Madden NFL 09 - Ronaldo by se nechytal

Vítejte ve světě, kde má slovo fotbal diametrálné odlišný význam od toho, jak ho známe my. Ve světě, kde je fotbal božským prožitkem.
Kapitoly článku

Fotbal je sport pro opravdové chlapáky, borce, kteří jsou fyzicky na výši. Svalů mají jako sousedovic pes blech, rychlí jsou jako Romové, kteří utíkají s lupem, a vyřídilku mají větší než jsou prořízlé huby našich politiků.

V tomto FOTBALE nenajdete žádné nagelované primadony, či simulující narcisy s naušničkami v hedvábně jemných ouškách 

Řeč je samozřejmě o americkém fotbale, což už jste samozřejmě museli poznat z popisu takového defaultního hráče. V tomto FOTBALE totiž nenajdete žádné nagelované primadony, simulující narcisy s naušničkami v hedvábně jemných ouškách, ani odbarvené koloušky s intelektem prdícího pytlíku. Tohle je sport, který má koule.

 

madden11.jpg

Každý díl série Madden NFL přichází vždy o něco dříve než ostatní sportovní hry EA Sports a ani letos tomu není jinak. Madden je totiž v USA každoročně jednou z nejlépe prodávaných her, a to nejen proto, že se jedná o simulaci tamního nejoblíbenějšího sportu (tedy kromě baseballu). EA totiž vždy dokáží vše skvěle načasovat a s Maddenem nakluší vždy, když se zvedá ta pravá mánie: při zahájení preseason k nadcházejícímu ročníku National Football League.

madden03.jpg madden04.jpg

Něcím ale tento rok přeci jenom je výjimečný. Celá fotbalová série totiž slaví už úctyhodných 20 let své existence v podobě videohry. Kromě tradičních marketingových žblebtů a různých výročních edicí jsme se ale dočkali i notně vylepšené hry samotné, která by klidně snesla podtitul "nejlepší sport současnosti". Pojďme se podívat proč.

Oslaven budiž onen next-gen

Začněme poněkud netradičně odzadu a opěvujme chvilku audiovizuální zpracování. Právě toho si totiž nejspíše všimnete nejdříve. Už minulý rok dali EA na konzolích nové generace jasně najevo, že tady na svých sportech opravdu budou pracovat, a tento rok, soudě tedy alespoň podle Maddena, jsme se opět dočkali výrazné evoluce.

madden07.jpg madden08.jpg

Grafika hry je vybroušena do těch nejposlednějších detailů a při dobrém výběru kamery opravdu máte pocit, že jste ve hře a řvete na hordu svých jedenácti svěřenců co mají k sakru na tom stodvacetiyardovém hřišti dělat. Atmosféru dozajista umocňuje i náhodně generované počasí, ve kterém nechybí ani déšť nebo sníh. Pokud tedy budete hrát například sezónu, letní preseason zápasy a i první zápasy sezóny si užijete pěkně na sluníčku, s postupujícím ročním obdobím však začně občas poprchávat, chumelit atp. Rozdíl pak bude i v tom, zda zrovna hrajete v Miami nebo v New Yorku.

madden12.jpg madden13.jpg

Zvuky reagující na aktuální herní stav jsou dnes něčím naprosto samozřejmým, stejně jako stále se zlepšující komentátoři herního dění. Hudba v menu stejně nikoho nezajímá, ale věřte, že si užijete pěkných tvrďáren i amerického rapu a vše můžete manažovat v EA Trax.

Novinky zdokonalující hratelnost

Pro méně zručné a občasné hráče byl Madden vždy tak trochu obtížnou hrou. Americký fotbal totiž disponuje mnoha úkony, které je nutné zvládat a přizpůsobit ovládání tak, aby sedlo každému rozhodně není jednoduché. V rámci těchto možností je vše dotaženo do nejmenších detailů, avšak i pro úplné nováčky či případné zájemce je připraven zcela nový a rapidně zjednodušený systém.

madden14.jpg madden15.jpg

Tím je tzv. rookie mód, kdy se veškeré akční klávesy přesouvají do jedné. Veškeré úkony se tak provádí pouze stiskem jedné klávesy v závislosti na akci, která se právě děje. Rozehrávat quaterbackem na tři vybíhající recievery až doposud znamenalo stisknout jednu z kláves přiřazenou určitému hráči. V současné podobě se stačí analogem natočit na onoho hráče, zjistit, zda není krytý a případně mu jednou klávesou nahrát. Podobně to funguje i u blokování nahrávek, bránění, útočení apod. Hru to tak znatelně přibližuje blíže k masám, ovšem nelze si s tímto druhem ovládání vychutnat vše, co Madden nabízí. Původní složitější varianta pro fajnšmekry proto nezmizela.

madden10.jpg

Výraznou novinkou je i upravená umělá inteligence, která se plně přizpůsobuje dovednostem hráče. A pozor, zde to opravdu funguje. Hned po spuštění hry vás provede samotnž pan Madden základním výcvykem, podle kterého se automaticky navolí obtížnost hry. Postupem času se vám protihráč začne přizpůsobovat, ale ne pouze stylem "tato přihrávka mi oproti minule už nevypadne z ruky", ale i stylem samotné hry.

Při dobrém výběru kamery opravdu máte pocit, že jste ve hře a řvete na hordu svých jedenácti svěřenců

Umělá inteligence přemýšlí jako trenér řvoucí do headsetu Motorola a aktivně volí taktické formace pro útok i obranu v závislosti na tom, jak hrajete. Přidává to tak opravdu velice dobrý požitek ze hry a opět se jedná o další faktor, který vás vtáhne do celkové atmosféry.

Dostupné pro: X360, PS3, PSP
Žánr: Sportovní | Americký fotbal
Výrobce: EA Sports | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 15. srpna 2008
  • grafické zpracování
  • online ligy
  • spousta taktik a možností
  • božská hratelnost
  • přizpůsobivá AI
  • kombinace next-gen verze a PSP verze způsobuje pekelnou závislost
  • pro našince nepříliš atraktivní téma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,