Manuál spojeneckých sil pro operaci MOHAA

„Vojáci pozor! Každý měsíc se na tomto místě schází podobná partička zelenáčů jako jste vy. Na druhou stranu vidím, že speciálně vy by jste mohli nést přezdívku Jednotka zoufalců. Jak to vypadáte vojíne?! Takhle vypadá upravený voják?“ – „Pane, ... na skladu neměli moji velikost, pane!“ – „Co to plácáte vojíne! Jak neměli moji velikost? Voják se stará, voják má!“

Název příručky: Medal Of Honor: Allied Assault – Oficiální příručka strategie
Nakladatelství: Bradygames (http://www.bradygames.com/)
Nakladatelství (ČR): Stuare (http://www.stuare.cz)
Autor: Mark H. Walker
Překlad: Martin König
Cena: 245,- Kč
194 stran, ČB

Omluvte můj poněkud zavádějící začátek, ale jak všichni dobře pamatujeme z let minulých, nepřítel může číhat za každým rohem a já jsem jej proto musel zavést na falešnou stopu. Nepřítel se nesmí za žádnou cenu dozvědět, že se jedná o recenzi příručky na Medal Of Honor: Allied Assault a ani náznakem nesmí tušit nic o kvalitách nebo záporech tohoto tajného materiálu. Proto se svěřeným dokumentem pracujte s maximální obezřetností a na otázky typu: „Už jsi četl článek o herní příručce na MOHAA na Doupěti?“ odpovídejte zásadně: „NE, neviděl jsem, neznám!“

První kontakt

Při listování stránkami příručky jsem si nemohl nevšimnout pěkně odvedené práce na designu. Kniha je nejen prošpikována screenshoty ze hry, obsahuje také romantické, stylizované fotografie. Na jedné stránce vás například překvapí tichý záběr letadel přelétávajících nad klidným oceánem, jindy chaotická momentka prchajících mužů před tankem. Oblíbeným obrázkem je nejrůznější bojová technika v okamžiku své smrti (od letadel, tanků a ponorek až po vlak nebo letadlovou loď). Celá kniha má design úřední slohy s taktickými materiály popisujícími operaci. Dokonce font písma má podobu nedokonale otištěných znaků psacího stroje. Příručka je rozdělena do šesti kapitol, které se postupně věnují: zbraním, nepřátelům, taktice, popisu misí, multiplayeru a nakonec je přidáno několik dodatků v podobě obrazové galerie, rozhovoru a několika opravdu stručných historických událostí. Zhruba polovinu prostoru zabírá pochopitelně popis jednotlivých misí, kterým bych se rád věnoval právě nyní.

Doleva, doprava, otočit o 170°, čelem vzad

Nějakou chvíli jsem uvažoval, jestli je vůbec možné napsat příručku jiným stylem, než tím, který jsem naznačil v nadpisu. Bohužel pokud má kniha splnit svůj účel, to jest polopaticky provést čtenáře úrovní až do zdárného konce, nejspíš nelze zvolit jinou cestu. Autor používá krátké úsečné věty, mezi kterými není těžké ztratit nit, pokud se snažíte vytvořit si o úrovni ucelený obraz. Jak stylem, tak smyslem jde o prostý návod, který plní jediný účel, to jest dokopat čtenáře na konec úrovně. Bohužel pokud čekáte, že vám příručka prozradí, jak se dostat přes některou z konkrétních obtížných situací, nedočkáte se. Asi nejvíce jsem zaskřípal zuby v momentě, kdy se mne text snažil mylně přesvědčit, že při vylodění v den D budu muset tahat po pláži torpédo (!!!). Tuto absurdní záležitost po chvíli vystřídá faktická chyba v momentě, kdy příručka píše o vojácích, kteří rozstříhávají ostnatý plot (zapomnělo se na kulomety v bunkrech, že?). Pravda je, že torpédo není torpédo, ale trubková bomba, s jejíž pomocí budete muset plot vyhodit do vzduchu. Zvláštní, že korekturu nenapadlo, že celý odstavec naprosto postrádá logický smysl. Příručka by se také mohla více věnovat multiplayeru, protože na toto téma v ní nenajdete nic víc, než stručný odstavec o čtyřech módech hry a popis jednotlivých arén. Na adresu překladu bych také mohl uvést několik výtek, nicméně vzhledem k jiným hrůzám, které jsou k dostání na našem trhu, bych označil překlad příručky za zdařilý, místy i vtipný.

Pro koho a proč?

Na moment jsem se zamyslel nad tím, komu je příručka nakonec určena. Úplnému nováčkovi? Budiž, ale zelenáč by kromě prostého návodu nejspíš potřeboval trochu poradit s taktikou. Měl by vědět, před kterými soky je lepší ustoupit a posléze je eliminovat z dálky, seznámit jej z několika triky, vysvětlit mu jak má postupovat zaběhne-li nácek za roh apod. Toho se v příručce nováček naneštěstí nedočká. O nepřátelských jednotkách si může zpocený bažant přečíst maximálně jak jsou zákeřní, věrní Vůdci a je tedy lepší mít se před nimi na pozoru. Mezi praktické informace by se dalo zařadit nabádání ke kličkování a vcelku zdařilý popis zbraní, který vás upozorní zejména na samopaly, které kopou nebo se dlouho nabíjí (což i nováček zjistí v podstatě ihned). Pro ostřílené veterány,  kteří dohráli MOHAA několikrát i na vyšší obtížnost je příručka v podstatě zbytečná. Zůstává poslední skupina, kterou bych mohl nabádat ke koupi příručky, a to jsou nadšenci, kteří spí v uniformě, pod postelí mají naleštěné kanady a polívku jí zásadně z vojenské přilby. Ti by mohli být knihou nadšeni zejména díky úpravě a doprovodným fotografiím.

Informační hodnota: 6/10
Kvalita překladu: 7/10
Grafická úprava: 8/10

Průvodce po MOHAA je pěkný suvenýr pro fanoušky hry a sběratele příruček jako takových. Postrádá sice pár prvků, ale mohu jej označit za nadprůměrný počin.

Celkové hodnocení: 7/10

Diskuze (3) Další článek: Invex: Icewind Dale 2 CZ k vyzkoušení na Invexu

Témata článku: , , , , , , , , , ,