Magicka 2: lepší než předchůdce? (recenze)

Roztomilé kouzlení se vrací, tentokrát s dalším dobrodružstvím a hrstkou kouzel. Stačí to ale?

Určitě už jste hráli, anebo jste alespoň slyšeli o velice populární hře Magicka. Magicka 2 je dobrodružná, akční, kooperativní hra, jejíž základ tvoří osm elementů a jejich kombinace. Druhý díl je na první pohled téměř totožný s původním, na ten druhý už jsou ale znát rozdíly. Magicka 2 si bere to nejlepší z jedničky a doplňuje to o nějaké prvky z MOBA hry Magicka: Wizard Wars. Opravdu si nehraje na nějakou velkou revoluci, snaží se jen zdokonalit a přidat to, co jedničce chybělo.

Co nás tedy ve hře čeká?

Na začátek je nutné dodat, že hra je o něco lehčí a na rozdíl od původního díla počítá s tím, že si příběh bude chtít možná zahrát i jeden jediný hráč, bez jakýchkoliv přátel, což v jedničce bylo velice obtížné.

03.jpg04.jpg05.jpg

Příběh se odehrává po událostech z prvního dílu i z Magicky: Wizard Wars (dále jen M:WW), ale popravdě, koho při hraní Magicky zajímá příběh? Ve hře se setkáme se stejnými nepřáteli, hra je pořád stejně ujetá jako první díl. To, co se v Magice 2 zlepšilo, jsou kouzla. Veškeré vaše čarování už nespočívá jen v kombinování osmi elementů, ale budete mít také možnost použít jednu ze čtyř speciálních dovedností. Tyto schopnosti můžete později ve hře nahradit jinými a vytvořit si tak svůj vlastní hrací styl.

 

Musíte se smířit s tím, že prvních několik hodin hraní v boji nebudete vůbec stíhat

 

Tento systém byl použit už v M:WW. Kombinací je opravdu nespočet a nejen, že jste schopní skombinovat velikou část elementů (ne všechny, některé se navzájem vyruší), ale také vámi vybraná kombinace může být použita čtyřmi způsoby, a to klasicky útočně, nebo na sebe, což v hodně případech znamená vaše zranění, pokud nejde o štíty či léčící kouzla. Dále můžete kombinaci použít plošně okolo sebe, nebo za použití sečné zbraně, kterou vaše postava disponuje. Tahle funkce zní naprosto úžasně a většinou - když systém pochopíte - se nemůžete dočkat, až ji vyzkoušíte v praxi.

06.jpg

Musíte se ale smířit s tím, že prvních několik hodin hraní v boji nebudete vůbec stíhat a buď budete pořád používat jednu či dvě osvědčené kombinace, anebo můžete jako já zvolit techniku náhodného mačkání a střídavě se divit nad kouzly a zároveň se rozčilovat z neustále opakujícího se neúspěchu. Po nějaké době hraní vám ale systém vejde do krve a vy budete schopní na dané situace reagovat přesně zvolenou kombinací.

Je zábava zabíjet spoluhráče

Nejvíce si tuto hru ale užijete v multiplayeru, kde můžete vy a až tři přátelé čarovat, procházet příběhem, zabíjet monstra… nebo sami sebe a poté si nadávat. Kombinace elementů nezná hranic a nejednou se pořádně podivíte nad tím, co to vlastně váš kamarád vyčaroval.

2015-05-28_00005.jpg2015-05-28_00007.jpg2015-05-28_00010.jpg

Svět působí živěji oproti prvnímu dílu, častěji uvidíte vesničany provádět nejrůznější podivnosti a zasmějete se nad absurdní situací. Z vlastní zkušenosti vím, že v Magice je opravdu možné s kamarádem třeba hodinu nejít nikam dál a jen se bavit mučením nevinných civilistů. Hra ve výsledku ale opravdu nenabízí moc nového a brzy zjistíte, že to, co hrajete v Magicce 2, už jste vlastně hráli dříve.

menu.jpg

Naštěstí vás u hry na nějakou dobu udrží možnost nových kombinací, větší možnost úpravy vlastní postavy a také vaše statistiky, které budete chtít překonávat. Během hry se vám budou odemykat nové zbraně, roby a hole, takže se budete moct cítit silnější a silnější. Hra ale časem omrzí, a pokud se neřadíte mezi skalní fanoušky Magicky, neosloví vás na tak dlouho, jak byste si možná přáli.

Něco na zub

Magicka 2 má jednu velikou chybu, a to fakt, že nepřináší tolik novinek, kolik jste asi chtěli. Ovšem pro fanoušky prvního dílu, které už omrzelo hrát pořád to samé v jedničce, půjde o výbornou hru, protože Magicka 2 přinesla nový obsah do jejich oblíbeného světa, vylepšeného o pár drobností, které určitě uvítají.

         

Dostupné pro: PC, PS4
Žánr: Arkády | Akční adventura
Výrobce: Pieces Interactive
Začátek prodeje: 26. května 2016
  • Poutavá hudba
  • Výbava
  • Nové kombinace kouzel
  • Kooperace
  • Velmi podobné jedničce
  • Složité na ovládání
    

Dále se určitě dá pochválit hudba, která je ve druhém díle naprosto famózní. Pokud tuto hru chcete hrát s přáteli, tak jde rozhodně o zábavu na dlouhé hodiny, hra se sice později stane stereotypní, ale v Magice platí, že sdílená radost je dvojnásobná a rozhodně vás hraní s přáteli zabaví na delší dobu.

Diskuze (4) Další článek: Akční střílečka Overwatch představuje postavu Symmetra

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,