LucasArts představují: Jedi Knight 2

Kdo z vás si ještě vzpomene na prvního Jedi Knighta, neboli Dark Forces 2? Hmmm, moc vás asi nebude - přitom je to hra stará sotva nějaké čtyři roky. A je to hra dobrá, ba přímo výborná. Jedi Knight totiž přinesl několik originalit, které ho navždy vyloučily z davu ostatních akčních her. O podobné se pokusí i druhé pokračování.
Kdo z vás si ještě vzpomene na prvního Jedi Knighta, neboli Dark Forces 2? Hmmm, moc vás asi nebude - přitom je to hra stará sotva nějaké čtyři roky. A je to hra dobrá, ba přímo výborná. Jedi Knight totiž přinesl několik originalit, které ho navždy vyloučily z davu ostatních akčních her. O podobné se pokusí i druhé pokračování.

LucasArts mají za sebou předlouhou a slavnou historii. Všichni ti X-Wingové a TIE Fighteři, Indiana Jonesové a Monkey Islandové jsou toho dobrým příkladem. V poslední době už ale samotní LucasArts příliš netvoří, spíše si své hry nechávají vyvíjet cizími týmy. Jmenujme například Sony Online (neboli Verant Interactive), kteří pracují na očekávané MMORPG Star Wars Galaxies, BioWare, kteří jsou zaúkolováni nadcházejícím RPG ze světa Hvězdných Válek, nebo Ensemble Studios, jenž mají "zadánu" real-time strategii Star Wars: Galactic Battlegrounds. Jak vidno, vždy si vybírají mistry v oboru - o BioWare se snad ani není třeba zmiňovat (BG1 a 2), Sony Online provozuje Everquest a chystá hutnou Planetside, Ensemble Studios za sebou mají oba díly Age of Empires a chystají další revoluční RTS Age of Mythology.

Tomuto stále se rozšiřujícímu trendu podlehl i Jedi Knight II. Opratě jeho tvorby vzala do svých rukou společnost Raven Software. Čeho že je ona mistrem? Opravdu to nevíte? Ale no tak, jen si vzpomeňte! Napovím "Heretic"... pořád ještě nic? Star Trek: Elite Force... Soldier of Fortune! Tak, a teď už je to jasné. Samozřejmě, tuhé 3D akce!

Jedi Knight 2Jedi Knight 2

Jedi Knight 2Jedi Knight 2

Ale pěkně popořádku. V Jedi Knightovi II se opět zhostíte role agenta, rytíře Jedi jménem Kyle Katarn. A když Jedi tak rebel bojující proti Temné straně. Stejně jako v jedničce, i zde budete tak nějak "suplovat" Luka Skywalkera - bude opět pouze na vás, abyste zachránili celý vesmír. Ovšem stejně jako to bylo v prvním díle, i zde se můžete těšit na zápletku hodnou filmového zpracování. Však ani samotná hra nebude mít od filmu daleko. A to nejen díky výborné grafice, postavené na notně vylepšeném enginu Q3A, jenž bude umožňovat jak 1st person tak i 3rd person pohled. Proč tyhle dva módy? Inu, boj se světelným mečem je přeci jen efektnější (a možná také efektivnější) při pohledu "z vnějšku" - zatímco přesné míření je nutné při boji s ostatními zbraněmi (kterých bude také požehnaně, ale o tom později).

Maximální důraz ale budou tvůrci klást právě na onen boj s mečem, který je dle mého názoru skutečně tím nejzábavnějším takřka na všech Star Wars hrách, které ho umožňují. A jelikož Kyle je tentokrát již plně trénovaný Jedi, bude také moct využívat mnoho dovedností tohoto učení. Zatímco v jedničce byl světelný meč pouze jakýmsi "bonbónkem", který jste užívali takříkajíc pro pobavení, když už vás omrzelo kosit nepřátele po desítkách pomocí vašich smrtících laserových pušek a dalších jim podobných, v druhém Jedi Knightovi nabude meč mnohem, mnohem větší důležitosti. Kvůli tomuto faktu bylo také vylepšeno ovládání, které by vám mělo dokonale vnuknout pocit, že skutečně bojujete s mečem a nikoliv že jen zuřivě mlátíte do jednoho tlačítka alias spouště svého blasteru. Šermířské souboje se budou v JK II velice blížit onomu filmovému prožitku, budou dramatičtější, budou umožňovat využití mnoha různorodých "džedájských" fines, od akrobatických kreací po "vyhazování" meče.

Navíc, všechny pohyby jsou nasnímány pomocí technologie motion capture, takže jejich realističnost by měla být jednoznačně zajištěna. Takže bitvy budou skutečně vypadat jako bitvy a nikoliv jako chaotický tanec polygonů. K dokonalému pocitu (resp. vzhledu) budou přispívat i další zdánlivé maličkosti - například to, že meče po sobě budou ve vzduchu zanechávat stopy.

