Manhunt žalován za vraždu

Když konečně utichl veškerý poprask kolem GTA: Vice City a mise "Kill all the Haitians" a Rockstar Games si konečně oddechli, najednou jako blesk z čistého nebe mají na krku další žalobu. V Británii totiž proti společnosti podali žalobu rodiče čtrnáctiletého Stefana Pakeeraha, který byl nedávno v parku zavražděn sedmnáctiletým chlapcem, údajně hráčem Manhuntu. Vrah svou oběť ubodal a utloukl k smrti nožem a kladivem (tím typem kladiva, které má na jedné straně vidlici na vytahování hřebíků).

"Když se člověk podívá, co Warren provedl Stefanovi a podívá se na brutalitu a krutost té hry, uvidí souvislost", řekla BBC Stefanova matka. Jeho otec byl v rozhovoru pro agenturu Reuters již konkrétnější. "Vražda je srovnatelná s hrou, hlavně použitými zbraněmi. Pokud hry takto ovlivňují děti, měly by být staženy z trhu."

   

Na celou událost okamžitě zareagovali britští distributoři. Společnost Dixons okamžitě stáhla hru ze všech svých prodejen a nemá v úmyslu je do nich nikdy v budoucnu vrátit. Rockstar Games prohlásili, že toto rozhodnutí respektují, nicméně popřeli jakoukoli možnou souvislost mezi Manuntem a tragickou událostí - ovšem rodině oběti vyjádřili upřímnou soustrast.

V Británii se samozřejmě objevila celá série analýz, které se Manhuntem zabývají. Ta pro hráče nejzajímavější (a současně nejsmutnější, neboť dokumentuje postoj médií ke hrám) říká, že "hráči jsou odměňováni extra body za to, že zavraždí nějakým extrémním a krvavým způsobem své oběti, zatímco ty prosí za životy svých žen a dětí." Realita je ale poněkud jiná... Manhunt sice extrémně brutální hrou nepopiratelně je, ale nenajdete v něm žádná bodová hodnocení. Ve hře se dostáváte do role trestance, který musí v sebeobraně zabíjet zločince pomocí čehokoli, co najde. Nicméně šílený filmový režisér, který hlavního "hrdinu" zajal, mu nabízí "odměny" (končící propuštěním) za dostatečnou hrůznost vražd.

   

Nicméně důležitý je detail, na který upozornila BBC. Manhunt je totiž v Británii dostupný od 18 let, přičemž pachateli bylo pouze 17. Stejně důležitý je i fakt, na který v rozhovoru upozornil přední britský dětský psycholog, profesor Mark Griffiths z Notthimgamské univerzity - a to že již dlouho nebyl proveden žádný průzkum, který by se zabýval možným vlivem herního násilí a na adolescenty a možnost, jak by mohlo ovlivnit jejich chování.

Zdroj: Gamespot

Diskuze (6) Další článek: Potvrzen datadisk k X2, KnightShift 2 i Singles 2005

Témata článku: ,