Mario Kart Super Circuit – nakopněte káry, teda motokáry

Nintendo opět sáhlo na sbírku svých postav a na kapesních mazlíčcích se objevuje hra, která má v názvu nejznámější postavu nintendovské historie – Maria. Jedná se o závodní hru, ve které budou bojovat o vítězné vavříny všechny známé postavičky z historie Nintenda a traťové rekordy se budou lámat na velmi oblíbených vozítkách – motokárách.
Žánr : závodní hra
Platformy: GameBoy Advance
Podporuje: propojovací kabel, 1 cartridge pro čtyři hráče v s multiplayeru
Výrobce: Nintendo
Distributor: Nintendo

Nintendo opět sáhlo na sbírku svých postav a na kapesních mazlíčcích se objevuje hra, která má v názvu nejznámější postavu nintendovské historie – Maria. Jedná se o závodní hru, ve které budou bojovat o vítězné vavříny všechny známé postavičky z historie Nintenda a traťové rekordy se budou lámat na velmi oblíbených vozítkách – motokárách.

Tímto bych chtěl pozdravit Láďu Valíka a jeho zesnulou 7110, která zemřela smrtí bolestivou právě pod koly motokáry. Věřím, že tato zábava je nabita adrenalinem až po okraj, bohužel však nemám možnost si to vyzkoušet. Měřím totiž něco málo přes dva metry a bylo mi řečeno, že motokáry nejsou konstruovány pro lidi průměrné výšky jako jsem já. A já opravdu nemám zapotřebí testovat jízdu motokárou s koleny u brady a kolem volantu. Bohužel v této hře se o nějakém adrenalinovém náboji nedá moc mluvit, což je škoda.

Mario Kart Super CircuitMario Kart Super Circuit

Vzhledem k tomu, že programátoři asi ještě asi nikdy neslyšeli o demu, tak se velmi rychle dostanete k výběru herních modů. A bohužel ani zde si není z čeho vybírat, neboť nabídka je velmi, ale opravdu velmi omezená a přímo bych řekl, že je chudá! Dostanete zde na výběr ze tří možností – Mario GP, Time Trial, Quick Race a to se opravdu nedá považovat za nějak obzvlášt bohatou nabídku. Závodníci jsou rozděleni do tří kategorií, lehká, střední a těžká. V lehké třídě jezdí se svými motokárami Yoshi, Toad a Peach a díky tomu, že mají lehká vozítka, mají výbornou akceleraci a pokud je na trati nějaká díra, tak je to nezpomalí. Nevýhodou této kategorie je to, že tyto motokáry dosahují malé rychlosti. Ve střední třídě jezdí bratří Luigi a Mario.Tato kategorie je taková zlatá střední cesta mezi lehkou a těžkou kategorií a má vyváženou rychlost společně se stabilitou. Na řadu přichází kategorie těžká a v ní jezdí Bowser, Donkey Kong a Wario. Tyto motokáry dosahují vysokých rychlostí, ale na maximální zrychlení potřebují chvíli času. Pokud se na trati potkají s vozítkem z lehké kategorie, tak ho bez jakékoliv ztráty mohou srazit mimo trať. Potěšující zprávou je, že tyto rozdíly, které jsou uvedeny v manuálu, jsou viditelné i na trati. V módu Quick Race si můžete vyzkoušet všechny tratě nanečisto, ale z vlastní zkušenosti vám můžu prozradit, že to vůbec nebudete mít zapotřebí, neboť tratě v této hře jsou opravdu primitivní a tak není co trénovat. V modu Time Trial můžete také v podstatě trénovat tratě a navíc ještě vylepšovat osobní rekordy. Vaše jízda se uloží do paměti a pokud budete chtít svůj rekord zlepšit, tak si vyberete stejnou trať a budete soupeřit sami se svým duchem z minulé jízdy. Svoje rekordy si můžete také prohlédnout z opakovaných záznamů celé jízdy, nastudovat chyby, vyvarovat se jich a vylepšit si čas.

