Malý přehled emulátorů videoautomatů

Většina z Vás si jistě pamatuje dobu, kdy byly počítače ještě v plenkách a kdy největší herní požitek skýtaly videoautomaty na kolotočích. Nyní v dnešní době výkonných počítačů není problém tyto ve své době skvělé mašinky emulovat. I přes to, že zub času se na těchto hrách notně podepsal, hlavně po grafické stránce, rozhodně neztrácejí nic ze své hratelnosti. Proto si uděláme takový menší přehled emulátorů videoher.
Na začátek bychom si měli říct, že většinou emulátory nejsou dokonalé, takže se můžete setkat s tím, že v některých hrách vám nebude hrát zvuk a hudba, v jiných zase bude blbnout grafika nebo nebude fungovat joyped, a v nejhorším případě vám hra nepojede vůbec. Ovšem stěžovat si u autorů jednotlivých emulátorů by bylo bezpředmětné, a to hned ze dvou důvodů. Jednak jsou tyto programy zdarma, takže můžeme být rádi, že je vůbec někdo vyvíjí, a za druhé není tak úplně jednoduché emulovat hardware těchto strojů, zvláště když výbava současných počítačů může být velmi různorodá.

MAME (multiple arcade machine emulator)
Jako první bych si vzal na mušku MAME, protože je služebně asi nejstarší. Existuje pro něj více než 600 her a nutno poznamenat, že jsou to ty největší klasiky, jako například: Final fight, Arkanoid, Mortal kombat, Aliens, Altered beast, Ghouls’n Ghost a mnoho dalších. Požadavky na hardware jsou v dnešní době také více než přijatelné. Na plynulý chod většiny her postačí Pentium 133 MHz, 16-32 MB RAM a trocha místa na disku. ROMky zabírají zhruba od 10KB do 2MB. Emulátor umožňuje i hru dvou hráčů, při které hratelnost ještě radikálně vstoupá.

EmulátoryEmulátory

Callus
Dalším velice zajímavý program je Callus, který emuluje herní automaty s boardem Capcom System 1. Jádrem je motorola 68000 a o zvuk se stará Yamaha 2151. Velikost ROMek se pohybuje v rozmezí od 2MB do 10MB. Her na něj není tolik jako na MAME, ale zato vypadají o třídu lépe. Grafika je jedním slovem úžasná, na to že hry pro tento stroj se dělaly v rozmezí let 1988 - 1993, a zvuk nezůstává o moc pozadu. Hratelnost si musí každý posoudit sám, ale myslím si, že většina těchto her je daleko zábavnější něž některé současné hry. Hardwarové nároky jsou podobné jako u MAME, avšak na několik chybiček bych přece jen upozornil. Některé hry mají potíže se zvukem. GUI používá stejnou paletu barev jako ROMky, takže se vám občas úplně ztratí. Občas také hra běží vertikálně, což není pro váš krk zrovna nejpohodlnější, ale dá se to řešit spuštěním hry pod MAME, čímž ale rostou nároky na výkon vašeho PC.

EmulátoryEmulátory

Raine
Raine je další emulátor, který se začal vyvíjet v roce 1997. Zpočátku emuloval jenom hru Rainbow Island. Odtud je také odvozen jeho název. V současné verzi podporuje kolem 300 her. Zaměřuje se především na boardy firem Taito a Jaleco, které běží na CPU M68000 a 68020. Pro běžný chod většiny her postačí jakékoliv Pentium , grafická karta VESA2 a lepší, plus 16MB paměti. Program podporuje zobrazení i ve vysokých rozlišeních, má v sobě zabudovaný Action replay, který vám umožní načítovat jakoukoliv hru. Poslední hry na tyto boardy se dělaly ještě v roce 1998, takže se je docela na dívat. Až na občasné potíže se zvukem u některých her funguje Raine bezproblémově. Škoda jen, že počátkem roku 2000 byl oficiální vývoj ukončen ve verzi 0,28f. Naštěstí byly uvolněny zdrojové kódy, takže vývoj pokračuje úspěšně dál.

