějství jsou dost obtížná a čeká vás při nich spousta přemýšlení a taktizování.

IMG_20180709_221348.jpgIMG_20180713_172029.jpgIMG_20180713_173952.jpg

Od té doby, co v čínských továrnách objevili vynález vstřikolisu, se deskové hry ocitly v době plastové. Pokud by se deskoherní historici někdy snažili časově zařadit Lords of Hellas do této epochy, patrně by je zapsali k období vrcholného. Ostatně počítejte s námi – v krabici najdete 3 velké skládací monumenty bohů, sedm větších figurek nestvůr, čtyři figurky hrdinů a ke každému po 15 figurkách hoplitů a 4 figurky kněží. Bohužel kvalita figurek je diskutabilní – jednotlivé díly monumentů do sebe moc nezapadají, buďto nejdou zacvaknout úplně, nebo naopak vypadávají, spousta figurek hoplitů je nakloněná a mají prohnutá kopí… S trochou horké vody nebo fénem lze část těchto neduhů opravit (ostatně autoři k tomu do pravidel přidali i jednoduchý návod s obrázky), ovšem u titulu této cenové kategorie bychom čekali větší kvalitu.

K Lords of Hellas jsme se na začátku stavěli trochu skepticky. Obávali jsme se, jestli to není jen navoněné pozlátko se spoustou figurek, ale už první partie nám ukázala, že naše obavy byly mimo. Hra nabízí zajímavé téma, spoustu taktizování, akce a nečekaných zvratů. A pozor, avizovaná hrací doba kolem hodiny a půl skutečně platí, takže partie skončí dřív, než byste se mohli začít nudit.

Váš názor Další článek: Nvidia blíže představila revoluční monitor od ASUSu: G-Sync a HDR spolu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,