LOTRoviny aneb novinky ze světa her s tématikou Pána Prstenů

V poslední době se objevilo množství nových informací o počítačových hrách, které spojuje Jeden - jeden prsten, jeden svět a jeden autor. Jelikož i my začínáme mít problémy s orientací mezi tituly, které se chystají dobýt srdce všech Tolkienových fanoušků, rozhodli jsme se v dnešním článku shrnout, co podstatného nás v následujících měsících čeká a nemine.

Hned na úvod je třeba upozornit na jeden zajímavý paradox. V době, kdy se všechny obchodní značky, copyrighty či licence úzkostlivě střeží a firmy bojují o jejich patentování na všech frontách,  vznikl v herním světě zajímavý stav. Licence na zpracování Pána Prstenů do virtuální podoby jsou totiž hned dvě. Jak je to možné? Jednoduše - Společnost Vivendi Universal získala licenci na knižní podobu Pána Prstenů, kdežto Electronic Arts mají spodobnit filmové zpracování tohoto díla. Sečteno podtrženo, v hrách od Vivendi si budeme muset obličej Froda domýšlet, protože se ani náhodou nebude moci podobat Elijahu Woodovi. Na druhou stranu EA by se měla ve svých titulech vystříhat scén, které se neobjevily ve filmu. Ale teď už dost licenční politiky, vrhněme se raději rovnýma nohama do Středozemě.

The Hobbit

Představení hry

A nemůžeme začít nikde jinde než tam, kde dobrodružství o Pánu Prstenů vzniklo - u hobitů. Respektive u jednoho hobita - Bilbo Pytlíka. Jeho příběh, "který to vše začal", se stal také předlohou pro herního Hobita. A tak stejně jako v knize se vydáte po stopách nevyčíslitelného bohatství draka Šmaka a cestou prožijete spoustu zajímavých příhod inspirovaných knihou.

Bude to třeba setkání s nebezpečnými trolly, návštěva elfů, cesta Temným hvozdem či Bitva pěti armád před Osamělou horou. Samozřejmě na to nebudete sami. Po vašem (Bilbově) boku se objeví staří známí - trpaslíci v čele s Thorinem a taktéž Gandalf. Hra bude akční adventurou z pohledu třetí osoby. Původně se měl Hobbit objevit pouze na GameCube, ale nakonec vše dobře dopadlo a dostane se na všechny platformy a to ještě tento rok.

Novinky

U Hobbita se toho od E3 příliš nezměnilo. Nevyšly žádné nové screenshoty, trailery ani nové informace. Přesto se alespoň můžete pokochat pohledem na starší obrázky a stáhnout si trailer přímo z Doupěte.

    

   

Související informace (The Hobbit):

Homepage hry: http://www.lotr.com/frame_hobbit.jsp 
Výrobce hry: Sierra Entertainment
Distributor hry: Vivendi Universal
Distribuce v ČR: Cenega
Předpokládané datum vydání: listopad 2003

Informace o hře: Doupě
Download (trailer, 18 MB): Doupě 


Lord of The Rings: Return of The King

Představení hry

Třetí díl filmového Pána Prstenů se pomalu a jistě blíží, a tak není divu, že se ve stejném čase chystá dobýt srdce hráčů hra se shodným názvem. Předchozí díly této herní série bohužel nebyly ani zdaleka tak dobré jak by si Tolkien zasloužil, a tak všichni doufáme, že se v EA poučili z chyb a na závěr trilogie připravili opravdu kvalitní zábavu.

Takže co Návrat Krále nabídne? Osm postav, které budete postupně ovládat (Gandalf, Aragorn, Gimli, Legolas, Sam, Frodo a další), navíc namluvených přímo herci, kteří hráli ve filmu. Hra se prezentuje jako akční adventura, ale z dostupných materiálů zatím jednoznačně vyplývá, že hlavní složkou bude boj. Možná se to mnohým nebude líbit, ale i Gandalf se bude muset se svou holí ohánět jako protřelý válečník.

Logicky mezi další devizy hry patří spoutanost s filmem. Kupříkladu scény budou jako by filmu z plátna vypadly. Dočkáte se samozřejmě Minas Tirith, bitvy na Pelennorských pláních, Stezek mrtvých a dalších starých známých prostředí v naprosto skvělé grafice. Zajímavě vypadá slíbená podpora multiplayeru - možnost vytvořit spolu s kamarády skupinku neohrožených bojovníků nezní vůbec špatně.

Novinky

Minulý týden se na internetu objevilo video z verze pro GameBoy Advance, které naleznete na oficiálních stránkách hry. Pokud jste majitelé výkonnějších počítačů, raději sáhněte po dvou trailerech, které byly k dispozici už na E3.

     

  

Související informace (LOTR: The Return of the King):

Homepage hry: http://lordoftherings.eagames.com
Výrobce hry: Electronic Arts
Distributor hry: Electronic Arts
Distribuce v ČR: Cenega
Předpokládané datum vydání: listopad 2003

Download (trailer, 16,2 MB): Doupě 
Download (E3 trailer - vyšší rozlišení, 22 MB): Doupě 
Download (E3 trailer - nižší rozlišení, 11 MB): Doupě

Lord of The Rings: The War of The Ring

Představení hry

Další z řady her inspirovaných Pánem Prstenů je poněkud nečekaně real-time strategie. Narozdíl od jiných titulů zde nebudete sledovat dobrodružství několika hrdinů, ale usednete do velitelského křesla a budete velet armádám. V The War of The Ring si budete moci vybrat, které straně konfliktu dáte přednost. Jestli sympatizujete s lidmi, elfy a trpaslíky nebo si vyzkoušíte, jaké to je být tím zlým Sauronem. Hra slibuje klást velký důraz na přesné vlastnosti jednotek. Skřeti tak pravděpodobně nebudou příliš odvážní a silní při slunečním svitu, kdežto v noci se karta obrátí a špatně na tom budou lidé.