Už nám zbývá pouze Mario GP tak tedy hurá na to. První, co si můžete vybrat, jsou obsahy motorů závodních motokár. Soutěží se v obsahu 50, 100 a 150 kubických centimetrů a i v tomto případě jsou rozdíly na silnici znát. Při obsahu 150 kubických cm už máte opravdu plné palce práce, abyste udrželi motokáru na silnici, ale ani toto při troše malé zručnosti a chvilkového tréninku není velkým problémem. Poté, co si vyberete nějakého hráče, tak si můžete vybrat ze čtyř různých závodních turnajů, které mají velmi roztomilé názvy, ty však nijak nesouvisí s designem tratí. Doslovný překlad je opravdu silně infantilní – Houbový turnaj, Květinový turnaj, Bleskový turnaj a Hvězdný turnaj, fakt ujetý že?

Mario Kart Super CircuitMario Kart Super Circuit

Tak a nyní si povíme něco o závodění. Každá trať se jede na tři kola a závod musíte dokončit nejhůře čtvrtí, jinak hra skončí a nebude vám umožněn postup do dalšího závodu v turnaji. Za umístění na jednom z prvních třech míst obdržíte pohár. Až v jedné výkonnostní kubatuře získáte všechny čtyři první místa, hra vám umožní vstup do speciálního turnaje. Nejhorší však je, že tratě jsou pro všechny kubatury stejné a tak otázkou zůstává, co vás ještě může motivovat dojet vyšší kubatury, když jste si speciální turnaj už vysloužili a projeli v nižší kubatuře. Na tratích jsou položené mince, které musíte sbírat. Jsou důležité ze dvou důvodů. Čím víc mincí seberete, tím lepší budete mít startovní pozici a také při každém nárazu, který na trati absolvujete, vám nějaká mince ubude a pokud nemáte žádnou minci a někdo do vás narazí, tak se vaše auto roztočí a můžete si být jistí, že přijdete o pěkných pár pozic. Další zpestření, které se na tratích nachází, jsou různé bonusy. Některý vaši motokáru zneviditelní nebo na okamžik zrychlí. Občas můžete na trati narazit na soupeřem zákeřně pohozenou banánovou slupku. Také můžete střílet různé projektily, nebo se na vaši obranu kolem vašeho auta vytvoří kruh, který odmrští každého, který vám přijde do cesty. Tak tohle jsou všechny postřehy, které jsem o hře zjistil a pokud se vám zdá, že je jich nějak málo, tak vězte že to není tím, že bych její hraní nějak odflákl, ale tím, že hra toho prostě víc nenabízí. Tak se pojďme mrknout na technickou stránku.

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • zvuky
  • barvitá grafika
  • málo tratí
  • hra je krátká
  • nulová znovuhratelnost

Co se týče grafické stránky, tak jsou moje dojmy poněkud rozporuplné. Na jednu stranu se mi líbilo, že je hra barevně rozmanitá a na druhou stranu se mi nelíbilo, že vše ve hře bylo takové rozmazané a neostré. Hudba je taková typicky máriovská – napůl jako z plošinovky a napůl z kolotoče a navíc přidali trochu rychlosti aby to k závodům pěkně odsejpalo. Po dlouhé době jsem byl spokojen se zvuky. Motokáry správně hrčí, brzdy pískají a ostatní zvuky jsou takové klasicky automatové, až se člověku zasteskne po starých časech.. Opravdu slabší je to z hratelností, respektive ze znovuhratelností. Hra obsahuje celkem šestnáct tratí plus čtyři skryté o nichž jsem se zmiňoval výš. Na první pohled se zdá, že by to mohlo stačit, ale když si vezmete, že jedno kolo máte ujeté za 22 sekund v průměru, tak vám vychází minuta na jeden závod. Pokud budete šikovní a tak můžete za dvacet minut dojet 16 základních tratí otevřít si čtyři utajené a co pak? Těch 20 minut se budete vcelku dobře bavit a pak si můžete projíždět ty stejné tratě ve vyšších kubaturách ale přiznejme si – jak dlouho vás to bude bavit. A to mi za 2500,- přijde trochu málo.

Grafika: 7/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 4/10
Průměrná a navíc zoufale krátká hra.
Celkové hodnocení: 3/10
Diskuze (2) Další článek: Final Fantasy XI – nová hvězda vycházející nad PS2

Témata článku: , , , , , , ,