Mario Kart 8: na hlavu postavené závody (recenze)

Dámy a pánové, nastartujte motory! A připravte si krunýře. Tohle bude jízda vašeho života.

Mario Kart je nelítostná závodní série. Power-upy vždy dokázaly řádně zamíchat závodním polem a okamžiky, kdy ten dementní krunýř sestřelil z prvního místa v poslední zatáčce a já už se na to!!!! Ehm, pardon, vzpomínky. Prostě závodění v Mario Kart bylo vždy adrenalinové a často nepředvídatelné a je tomu i v Mario Kart 8. Do určité míry.

 

Mario Kart představuje chaos, kdy máte čas od času chuť zmačkat Gamepad do kuličky, nicméně je to chaos neskutečně zábavný

 

Z mého pohledu nejvýraznější novinkou nejnovějšího dílu se totiž stalo znatelné snížení účinnosti power-upů a zvýšená důležitost precizního závodění. Ano, v porovnání s klasickými závodními hrami představuje Mario Kart stále chaos, kdy máte čas od času chuť zmačkat Gamepad do kuličky, nicméně je to chaos neskutečně zábavný a dovedený prakticky k herní dokonalosti.

Ostře řezané zatáčky

„Osmička“ na první pohled nepřináší žádné zásadní herní změny, ovšem čím hlouběji se hry ponoříte, tím více oceníte preciznost vývojářů z Nintenda. Všechno totiž šlape, jak pečlivě namazaný stroj. Ovládání motokár bleskurychle přejde do krve, nicméně má svoji hloubku.

Zásadními technikami se opět stává precizní načasování startu, jízda v závěsu, zvládnutí projíždění zatáček smykem a provádění akrobatických kousků při nájezdu na skokánky – všechny tyto akce vám na okamžik zrychlí vozítko. A ten okamžik může být v bojích o stupně vítězů kritický.

mk801.jpgmk802.jpgmk803.jpg

Kromě perfektně zvládnuté techniky jízdy musíte brát v potaz i další aspekty. Například samotný výběr závodníka a vozítka. Stejně jako v Mario Kart 7 si lze své přibližovadlo složit z kol, karosérie a kluzáku, přičemž každá část má specifické vlastnosti. Můžete si třeba vytvořit jak masivní, ale pomalejší káru, tak mrštnou motorku.

mk804.jpgmk805.jpgmk806.jpg

Nové části si odemykáte za penízky sbírané během závodu a experimentování s výběrem ideálního stroje může za to, že si dáváte ještě další závod, i když jste chtěli už dávno jít spát.

Hlavou dolů

Svoji motokáru můžete prohnat po celkem 32 tratích, z nichž polovina je zcela nová a polovina představuje upravené klasiky z předchozích dílů. Nové kousky považuji za ty obecně lepší, protože jsou delší a nabízejí větší počet zkratek. Každá z tratí však má svoji atmosféru, téma a nápady.

mk810.jpgmk811.jpgmk812.jpg

Asi každý bude mít svého oblíbence, u mě je to zasněžená Mount Wario, která začíná v nákladním prostoru letadla a končí v cílovém prostoru sjezdovky (ano, tratě nemusí být jen klasické okruhy).

Do klasického mixu skokánků, podvodních pasáží, zrychlujících plošinek a dalších piškuntálií se nově začleňují i antigravitační pasáže, kde se vaše vozítko promění ve vznášedlo a odrážením získáváte rychlostní vzpruhu. Herně nejde o razantní změnu, nicméně pestrost a nové nápady potěší vždy.

To samé platí pro power-upy, které dostaly k tradičním banánovým slupkám, krunýřům a podobně, nášup v podobě bumerangu (lze hodit třikrát), žravé piraňa kytky a superklaksonu (dokáže odrazit všechny útoky). Vrchol představuje vzácný Lucky 8, což je hned 8 bonusů v jednom.

Tu máš krunýřem!

Méně invence už zbylo tvůrcům na samotné herní módy, kde najdete klasické 3 obtížnosti, 8 krátkých šampionátů, balónkový battle mód a multiplayer. Největší zklamání představuje battle mód, protože tvůrci si z nějakého důvodu mysleli, že bude zábavný i na klasických tratích místo speciálních arén. Není. To však neplatí pro závodní multiplayer a ať už ve čtyřech hráčích na jedné obrazovce, či ve 12 online.

mk807.jpgmk808.jpgmk809.jpg

Online bohužel nebylo možné v době recenzování pořádně testovat, protože jsem nenašel moc často maximální počet hráčů, nicméně když už jsem s někým zkřížil volanty, potěšila absence lagu a krátké nahrávací doby. Lokální multiplayer trochu zlobí pokles FPS, ovšem zábava je to brilantní – ostatně hra více hráčů na jedné konzoli platila za vrchol série.

Dost zábavy slibuje i nová Mario Kart TV, což je v podstatě triviální editor záznamu ze závodů. Nemůžete sice vidět kompletní záznam, ale jen sestřih nejzásadnějších okamžiků, ovšem i s tím se dá dost vyhrát. Dokonce je možné záznamy nahrávat na YouTube.

Čistá herní radost

Nintendo dokazuje, že ví nejlépe, co se z Wii U dá vytáhnout, protože Mario Kart 8 prostě vypadá fantasticky. Postavy i tratě jsou pečlivě vymodelované, hýří barvami a překvapují mírou detailnosti.

Však se podívejte na obrázky, které na rozdíl od spousty jiných her nelžou. Stylovou grafiku ještě zvýrazňuje kvalitní jazzový hudební doprovod. Po audiovizuální stránce jde prostě o naprostou lahůdku, ovšem to by po Super Mario 3D World asi ani nemuselo překvapit.

Wii U
Dostupné pro: Wii U
Žánr: Závodní | Arkádové závody
Výrobce: Nintendo | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 30. května 2014
  • Neskutečně zábavné
  • Nádherná grafika a hudba
  • Pestré tratě
  • Větší důraz na závodění
  • Pokles FPS ve split-screenu
  • Nudný battle mód

Sice by se daly najít různé menší chybky (například chybí pořádné žebříčky časů), avšak to jsou jen drobné šmouhy na vyleštěném klenotu. Mario Kart 8 je prostě brilantní.

Diskuze (2) Další článek: Online střílečka The Division oficiálně odložena na příští rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,