Ve hře budou rovněž RPG prvky, takže se jednotky budou postupně zlepšovat. Zvláštní pozornost je také kladena na přítomnost hrdinů, kteří pozvednou morálku okolo stojících bojovníků (že bychom se dočkali triumfálního vylodění Aragorna?:-) Další devizou The War of The Ring bude nepřeberné množství jednotek - stačí se podívat na trailer, který nabízí pohled například na vyvolání balroga. Samozřejmostí bude také propracovaný multiplayer.

Novinky
 
Před pár dny autoři uvolnili spoustu nových screenshotů ze hry. Pokud by vám to nestačilo, můžeme vám také nabídnout ke stáhnutí strhující video s ukázkami několika bitev.

     

     

Související informace (LOTR: WAR of the RING):

Homepage hry: http://www.lotr.com/frame_WARRING.jsp
Výrobce hry: Liquid Entertainment/Black Label Games
Distributor hry: Vivendi Unversal
Distributor hry v ČR: Cenega
Předpokládané datum vydání: jaro 2004

Informace o hře: Doupě
Download (trailer, 14,6 MB): Doupě

Middle-Earth Online

Představení hry

Existuje spousta lidí, kteří na jméno Tolkien souhlasně pokývají hlavou a řeknou: "Pán Prstenů". Ovšem není to tak úplně správné, protože správně by měli říct: "Středozemě". Tolkien z tohoto fiktivního kontinentu vytvořil součást velkého a starobylého světa, dal jí neuvěřitelně složitou historii, spoustu národů, měst, řek, potoků, lesů a hor, takže čtenář může mít pocit, že Středozemě je skutečná. A ona brzy skutečná bude - v Middle-Earth Online.

Jak již název napovídá, jedná se o online hru. Zatímco většina podobných titulů se opírá o fiktivní kontinenty a konflikty, zde bude vše jasné. Milióny lidí budou svět znát ještě před tím než se poprvé otevřou servery, což je obrovská výhoda. Vždyť kdo z těch, koho Tolkien ovlivnil, by se nechtěl alespoň na chvíli projít Hobitínem, vybudovat si nějaké to přízemní stavení nebo žít v nádherné Roklince? Nebo se stát Rohirem a bojovat se Sauronem či jen sbírat moudrost elfů v Lóriénu?

Sice ve hře pochopitelně nebude možnost hrát přímo za členy Společenstva, i tak možnost prožít Bitvu o prsten z pohledu obyčejných lidí, hobitů, elfů či trpaslíků skýtá obrovské kouzlo.

Novinky

Dnes vám můžeme nabídnout první zveřejněné screenshoty ze hry. Plná verze hry se objeví na veřejnosti až někdy koncem roku 2004, takže se dá čekat ještě velké zlepšení. Právě v těchto dnech probíhají na diskusním fóru hry zuřivé debaty o tom, co hráči chtějí a nechtějí v online Středozemi. Jestli chcete, můžete se zapojit zde.

     

     

Související informace (Middle-Earth Online):

Homepage hry: http://www.middle-earthonline.com
Výrobce hry: Turbine Entertaiment Software
Distributor hry: Vivendi Universal
Distributor hry v ČR: Cenega
Předpokládané datum vydání: konec 2004

Lord of The Rings: The Treason of Isengard

Představení hry

Na závěr jsem si nechal hru, kterou bohužel většina z nás nebude moci spatřit - na PC totiž nevyjde. Dočkají se jí pouze majitelé XBoxů a PS2. Z názvu je patrné, že půjde o druhou část knihy, tedy válku proti Sauronovi. Isengard bude opět akční hra a ač se předchozí díl moc nevyvedl, autoři v pokračování slibují mnoho zlepšení. Mezi jinými třeba zlepšenou inteligenci, rozlehlé bitvy a samozřejmě známé postavy a události z Tolkienových knih.

Novinky

Začátkem měsíce autoři vydali trailer ze hry, který obsahuje ukázky ze hry. Stylem hry se Isengard velice podobá Return of The King, takže bude zajímavé sledovat, která z těchto her více uspěje u hráčů. Uvidíme na podzim.

     

     

Související informace (LOTR: The Treason of Isengard):

Homepage hry: http://www.lotr.com/frame_treason.jsp
Výrobce hry: Liquid Entertainment/Black Label Games
Distributor hry: Vivendi
Distributor hry v ČR: Cenega
Předpokládané datum vydání: listopad 2003

Download (trailer, 14,7 MB): Doupě

Fanoušci fenoménu jménem Pán Prstenů mohou hledat další informace o filmech, knihách a všem souvisejícím na následujících českých stránkách, které nabízí pravidlený přísun novinek a mnoho dalšího:

http://www.fantasyplanet.cz/lotr/index.asp

http://www.pan-prstenu.cz

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce
Výrobce: Redwood Shores Studio | Webové stránky hry
  • ovládání
  • množství komb a bojových pohybů
  • hudba a ozvučení
  • grafické zpracování, zvláště při masových scénách
  • systém ukládání
  • místy až frustrující obtížnost
  • některá místa působí odfláknutě
Váš názor Další článek: Tony Hawk`s Pro Skater 4 pro PC je GOLD!

Témata článku: , , , , , , , , , , ,