Madworld – máte chuť na trochu ultranásilí?

Ať už bude Madworld kvalitní či nikoliv, na Wii vynikne. Kolik že her na nejprodávanější konzoli je určeno sociopatům, magorům a hardcore hráčům?

Přesně takové tituly teď Wii potřebuje. Nikdy neuškodí svěží vítr v zatuchlé kobce napěchované hrami pro celou rodinu schopných zabavit i retardovanou opici Martu. Lidé z japonského studia Platinum Games (bývalí zaměstnanci firmy Clover, jež stojí za výjimečným Okami) mají podobný názor, a proto chystají nejen na poměry platformy Wii poměrně unikátní projekt – přímočarou arkádovou mlátičku, která by uspokojila touhu po kapci toho ultranásilí i u legendárního Alexe z Mechanického pomeranče. To zní zajímavě, nemyslíte?

 

madworld01.JPGmadworld02.JPG

Hlavní hrdina Jack ze zatím neznámých pohnutek soutěží v televizní reality show Death Watch, která podle dostupných informací intelektuální hodnotou přece jenom těsně pokoří české seriály na naší nejmenované komerční televizní stanici. Jack má za úkol potulovat se po zašle působících ulicích a bojovat s ostatními soupeři. Kdo prohraje, nežije. Jak prosté.

Humor jako koření života, chci říct smrti

Producent Computerworldu však prozradil, že nechce stvořit jen drsnou až úchylnou hru, nýbrž by rád své dílo obohatil i prvky jako je nadsázka a komičnost. Což rozhodně zní ohromně lákavě, černočernému humoru a groteskní brutalitě by dokázal odolat snad jen extrémistický intelektuál.

Kdo prohraje, nežije. Jak prosté

O dostatečnou legraci a porci nadsázky by se měla starat sympatická dvojice cynických sarkastických komentátorů (spekuluje se, že jedním z nich má být John Dimaggio proslavený namluvením Bendera ze seriálu Futurama) pikantně komentující často až do absurdna vyhnané způsoby popravy

madworld03.JPGmadworld04.JPG 

V Madworldu s největší pravděpodobností budou chybět střelné zbraně, alespoň se pokocháte poctivou ruční prací. Vždyť zapíchnuté dopravní značky v hlavě, trhání těl na dva díly, popravy motorovou pilou, napíchnutí na ostny, to vše má svoje kouzlo. Hlavní hrdina se ale nejvíce skamarádí s paní Motorovou pilou. Snad jen náhlá tvůrčí impotence může zabránit tvůrcům, abychom se prostřednictvím komentátorů nedočkali trefných a politicky nekorektních glos výše popsaných situací. Každopádně popravy si kvůli využití schopností ovladače wiimote náležitě užijete tak jako tak. Nutnost adekvátně máchnout rukou například při pokusu o nabodnutí nebohého protivníka na ostny potěší srdce každého milovníka krvavých radovánek.

Krev nikdy nevypadala lákavěji

Účelu trochu odlehčit hru stavící čistě na hrátkách se smrtí poslouží také výrazně stylizované grafické zpracování, jak jste jistě už vypozorovali z obrázků. Celý vizuální dojem z Madworldu pomůže zprostředkovat kromě nerozlučné dvojice černé a bílé už jen sytě červená a jak se tak zdá, na obrazovce bude rudo dost a dost. Přestože stejný výtvarný styl už lidé dostatečně poznali z komiksů „Sin City“ od Franka Millera a stejnojmenného filmu, na videoherní scéně se stále jedná o hodně neotřelou grafiku.

Černočernému humoru a groteskní brutalitě by dokázal odolat snad jen extrémistický intelektuál

Zato samotná hratelnost tolik neotřele nevypadá, což zase nemusí být nutně velká katastrofa. Vždyť akční hry, ve kterých panák bloumá nikterak přehnaně rozlehlým prostředím a za využití rozmanitých předmětů v úrovni likviduje ostatní darebáky jen tak neomrzí, jsou-li boje zpracovány náležitě efektně.Kdyby vás náhodou zabíjet samotné nebavilo, tvůrci Madworldu chystají do své hry zahrnout i rozverné multiplayerové minihry.

madworld05.JPGmadworld06.JPG

Třeba takové „lidské šipky“ nezní vůbec špatně. Ostatně celý Madworld se jeví nejen na poměry Wii jako zajímavý a svérázný počin, avšak zatím je známo ještě příliš málo informací na to, abych mohl s kamennou tváři jednoznačně tvrdit že tahle hra bude prostě super mega nářez-bomba. Za pozornost ale Madworld rozhodně stojí už teď.

Dostupné pro: Wii
Žánr: Akce
Výrobce: Platinum Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. března 2009
  • Unikátní vizuální styl
  • Nechutně zábavné
  • Švihání wiimotem
  • Nevybroušené ovládání
  • Stereotyp
  • Dost krátké
Diskuze (2) Další článek: Galerie: LEGO: Batman The Videogame

Témata článku: , , , , , , , ,