Mafia 2 Definitive Edition: nostalgie bez cílové skupiny | Recenze

Rádi byste si zavzpomínali na legendární Mafii? Nyní máte šanci v rámci definitivní a remastarované edici druhého dílu.

Co baví

  • Kompletní edice
  • Kompletní česká lokalizace
  • Příjemná nostalgie
  • Mírná grafická vylepšení
  • Pro majitele originálu zdarma

Co vadí

  • Nepříjemné zestárnutí
  • Minimum změn
  • Propady FPS
7/10
Hodnocení

Herní série Mafia, nebo alespoň její část, patří ke zlatým klenotům české herní scény. Na první a druhý díl této městské akce zkrátka nedají mnozí do dnešních dnů dopustit a není vlastně ani divu. Ve své době šlo o jedinečné projekty, které nejenže na zdejší scéně přinejmenším vyčnívaly, ale byly dokonce konkurenceschopné i v globálním rozměru. Většinu hráčů tak dodatečné práce na všech třech dílech jistě potěšily. Třetí díl série nabízí definitivní edici, Mafia II se pyšní remasterovanou verzí rovněž v kompletní edici a legendární Mafia I hráčům přinese kompletní remake. Na ten si všem budeme muset ještě několik týdnů počkat. S chutí jsme tedy sáhli po zmiňovaném remasteru druhého dílu z roku 2010.

1:1

V první řadě je třeba zmínit, že vývojáři si rozhodně nekladli za cíl přinést hráčům nějaké závratné změny ať už z hlediska grafického nebo snad dokonce obsahového. To vše dost pravděpodobně přijde až v remaku prvního dílu, protentokrát tu však máme kompletní a mírně vyhlazenou verzi dvojky.

Mafia II_ Definitivní edice_20200520125558.jpg
Tenhle příběh je opravdu nezapomenutelný

Po obsahové stránce tak hra nepřináší téměř žádné změny a pokud přeci, hráči je po těch letech ani nebudou schopni zaznamenat, jelikož jde o detaily. Celkově však můžeme hovořit o tom, že jde po obsahové stránce o naprosto věrnou kopii 1:1 a to včetně původních chyb a nedostatků.

 

Po obsahové stránce tak hra nepřináší téměř žádné změny a pokud přeci, hráči je po těch letech ani nebudou schopni zaznamenat, jelikož jde o detaily

 

V základu tak máme víceméně nadčasový titul s výtečným příběhem, ohromujícím českým dabingem, který v herní historii těžko hledá konkurenci, nádherným soundtrackem a krásnou atmosférou. Zároveň ovšem také s tak trochu kolísající hratelností či nevyužitým potenciálem městského prostředí.

Mafia II_ Definitivní edice_20200520125302.jpgMafia II_ Definitivní edice_20200520125349.jpgMafia II_ Definitivní edice_20200520125420.jpg
Hra je kompletní, včetně všech DLC

Ať už se na Mafii 2 budeme dívat z jakéhokoli pohledu, rozhodně nejde o bezchybnou hru, s odstupem času ovšem musíme potvrdit, že šlo skutečně o nadčasový kousek, který spolehlivě funguje i dnes. Do značné míry se na této skutečnosti jistě podepisuje jistá nostalgie.

Proč a pro koho?

V čem tedy tkví podstata remasteru Mafie 2? Tak zejména jde o definitivní edici, která s sebou mimo hlavní hry přináší rovněž všechna tři příběhová rozšíření. V konkrétní rovině se bavíme o DLC „Zrada Jimmyho“, „Jimmyho Vendetta“ a „Joeho dobrodružství“. Součástí jsou rovněž všechny dodatečné balíčky vozidel či oblečků. Zkrátka klasická definitivní edice, která neurazí, ale zároveň ani nenadchne. Mnohem více pozornosti směřovalo především ke grafické stránce hry.

Mafia II_ Definitivní edice_20200520161809.jpg
Grafická vylepšení nejsou rozhodně tak výrazná

Jak jsme již naznačili, jde o remaster, nelze tedy očekávat nějaké zázračné proměny, ale spíš nejrůznější vyhlazení, ostřejší textury apod. A skutečně. Mafii si v první řadě můžeme užít v HD rozlišení, což je vlastně dnes již takový očekávaný standard. V základu celého remasteru stojí zejména ostřejší textury, které praští do oka téměř okamžitě. Povšimneme si tak detailnějších povrchů, stěn, podlah, billboardů či dokonce novinky v podobě otisků stopy ve sněhu. Většina textur se dočkala svého doostření, některé však byly kompletně předělány.

