Mad Max: pojízdný blázinec

Filmová licence nemusí být jen koulí u nohy, ale také podkladem pro nářezový sandbox! Jen musíte vědět, jak ji uchopit.

Znovuzrozený filmový Mad Max si už svůj křest ohněm a pískem odbyl, a to rovnou s plnou parádou. Strhující podívaná George Millera uhranula nejednoho diváka a nadšení, jenž celou značku opanovalo je samozřejmě potřeba náležitě vytěžit. Po filmu tak přichází i hra, která ale je navzdory předpokladům trošku netypickým doprovodným titulem. Jednak totiž byla ve vývoji dobré tři roky, a pak je tu ještě onen fakt, že s filmem a jeho zápletkou toho má společného pramálo. Bude to tak vůbec filmem zmlsaným a na filmové hry skepticky pohlížejícím hráčům vůbec stačit?

Smysluplná licence

Na tuto otázkou se samozřejmě odpovídá obtížně, ale jedno je jisté. Na všechny čeká stejně uhrančivý a unikátní svět jako ve filmu, respektive filmech, a od ostatních otevřených her se Mad Max vymezuje minimálně unikátním zasazením do okolí Gastownu, na kterém se podílel dokonce i samotný Miller. Ten má v podstatě na svědomí celou předprodukční fázi a dá se tak říci, že do určité míry vytvořil celou stylizaci i náladu. To se samozřejmě snaží vývojáři z Avalanche Studios zachovat a postavit na těchto základech tak trochu jiný survival.

1373896039-madmax-wasteland.jpg1373896041-madmax-vehicular-combat.jpgf57b570e-86525.jpg

Žádné hororové výstřelky ale samozřejmě nemůžete čekat. Tohle je totiž sandbox, kde korzujete zpustlou krajinou, interagujete s různými frakcemi a hlavně opečováváte vašeho čtyřkolového miláčka. To vše v patřičně zaprášené a zpustlé estetice rzi a vehiklů, či lidských obydlí, která jsou dílem zoufalosti a apokalyptických okolností. Již první uvolněné záběry přímo z hraní dávají jasně tušit, že atmosféra zkrátka Maxovi na jeho cestě za bájným místem kdesi v poušti chybět nebude.

 

O zdroje a životadárnou vodu, která mimochodem doplňuje zdraví, se tady bojuje tím nejtvrdším způsobem

 

Ostatně ani z filmu známé motivy, jako jsou War Boys či nápadně podobný antagonista nebudou chybět a autoři tak vlastně titul prezentují jako další příběh z jednoho poměrně koherentně napříč médii podaného světa, kterému nebude scházet dokonce ani "buddy" rozměr dík Maxově parťákovi. Akorát těch lidí s přátelským kukučem tady tentokráte potkáte trošku více.

1373896037-madmax-shotgun.jpg

Exploze nadruhou

Principiálně totiž skutečně jde o takové GTA nebo Assassin's Creed v postapokalyptickém světě, akorát s trošku větším důrazem na řízení. Auto je tak alfou a omegou všeho a valná část hratelnosti se točí výhradně okolo něj. Není se ani čemu divit, když zdroje a životadárnou vodu, která mimochodem doplňuje zdraví, jehož určitou část nelze doplnit prostým odběhnutím z boje, se tady bojuje tím nejtvrdším způsobem a přepadávání obrněných konvojů ve stylu posledního filmového Maxe bude hráčův denní chleba.

1370944077-mad-max-1.jpg1370944079-mad-max-3.jpg1370944081-mad-max-2.jpg

Mimo to ale půjde třeba i navštěvovat jednotlivé pevnůstky v poušti a zapojit se do boje jednotlivých frakcí a hlavního antagonisty. Taková pouští politika, jenž vám výměnou za službičky přinese drahocenné suroviny a upgrady pro frankenstainovo monstrum na pneumatikách. Nové plechy ale přinese vedle kupčení a diplomacie i zákon nejsilnějšího, který v poušti hraje prim a je úplně jedno, zda jde o pěstní souboj ve stylu Batmana, či právě jako z filmu vystřižené stíhání konvoje.

 

Hovoří se o dynamickém zážitku, hrajícím nejen na efekt, ale skrze všechny ty výbuchy a efekty také násilí fungujícím bez větších obtíží

 

Novináři, kteří ale měli možnost si hru už zahrát se navíc shodují, že všechno to násilí a slibovaná živočišnost k hernímu Maxovi parádně sedí. Hovoří se o dynamickém zážitku, hrajícím nejen na efekt, ale skrze všechny ty výbuchy a efekty také násilí fungujícím bez větších obtíží, a to jsme ještě od vydání solidně daleko.

89ed79d0-108372.jpg

Už nyní ale autoři nezapomínají na detaily, jako je třeba efektní odhalování mapy pomocí horkovzdušných balónů, či přirozená zapalitelnost příslušných materiálu a z toho pramenící značná výbušnost celého herního světa. Potěší ale i vztah mezi Maxem a Chumem, vaším parťákem, který je takovým hochem pro všechno a mimo jiné automatickou opravnou auťáku. Hodit se ale chlapec bude i v boji, kde se může chopit některé ze zbraní, jenž postupem na vaše vozítko navěšíte.

Umazaný Max?

I přes nářezovou hratelnost a atmosférický svět, který asi bude pořádně lákat k toulání ale tvůrci slibují i důraz na příběh, jenž se ale prozatím jeví spíše jako prostinká báchorka o cestě někam. Ostatně, ani film v tomhle ohledu zase až tak neexceloval a je tedy nutné tento slib brát trošku s nadhledem. Dokonce i bez smysluplnějšího příběhu ale Mad Max působí jako sympatický sandbox na čtyřech kolech, který láká hlavně na svěží námět podpořený nadšením z filmu.

0a0fbcfe-108362.jpg380f1fee-108367.jpg51a7d77e-108368.jpg

Hovoří se o detailech parádního světa a dynamické akci, což obojí bezesporu vykouzlí úsměv na tváři nejednoho hráče. Po vzoru Geralta dokonce bude hlavnímu hrdinovi růst vous! Obavy tak možná může vyvolávat spíše vynechávaná grafika.

Ta totiž ani na dostupných videích zrovna nevyráží dech a Max by si možná zasloužil i něco více. Ale co my víme, třeba nakonec ani to nebude problém. Spolu s námi se to dozvíte už v září a na výlet do světa George Millera dokonce nebudete potřebovat ani dvanáctiválec. Stačit bude PC, PS4 či Xbox One.

Váš názor Další článek: Google odhalil konkurenci Twitchi: službu YouTube Gaming

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,