Mario Kart 8 Deluxe: podruhé, jen v lepším vydání (recenze)

První závodní hrou na Nintendo Switch se stává Mario Kart 8, který vyšel na Wii U v roce 2014. Povedl se i na nové platformě?

V herním světě je opětovné vydávání her běžným jevem. V lepším případě se jedná o remaster staré hry a v horším... no v horším případě vyjde pouze pár let stará hra, která třeba obsahuje něco navíc, ale rozdíl příliš nepoznáte. Mohu tímto narážet například na The Elder Scrolls Skyrim: Special Edition, který bych byl schopen doporučit leda nováčkům nebo naprostým fanouškům.

U Mario Kart 8 je to jiné. Předtím totiž hra vyšla na Nintendo Wii U, tedy domácí konzoli a nyní si ji můžeme pod názvem Mario Kart 8 Deluxe vychutnat na hybridní konzoli Nintendo Switch. Vůbec poprvé si tedy můžeme osmý díl zahrát i na cestách, a to dokonce ve split-screenu. A mohu hned na začátku říct, že závody mezi všelijakými Nintendo postavičkami (zejména z Maria) stále hodně baví. Stojí to ale za utracené peníze?

Pár novinek by se našlo

Největší změnou je bezpochyby změna platformy, ale začněme novinkami v samotné hře. Tam dominuje upravený Battle Mode. Tentokrát se víc blíží starým zvyklostem. V několika odlišných módech (dle mě je zaručeně nejlepší Baloon Battle) nezávodíte, ale se svými soupeři vyloženě bojujete, házíte po sobě různé power-upy a závodní hra se tím proměňuje v jisté demoliční derby.

 

Pokud vlastníte Mario Kart 8 na Wii U a hledáte důvod, proč si ho koupit znovu na Switchi – hlavním důvodem je samotný fakt, že si ho tentokrát můžete zahrát na zcela jiné konzoli

 

Je to v podstatě menší doplněk, který však mohu pochválit. Nově navíc můžete využívat rovnou dva power-upy najednou, na což si brzy zvyknete a boje budou o něco intenzivnější a svižnější. Můžete využít osm různých map, mezi kterými mimochodem nechybí ani mapička ze Splatoona.

mario_kart_8 (28).jpgmario_kart_8 (1).jpgmario_kart_8 (2).jpgmario_kart_8 (3).jpgmario_kart_8 (4).jpgmario_kart_8 (5).jpgmario_kart_8 (6).jpg V samotné hře příliš obsahu navíc není, hlavní změnou je jiná platforma

Další novinky snad není třeba v recenzi zmiňovat. Jedná se o nový obsah, který je sice pěkný, ale jeho výčet můžete najít například na oficiálních stránkách. Pokud vlastníte Mario Kart 8 na Wii U a hledáte důvod, proč si ho koupit znovu na Switchi – hlavním důvodem je samotný fakt, že si ho tentokrát můžete zahrát na zcela jiné konzoli.

Hrajte doma i na cestách

Důležitost nové platformy můžeme posuzovat ze dvou úhlů. Co se týče domácí konzole, je to sice dobrá hra, ale jakožto vlastník Xbox One jsem se nemohl zbavit dojmu, že je graficky prostě slabší. Ovládá se však velmi dobře na Joy-Con Gripu a překvapivě i na samotném pidi Joy-Conu.

mario_kart_8 (10).jpgmario_kart_8 (8).jpgmario_kart_8 (9).jpgmario_kart_8 (11).jpgmario_kart_8 (12).jpgmario_kart_8 (13).jpgOproti Xbox One a PS4 je grafika bohužel o něco slabší

Výhodou je, že ovládání Mario Kart je poměrně jednoduché s ohledem na to, že využíváte pouze pár tlačítek. Na normálním ovladači je to samozřejmě stále lepší. Lépe vám padne do ruky a není pro vás pak sebemenším problémem jezdit jako nintendovský Stig. Joy-Cony však uspěly i v zátěžovém testu s kámošem ve split-screenu.

 

Hra se velmi dobře ovládá na Joy-Con Gripu a překvapivě i na samotném pidi Joy-Conu.

 

Mohu rovnou pochválit samotný offline multiplayer. Hra podporuje až osm Switchů v lokální síti. Nejpochvalnější je nicméně split-screen až pro čtyři hráče. Obecně velmi chválím split-screen, přijde mi to jako nejzábavnější forma multiplayeru a u Mario Kart to platí dvojnásob. Tentokrát se však multiplayer neomezuje pouze na váš obývák.

mario_kart_8 (15).jpgmario_kart_8 (27).jpgmario_kart_8 (7).jpgVe split-screenu se hra hraje dobře doma i na cestách

Tím se dostáváme do handheldového módů. Když jsem vyčítal, že hra má v porovnání s Xbox One (a samozřejmě i PS4) slabší grafiku, u handheldu už to neplatí. Tam můžeme Mario Kart porovnat s PS Vitou a Nintendem 3DS a v obou případech vede na plné čáře. Hlavně v přímém porovnání Mario Kart 7 z 3DS a Mario Kart 8 ze Switche je vidět veliký grafický rozdíl.

mario_kart_8 (11).jpgmario_kart_8 (12).jpgmario_kart_8 (13).jpgmario_kart_8 (14).jpgCo se týče handheldů, jedná se o jednu z nejhezčích her

V handheldovém módu není problémem ani ovládání. Na menší obrazovku si rychle zvyknete a po chvíli vám hra padne do ruky. Velmi mě potěšila možnost hrát ve split-screenu i na cestách, stačí oddělit dva Joy-Cony. A i když se musíte smířit s menší obrazovkou, bylo by nečestné si stěžovat. Nedokážu si sice představit hraní ve čtyřech na takto malé obrazovce, ve dvou je to každopádně velmi zábavné.

Nadčasová zábava

Závěrem nutno zdůraznit, že Mario Kart 8 je stále povedená, kvalitní a zábavná hra. Pokud vás hra odrazovala kvůli tomu, že je už trošku starší a třeba nesedí dnešnímu stylu, není to vůbec pravda. Tyto jednoduché a zároveň promyšlené závody jsou stále velmi návykové a nedokázal jsem se od nich odtrhnout doma ani na cestách.

Ruku na srdce, pokud máte hru na Wii U, neobsahuje verze na Switch v zásadě nic nového. Musíte si tedy dvakrát rozmyslet, zda vám možnost hrát hru na cestách stojí za další velký peníz. Ostatním mohu hru jen doporučit. Jedná se stále o velmi kvalitní titul v dosud velmi omezené nabídce Nintenda Switch.

Hodnocení: 4 / 5

Klady:

  • příjemné ovládání i na Joy-Conech
  • jedna z nejhezčích her na handheldech
  • split-screen až pro čtyři hráče
  • trošku nového obsahu

Zápory:

  • původní verze se od této moc neliší
  • za tři roky starou hru zaplatíte plnou cenu
  • v porovnání s Xbox One a PS4 graficky zaostává
Diskuze (6) Další článek: 9 českých adventur, které si musíte zahrát ještě dnes

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,