PC

Lost Vikings – jeden za všechny, všichni za jednoho

Nemáte nadupaný počítač? Nebaví vás prostoduché 3D střílečky? Chcete se přesto při hraní královsky bavit? Snadná volba, zahrajte si Lost Vikings! Jednoduchá, ale velmi zábavná hra si okamžitě získala srdce nejednoho fanouška kvalitních počítačových her. Není snad ani náhodou, že u jejího zrodu stáli lidé, kteří poté vytvořili Blizzardy.
Píše se rok 1993. Celkem neznámá firma Silicon and Synapse Inc. (proslaví se až později pod jménem Blizzard Entertainment) vyrábí a Interplay distribuuje hru s názvem The Lost Vikings. Jednoduchá, ale velmi zábavná hra si okamžitě získala srdce nejednoho fanouška kvalitních počítačových her.

Lost VikingsLost Vikings

Příběh není pro samotnou hru příliš podstatný, můžeme jej ale pro úplnost stručně načrtnout. Tři udatní Vikingové – Erik, Olaf a Baelog - tráví svůj život celkem poklidně, aspoň na vikingské poměry: přes den na lovu, v noci se svými krásnými manželkami. Jedné noci ovšem přeletí nad vikingskou vesnicí kosmická loď mimozemšťanů a nebohé Vikingy unese. Pokud chtějí znovu spatřit svou rodnou vesnici, nezbývá jim než překonat 36 úrovní plných nástrah a nepřátel, přičemž kromě hrubé síly musí použít i chytrost a vtip.

Lost VikingsLost Vikings

Zaměřením se Lost Vikings řadí do kategorie akčně-logických her, přičemž logiky je zde podstatně více. Každý z Vikingů disponuje jinými schopnostmi. Erik umí běhat a skákat, navíc může svou tvrdou lebkou prorazit nejednu zeď. Olaf používá velký štít, kterým chrání sebe i své druhy před nepřáteli, kromě toho jej umí požít jako padák a doplachtit do jinak nedostupných míst, nebo jako podstavec pro Erika, který z něj doskočí výše. Baelog disponuje velkým mečem a lukem s nekonečnou zásobou šípů, kterými může nejen pacifikovat nepřátele, ale třeba i spínat na dálku tlačítka. Pouze spolupráce všech tří Vikingů a dovedná kombinace jejich schopností je dovede k úspěchu. Tím se Lost Vikings zařazují po bok takových her, jako jsou Lemmings, Gobliiins nebo třeba slovenský Quadrax či české Fillets.

Lost VikingsLost Vikings

Provedení hry nebylo převratné ani ve své době a i dnes může u nejednoho mladšího hráče vzbudit pouze pohrdavý úšklebek. Posuďte sami: grafika v rozlišení 320x200 ve 256 barvách, jednoduchá hudba ve FM syntéze a ovládání pouze klávesnicí nevytvářejí dojem, že se jedná o techniky dokonalou hru. Také ostatní HW požadavky nestojí za řeč: 386SX, 640 KB RAM, VGA, 3 MB HD. Pokud však kladete menší důraz na technické provedení hry a větší na zábavu a hratelnost, rozhodně nebudete zklamáni.

Lost VikingsLost Vikings

Jednoznačným kladem hry jsou výborně navržené úrovně. V několika prvních vás hra doslova vede za ručičku, pomocí pěkně provedeného systémů hintů vám vysvětluje ovládání, základní postupy a různé fígle. Pak začne přituhovat, úrovně jsou čím dál tím víc rozsáhlejší a obtížnější. V závěrečné úrovni, kde máte zničit finálního bosse, se již pořádně zapotíte. Mnohem více než hbité prsty ale budete potřebovat dobře namazané mozkové závity, trpělivost a spoustu času. Odměnou vám bude mnoho hodin dobré zábavy a na konci možná příjemný pocit z úspěšného pokoření výborné hry.

Lost VikingsLost Vikings

Interface ve hře je standardní, ničím nevybočující z průměru. Postavy ovládáte pomocí směrových šipek a několika dalších kláves bez možnosti předefinování. Vikingové mohou nést každý až čtyři předměty (např. jablka pro doplňování životů, bomby na proražení zdí atd.) a mohou si je dokonce předávat mezi sebou. Samozřejmostí je přepínání mezi jednotlivými postavami. Ukládání pozic je řešeno systémem kódů, které hráč získá po úspěšném dokončení každé úrovně. Vždy po několika dokončených úrovních se změní prostředí – budete se tak pohybovat v Egyptě, prehistorickém světě, hi-tech továrně atd. Po grafické i zvukové stránce hra ničím zvlášť neupoutá, ale jak již bylo napsáno výše, hlavní těžiště hry je v hratelnosti, kterou jsou Lost Vikings naplněny až na okraj. Prostě klasická hra ze staré školy.

Lost VikingsLost Vikings

V roce 1997 vychází pokračování, označované většinou jako Lost Vikings 2 (úplný název hry je Norse by Norsewest: The Lost Vikings Return). Hra je mírně graficky přepracována (postavy i prostředí jsou renderovány ve 3D) a kromě DOSu běží i pod Windows95. Opět se zde setkáváme se třemi starými známými Vikingy, kterým pomáhají ještě další dvě postavy, vlkodlak Fang a ohnivý drak Scorch. Hrdinové disponují novými zbraněmi, zajímavostí je možnost hry dvou hráčů. Podstata hry zůstala naštěstí zachována, takže zbrusu nových 31 úrovní je opět zárukou dobré zábavy.

Je škoda, že podobných her nevychází víc. Kdyby se obdobná hra oblékla do moderního grafického kabátku, přibalila několik videosekvencí a kvalitní hudbu, popř. namluvení, měla by dozajista velký úspěch i dnes. Každopádně každá kvalitní logická hra se mezi současnou záplavou 3D stříleček a real-time strategií určitě neztratí.

Jako perličku na závěr přikládáme kódy do všech úrovní prvního i druhého dílu této skvělé hry.

Lost VikingsLost Vikings 2
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
STRT
GR8T
TLPT
GRND
LLM0
FL0T
TRSS
PRHS
CVRN
BBLS
VLCN
QCKS
PHR0
C1R0
SPKS
JMNN
TTRS
JLLY
PLNG
BTRY
JNKR
CBLT
H0PP
SMRT
V8TR
NFL8
WKYY
CMB0
8BLL
TRDR
FNTM
WRLR
TRPD
TFFF
FRGT
4RN4
MSTR
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
NTRO
1STS
2NDS
TRSH
SW1M
W0LF
BR4T
K4RN
B0MB
WZRD
BLKS
TLPT
GYSR
B3SV
R3T0
DRNK
Y0VR
0V4L
T1N3
D4RK
H4RD
HRDR
L0ST
0B0Y
H0M3
SHCK
TNNL
H3LL
4RGH
B4DD
D4DY
Diskuze (15) Další článek: 3D Slot Car Racing – rychlost nade vše!

Témata článku: , , , , , , ,