EmulátoryEmulátory

NeoGeo
Velmi oblíbeným emulátorem poslední doby je i NeoGeo. Tento stroj běžící na M68000 se zvukovým čipem Yamaha 2610 se nejdříve vyráběl jako konzole, která však ve své době (1990) neuspěla proti konkurenci v podobě Segy a Nintenda, takže se tento hardware uplatnil v podobě herních automatů, do kterých se hry dělaly ještě v roce 1998. Funkčních her je kolem 200 a většina z nich jsou opravdu kvalitní. I pro není problém narazit na ROMky přesahující 20MB. Programů emulujících NeoGeo je v dnešní době dostatek, takže záleží na každém zvlášť, kterému dá přednost.

EmulátoryEmulátory

Impact
Jako poslední jsem si nechal velice zajímavý kousek. Je jím emulátor Impact, který by se dal bez nadsázky označit jako další generace arcade emulatorů. Impact emuluje boardy Capcom ZN1 a ZN2, pro které se stále vytvářejí nové hry, což se bohužel podepsalo na hardwarových nárocích na váš počítač. Doporučená konfigurace je Pentium II na 450 MHz se 128 MB RAM a rychlou 3D kartou. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že by to chtělo u některých her ještě rychlejší procesor. Tyto nároky jsou ovšem plně vyváženy kvalitou emulovaných her, které snesou srovnání s hrami na Playstation. Funkčních je jich zatím jenom 8 nebo 9, ale jména jako Toshiden 2, Street Fighter EX plus, Psychic Force nebo Rival School nenechají nikoho na pochybách o jedinečnosti tohoto programu. Dá se vlastně říct, že je to první emulátor, který způsobil opravdu velký rozruch na herní automatové scéně, protože tady už můžeme mluvit o ušlých ziscích, které společnosti vydělávající na těchto hrách těžko nesou. Ovšem podle nedávné zkušenosti s podobným konfliktem mezi společností Sony a tvůrci programu Bleem, můžeme zůstat klidní a doufat, že ztráty firem vyrábějících tyto hry nebudou natolik veliké, aby nemusely jejich tvorbu ukončit. Uživatelé PC přeci jen nejsou typickými návštěvníky automatových heren, takže se o žádných velkých ztrátách v souvislosti s Impactem nedá mluvit.

Tím se ovšem dostáváme k poslední kapitole a v ní se podíváme na to, jak je to s legalitou těchto programů. Sami o sobě emulátory jsou legální, pokud se šiří samostatně bez systémové ROMky z původního automatu, což u většiny emulátorů platí, protože autoři si vytvářejí svůj vlastní Bios. Horší je to s ROMkami samotnými. Pouhé jejích vlastnictví trestné není, takže z Interneru můžete vesele stahovat. Někdo vám možná bude tvrdit pravý opak, ale nenechte se zastrašit. Jediný, kdo by mohl být v tomto případě trestně zodpovědný, je člověk, který udělal kopii ROMky a vystavil ji na Internetu volně ke stažení. A i tady je to sporné, protože vlastníci těchto stránek se odkazují na možnost si ROMku do 24 hodin ozkoušet o potom ji musíte vymazat. V našem autorském zákoně jsem žádnou takovou věc nenašel ,ale zní to věrohodně. K porušení zákona dochází až při použití v emulátoru, což vám bude těžko někdo dokazovat, a jelikož se tyto hry u nás ani neprodávají, tak tu není ani potenciální žalobce. Takže jedinou překážkou v hraní těchto báječných her může být vaše svědomí. Musím ještě podotknout, že nemám žádné právní vzdělání. Opíral jsem se pouze o náš autorský zákon a o selský rozum.

Diskuze (7) Další článek: Awale – logika na druhou

Témata článku: , , ,