PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Mafia 2: Joeovo dobrodružství – chlast, děvky a Tommy gun

Co se stalo s Joem, když se Vito dostal do lochu, jak moc drsné je místní podsvětí a ještě mnohem víc.

Jmenuje se Joe. Joe Barbro. Spíš než tajného agenta připomíná profesionálního patlala, který se vždycky do něčeho namočí. Tentokrát tu však není žádný Vito, aby přitroublého tlouštíka vytáhl z trablů, a Joe si musí poradit sám. Lépe řečeno mu musíte pomoci vy. Zní to slibně, viďte? Podívat se na příběh Mafie z trochu jiné stránky a užít si další kousek filmového vyprávění, v němž Mafia excelovala. Je tady však jedno ale – Joeovo dobrodružství kulhá příběhově úplně stejně, jako občas hratelnostně pokulhávala Mafia 2.

 

Na celém přídavku je totiž extrémně znát, že jej autoři vystavěli kolem pouhých pěti nosných úkolů. Zbylé mise, kterých je odhadem něco kolem dvaceti, třiceti, pak plní roli nicneříkajícího křoví. Stoprocentní anonymity je docíleno suchým textovým zadáním, jednoduššími úkoly a pouhým ježděním po městě v režimu podobném tomu z Jimmyho Vendetty. Nejsou však stejně nudně stereotypní jako mise v předchozím DLC, právě naopak.

mafia2joesadventures_01.jpg mafia2joesadventures_02.jpg

Ať už jde o vyzvednutí dodávky zbraní z nadzemního parkoviště, závod přes celé město nebo pouhé sledování svědka, vždycky se zdá, že nad daným úkolem někdo přemýšlel a pohrál si s ním. Zkrátka a dobře je to zábava, ale jen do doby, než nad úkoly začnete aspoň trochu přemýšlet. Pak totiž získáte dojem, že někdo vzal ucházející kousky z vyškrtnutých misí a lehce je upravil tak, aby mohly fungovat bez zasazení do celku. Jinak si totiž nelze vysvětlit opakující se narážky na věci, o nichž nemáte ani páru, stejně jako několik nepříliš jasných textových zadání.

No tak se ukaž, Joe!

Je to škoda, protože pokud by vedlejší mise byly jak se patří uvedeny a zadány aspoň přes jednoduchou animaci, měly hned by o něco větší šmrnc. Navíc je na spoustě úkolů vyloženě vidět, že měly hrát nějakou výraznější roli už v původním příběhu a pravděpodobně je měl plnit Vito. Ostatně to, že v jednom z úkolů úplně chybí dabing (jedná se o situaci, kdy varujete tři lidi před policií) naznačuje buď fatální opomenutí, nebo prostou skutečnost – postavu měl původně mluvit někdo úplně jiný.

honička po zamrzlé přehradě nebo vyloupení supermarketu jsou jedny z nejlepších okamžiků v celé druhé Mafii

O něco lépe na tom pak je pět hlavních misí, které přivádějí na scénu postavy z původní hry. Jistá bezkoncepčnost se však bohužel nevyhnula ani jim a s výjimkou první a poslední mise postrádají jakýkoliv slušný úvod a občas i smysluplný závěr - za sebe mohu říct, že jsem jednu z animací nepochopil ani trochu. Na mysl se tak znovu vkrádá dojem, že i tyto mise si měli hráči vyzkoušet už v původní verzi hry, kde by dávaly větší smysl. Řešení je však možná daleko prostší: někdo prostě odflákl přípravu celého DLC.

mafia2joesadventures_03.jpg mafia2joesadventures_04.jpg

Joeovo dobrodružství ale zvláště v těchto misí potěší zasazením do dříve neviděných prostředí – honička po zamrzlé přehradě nebo vyloupení supermarketu jsou jedny z nejlepších okamžiků v celé druhé Mafii. Bohužel ale musím konstatovat to samé, co jsem říkal u původní Mafie: „V některých chvílích jsem se skvěle bavil, aby mě potom hra nesmyslnou chybou zabránila si celou scénu pořádně užít.“

mafia2joesadventures_05.jpg mafia2joesadventures_06.jpg

Joeovo dobrodružství je však i přes to mnohem lepší DLC než Jimmyho Vendetta a dokonce se mu daří jen udržovat chyby originální hry a nepřidávat příliš chyb vlastních. Chyba je jenom jedna, zato však zásadní – hra nemá dostatečně nosný a výpravný příběh (přitom je smutné, že hned první mise v tomto DLC ukazuje, jak by asi měly vypadat všechny mise – nepostrádá začátek ani konec, má spád a přináší spoustu dobrých nápadů.) Pokud se vám však Mafia 2 líbila kvůli herní náplni a zmatené vyprávění DLC prominete, jedná se o titul, který nesmíte minout. Za pouhých 200 Kč totiž dostanete přídavek, jenž vám vydrží kolem sedmi hodin.

mafia2joesadventures_07.jpg mafia2joesadventures_08.jpg

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce
Výrobce: 2K Czech | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 23. listopad 2010
  • Zajímavě nadesignované mise
  • Nové prostředí
  • Dlouhá herní doba
  • Totálně nezvládnuté vyprávění příběhu
  • Příliš arkádovité
  • Stejné chyby, jako u dvojky
Diskuze (20) Další článek: Soutěž o 3 PC hry Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 a další super ceny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,