Mapa Kingdom Come: Deliverance je krásným příkladem středověké historie

Při tvorbě světa Kingdom Come: Deliverance samozřejmě nemohli tvůrci zahrnout celou republiku. Nakonec si vybrali okolí města Rataje nad Sázavou, nacházejícího se v okrese Kutná Hora. Jak to dopadlo?
act1map.png
Neoficiální mapa Kingdom Come, která byla nahrána na herní fórum

Historický název města byl Rataje Hrazené, německy Ratais an der Sasau. Název není náhodný, vychází totiž z faktu, že město bylo obklopeno dvěma hrady. Jedním z nich je Přední hrad, který byl v 16. století přestavěn na renesanční zámek. Druhý je hrad Pirkštein, který byl v 18. století částečně přestavěn na faru. Nutno upozornit, že herní mapa není přesnou kopií místa, ale byla vývojáři značně upravena, aby byla pro hráče atraktivnější.

rataje_1.jpgrataje_2.jpgrataje_3.jpg
Rataje nad Sázavou ve skutečnosti
rataje_4.jpgrataje_5.jpgrataje_6.jpg
Herní ztvárnění Ratají

Oba hrady byly postaveny ve 14. století, kdy město vlastnil rod pánů z Lipé. Jedná se o bohatý český rod odkazující se na město Lipá, které je dnes známé jako Česká Lípa. 

Dalším významným městem v oblasti je Stříbrná Skalice. Jak název napovídá, město se proslavilo díky těžbě stříbrné rudy. V 15. století tu stál hrad, který byl v 17. století rozebrán a materiál byl použit na stavbu kostela svatého Jana Nepomuckého.

20180209000906_1.jpg
Stříbrná Skalice je úvodní lokací hry a její historická podoba je velmi odlišná od dnešní
skalice_1.JPGskalice_2.jpgskalice_3.jpg
Dnešní podoba Stříbrné Skalice

Posledním hradem ve hře je dnes zřícenina Talmberk. Hrad byl postaven na počátku 14. století Arnoštem z rodu Kouniců, ale již od roku 1533 se hrad uvádí jako pustý.

talmberk_1.jpgtalmberk_2.jpg
Zřícenina hradu Talmberk a herní podoba hradu Talmberk

Velmi známou lokací ve hře je vesnice Samopše, ve které se odehrávala alfa a beta. Jedná se o menší vesničku, která se v písemných pramenech poprvé objevuje v roce 1397. Ve hře je samozřejmě víc vesnic, například Vraník, Mrchojedy a Ledečko.

samopše.jpg
Dnešní podoba vesnice Samopše
samopše_1.jpgsamopše_2.jpgsamopše_3.jpg
Herní ztvárnění Samopše
samopeš.png
Mapa Samopše z alfa verze

Jednou z historicky nejvýznamnějších lokací ve hře je Sázavský klášter. Známý je hlavně díky tomu, že v 11. století byl středem staroslověnské liturgie. V roce 1097 však byli mniši definitivně vyhnáni a spisy spáleny. Následně byl klášter natrvalo předán benediktům z Břevnova a pěstovala se zde pouze latinská liturgie. Pro vývojáře byla výzdoba kláštera také formou poděkování těm, kteří přispěli v Kickstarterové kampani.

Celková rozloha mapy je kolem 12 km2, což je menší skok z původní plánované velikosti, která činila 9 km. V porovnání s hrami jako Zaklínač se to sice může zdát málo, ale vývojáři slibují, že svět bude využit na maximum a že tu jde hlavně o plnost prostředí, nikoliv jeho rozsah. Mimo již zmíněné lokace budou důležitou částí hry různá pole, lesy či jeskyně. Zakončení mapy má působit přirozeně díky hustým lesům a skalám, takže se nesetkáme s neviditelnou zdí.

alfa.jpgbeta.jpg
Vývoj mapy - vlevo mapa z alfa verze a vpravo mapa z beta verze

Pokud vás svět Kingdom Come zajímá, doporučujeme se podívat na video blog vývojářů, ve kterém přibližují, proč si danou oblast vybrali a jak byl svět upraven. Brzy se samozřejmě dočkáte i naší recenze a celé řady speciálů. 

Diskuze (24) Další článek: GDS 2017: Rozhovor s Pavlem Jiřím Strnadem o RPG titulu LostHero

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,