Protože dnes ve světě 3D akčních her frčí realističnost (a Raven Software tento trend ve svých hrách ještě umocňují, vzpomeňme na krvavého Soldier of Fortune), nevyhneme se jí ani v JK II. A je to jen dobře, konečně totiž budou mít zásahy na různá místa různý efekt. Lze tak docílit toho, aby imperiální vojáci kulhali a belhali a kňourali (no, to už asi ne...) a dokonce lze i některé končetiny od těla zcela oddělovat. Taktéž využití Síly bude podobné jako ve filmech - jak jsem již řekl, bude možné házet a povolávat zpět meč, ale také sebrat kdejakou krabici s nákladem a mrsknout to po těch imperialistickejch šmejdech ;). A odrážení laserových střel, to je kapitola sama pro sebe - vzpomeňte na úvodní scénu Epizody 1, když se oba hrdinové prosekávali z uvítacího pokoje. Prostě nádhera.

Podobně jako v prvním Jedi Knightovi, i ve dvojce bude cítit jistý nádech RPG. Protože ačkoliv budete začínat jako vytrénovaný Jedi, vaše schopnosti se přesto budou postupem času ještě dále zlepšovat. Kyleovy pohyby budou ještě rychlejší a přesnější, než na začátku. Dokáže zasadit tvrdší ránu, lépe využít svou sílu... a tak dále. Jednoduše řečeno "čím dále, tím lépe".

Jedi Knight 2Jedi Knight 2

Jedi Knight 2Jedi Knight 2

Ačkoliv bude světelný meč hlavní zbraní ve hře (budete ho muset využít dokonce i při několika nebojových příležitostech, tj. při řešení "ostatních" problémů), najdeme tu i celý další arzenál. Většina z nich byla k vidění už v jedničce - laser, laserová puška, omračující obušek, tepelný detonátor... a další. Ovšem většina tohoto arzenálu nezůstane beze změny - mohou totiž získat několik módů střelby. Jednou to může být střela s maximálním účinkem v jednom bodě, zatímco ve druhém bude mít účinek sice menší, ale pokrývající větší plochu.

Možná se vám zdá, že Kyle Katarn bude se vší tou výzbrojí takřka nepřemožitelný a nepřátelé by před ním mohli začít sami utíkat. A popravdě... ono to bude klidně možné! Umělá inteligence nepřátel v Jedi Knightovi II bude totiž natolik vyspělá, že bude brát v potaz množství vojáků a jejich hodnosti (!!). Jak bylo vidět i ve filmech, oni ti bílí umělohmotní vojáčci nejsou zas až takoví machři, aby si sami dokázali poradit s rytířem řádu Jedi. A tak se vám ve hře jistojistě občas stane, že odběhnou pro pomoc - najít pár svých dalších běloskvoucích kamarádů. Řekněme tedy, že nakonec před sebou máte takový půltucet (6) imperiálních vojáků. Posměšně si odfrknete, pustíte se do nich a dva za moment leží bezvládně na zemi. Ostatní se chtějí dát úprkem na ústup, když tu se najednou zpoza rohu vynoří... vyšší šarže! Vojáci, předtím připo***** (-sraní, kdyby něco;) strachy, se otočí a začnou se s vámi bít hlava nehlava - to proto, aby si vysloužili pochvalu (a možná i nějaký ten nový kousek umělé hmoty ;).

Rozsáhlost hry se na první pohled nezdá býti nijak oslnivá, má jít celkem o osm různých lokací (podíváme se tak na měsíc Nar Shaddaa, Jediskou akademii na Yavinu 4 a dokonce i do Nebeského města), avšak dále rozdělených do dalších a dalších sublevelů - takže myslím, že o hrací čas se v případě Jedi Knighta II strachovat nemusíme. A i kdyby to nebylo nijak moc, bude tu multiplayer... a ten je, jak známo, takřka "navždy" :).

Co se týče technologické stránky hry, ta bude samozřejmě na nejvyšší úrovni, jak už to tak u her od LucasArts (nebo z dílen s nimi spřízněných vývojářů) bývá. Quake 3 Arena engine dozná mnoha vylepšení například v možnosti rozbíjení skla, propalování se dveřmi (znáte to - vezmete svůj lightsaber, vrazíte ho do dveří, obtáhnete poižadovaný tvar, kopnete... a už to je) a dalších. Taktéž efekty prostředí jako sníh či snad možná i déšť budou k vidění (ale nejen k vidění, tyto prvky budou dokonce přímo ovlivňovat průběh hry - zřejmě například tím způsobem, že hustý déšť uhasí oheň, a podobně). O grafice je zbytečné mluvit - musíte ji vidět a k tomu vám poslouží kolem rozházené screenshoty.

Předběžné datum vydání Jedi Knighta II bylo stanoveno na začátek roku 2002. Snad tomu tak skutečně bude. V poslední době se totiž vyrojilo nějak moc odkladů a dokonce i rušení... Ale LucasArts je myslím docela spolehlivá společnost (i když tu jistě byly nějaké ty úlety¨... třeba první Jedi Knight ;).

Diskuze (4) Další článek: 3, 2, 1 Smurf! – Šmoulové na startu

Témata článku: , , , , , ,