Velký posun je znatelný zejména v detailech některých obličejů. Tváře jsou krásně ostré, lesklé a vidět jsou dokonce i póry na pokožce. Mnohem věrohodněji působí také vlasový porost nebo pohyby očí, které konečně nešvidrají neznámo kam. Škoda jen, že se takové péče dočkaly jen hlavní postavy.

Mafia II_ Definitivní edice_20200520162008.jpgMafia II_ Definitivní edice_20200520162147.jpgMafia II_ Definitivní edice_20200520162818.jpg
Detaily obličejů jsou dost výrazným posunem vpřed

Ocenit musíme rovněž detailnější práci se světlem a nasvícením celkově. Výsledek je tak o něco přirozenější a uvěřitelnější. To samé platí i o samotných stínech. Ty jsou ostřejší a věrohodnější. Mafia 2 vypadá o něco lépe a přirozeněji, velkou míru na tom má také výraznější a pravděpodobně též efektivnější vyhlazování. Snadno postřehnutelná je také výraznější saturace a příklon k teplejším barvám.

 

Nenechte se mást, změny jsou sice při detailnějším zkoumání znatelné, při běžném hraní je však mnozí nemusí ani zaznamenat

 

Nenechte se ovšem mást, změny jsou sice při detailnějším zkoumání znatelné, při běžném hraní je však mnozí nemusí ani zaznamenat. Celkový dojem bohužel kazí místy kostrbaté animace či vyloženě hnusné zpracování některých detailů, mezi které patří například oheň či pára. Mírným šokem jsou potom časté propady FPS na recenzované PS4 Pro, což je hodně nepříjemná záležitost. Tento nešvar jsme registrovali zejména v interiérech či při průjezdech v tunelech.

Hezky česky

Samozřejmostí je pochopitelně kompletní česká lokalizace v původním znění. Byť je dabing tak trochu umělý a ne vždy úplně přirozený, stále jde o jedinečný zážitek, který na české herní scéně těžko najde konkurenci.

Mafia II_ Definitivní edice_20200520170108.jpgMafia II_ Definitivní edice_20200520170115.jpgMafia II_ Definitivní edice_20200520170806.jpgMafia II_ Definitivní edice_20200520170917.jpgMafia II_ Definitivní edice_20200520171043.jpgMafia II_ Definitivní edice_20200520172026.jpg
Tahle nostalgie baví, ale působí zastarale

Otázkou tedy zůstává, pro koho je vlastně tento remaster určený. Novinek totiž nepřináší příliš a jedná se o tak profláknutou hru, že nové hráče asi najde těžko. Celkem pochopitelný je tedy krok směrem k současné generaci konzolí, kde se titul objevuje vůbec poprvé.

Mafia 2 patří ke zlatým klenotům české herní scény a bude to tak napořád. Přestože se ve své době jednalo o nadčasovou hru, zub času se na výsledku podepsal opravdu krutě. Některé mechaniky působí zastarale, jiné jsou již z hlediska dnešních trendů naprosto nepřijatelné. Za ten nostalgický pocit to ale rozhodně stojí. Nic více rozhodně neočekávejte. Pro majitele hry je naštěstí remaster update dostupný zdarma, investici bychom příliš nedoporučovali. Rozhodně ne těm, kteří již původní hru hráli.

Verdikt

Definitivní edice Mafie 2 není žádným překvapením, ale rozhodně ani zklamáním. Nabízí to, co vývojáři slibovali. Kompletní edici hry zahrnující veškerá příběhová a obsahová rozšíření a mírná grafická vylepšení, která sice při detailnějším zkoumání určitě zaregistrujeme, na pocitu stáří titulu nic neuberou. Výsledné pocity jsou tak trochu prázdné a veškerá naše pozornost směřuje k remaku prvního dílu, který nás, jak věříme, vystřelí z trenek. V tomto případě jde jen o příjemnou nostalgickou vzpomínku, která je určována hrou samotnou, nikoli remasterem.

 

Diskuze (4) Další článek: Světové recenze na arkádovou šílenost Maneater mluví o lehkém nadprůměru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,