Mario Kart Tour: nejstahovanější hit podzimu | Mobilní recenze

Podívali jsme se na zoubek jedné z nejstahovanějších mobilních her současnosti.

Co baví

  • Známé postavičky
  • Stylizace

Co vadí

  • Obchodní model
  • Nutnost registrace
  • Rychlý stereotyp
  • Prozatím absence online složky
5/10
Hodnocení

Mario Kart je jednou z nejzásadnějších značek Nintenta, proto jistě není rozšíření titulu na mobilní platformy Android a iOS žádným velkým překvapením. Stalo se tak 25. září a už nyní se jedná o nejúspěšnější mobilní hru Nintenda v historii. Zní to možná neuvěřitelně, ale hra se pyšní číslovkou 90 milionů stažených kopií během prvního týdne. Jde skutečně o takový trhák nebo jen slušně nafouknutou bublinu?

Berte půlku, zbytek dodáme později

Mobilní verze legendárních závodů Mario Kart jsme se sice oproti původním plánům dočkali s menším zpožděním, to však na obrovském zájmu hráčské komunity vůbec nic nemění. Hráči vzali titul útokem, a to dokonce i vzhledem ke skutečnosti, že stále čekáme na začlenění některých prvků hry, jakými jsou např. výzvy, multiplayer nebo propojení s přáteli. Obecně tedy můžeme hovořit o online složce hry.

Screenshot_20191002_173051_com.nintendo.zaka.jpgScreenshot_20191002_173148_com.nintendo.zaka.jpgScreenshot_20191002_173416_com.nintendo.zaka.jpg
Na Mario Kart Tour se hezky kouká, hůře se ovšem hraje

Vývojáři se pochopitelně věrně drží základní myšlenky o jednoduchých, a přitom zábavných závodech. Obsah hry můžeme rozdělit na dvě poloviny. Tu první obstarává poněkud stereotypní a nedotažené závodění ve všem možném, od motokár až po kluzáky, tu druhou potom nakupování v samotné aplikaci.

Hratelností ke stereotypu

Bohužel jakkoli by měl titul bavit v závodní části, opak je pravdou. Někdo má rád simulace, někdo zase arkády. Mobilní platforma pochopitelně není tou nejvhodnější pro náročné závodní simulace, nicméně už mnohokrát jsme se mohli setkat s relativně zábavným jízdním modelem i u podobných her na mobilním telefonu.

mobile_MarioKartTour_screen_07_png_jpgcopy.0.jpg
Jméno značky dělá mnoho a hra patří k hitům podzimu

Nic podobného však od Mario Kart Tour nelze očekávat.  K ovládání hry je zapotřebí jeden jediný prstík, který bude obstarávat zatáčení vašeho přibližovadla. Hratelnost je koncipovaná pouze na výšku mobilního telefonu, čímž stroj padne vždy skvěle do ruky. Stranou však ustupuje jakýkoli zážitek z ovládání. Vše tak působí až příliš odlehčeně a po nějaké chvíli stereotypně. O výzvě zde nemůže být řeč. Co se samotné optimalizace týče, budeme asi těžko něco vyčítat. Hra běží plynule a bez větší zátěži na mobilní telefon. Alespoň tomu tak bylo v případě telefonu Huawei P30 Lite a samozřejmě i výkonnější Xperie XZ2 Compact. 

 

Mario Kart Tour je bohužel v tuto chvíli spíše nudnou vyhlídkovou jízdou

 

Není to však pouze primitivní ovládání, které kazí výsledný dojem. Je to bohužel i samotná hratelnost jako celek. Jelikož Mario Kart Tour zatím nenabízí online složku, k dispozici je vlastně pouze únavné a stereotypní kroužení po okruzích proti umělé inteligenci (nebo spíše demenci). Obtížnost je nastavená skutečně komicky, většinu okruhů tak odjezdíte osamoceni na špičce startovního pole. Sílu svých power-upů si tak vlastně ani neužijete. Mario Kart Tour je bohužel v tuto chvíli spíše nudnou vyhlídkovou jízdou.

Screenshot_20191002_181151_com.nintendo.zaka.jpgScreenshot_20191002_172611_com.nintendo.zaka.jpgScreenshot_20191002_181332_com.nintendo.zaka.jpg
Věříme, že implementace online složky celku pomůže

A přitom vše vypadá tak zajímavě. Kreslené grafické zpracování klasické stylizace, známé herní postavy, obrovské množství nejrůznějších vozítek, nápadité power-upy, zábavné okruhy, které vybízí k vyblbnutí… Titul má v sobě obrovský potenciál z konzole, ždíme ze sebe však nutný zlomek.

Chechtáky připravit

Jakoby snad herní část prozatím ustupovala druhé tváři Mario Kart Tour, kterou obstarávají mikrotransakce. Nikdo vás nenutí nic kupovat, dost ostentativně však hra dává najevo, že při puštění nějaké té koruny budete žít o něco šťastněji. Mikrotransakcím je věnována skutečně velká část hry, za současného stavu však bude mít málo kdo pocit nutnosti investovat skutečné peníze. Do čeho a proč vlastně? Poměrně nápadná je také snaha o celkové propojení veškerých produktů Nintenda. Už jenom nutnost registrace Nintendo účtu při prvním spuštění působí dost odporně a navíc poněkud zdlouhavě. Stejně tak neustálé stahování obsahu ještě před samotnou hrou.

A co že si lze vlastně v Mario Kart Tour můžeme koupit? Tak mimo Gold Passu za 139 korun to je především herní měna, která umožňuje nakupovat vlastně téměř vše. Ceny jsou však opravdu nekřesťansky přepálené a celý obchodní model tak hru sráží dosti hluboko.

Verdikt

Mario Kart Tour má velké předpoklady stát se stejně úspěšnou hrou, jako tomu je v případě verze na domovskou verzi Nintenda. Bohužel i přes ohromující počet stáhnutí, kterými se titul v prvním týdnu prezentuje, se tak neděje. Hru sráží především vyděračský obchodní model, který zastiňuje samotné gró série, hratelnost. Ta přátelé bohužel v současném stavu stojí za prd pivovarského valacha. Uvidíme co s celkem udělá implementace multiplayeru.

  Hra byla recenzována na telefonu Sony Xperia XZ2 Compact Huawei P30 Lite.       

Váš názor Další článek: Rockstar uvolnil systémové požadavky k Red Dead Redemption 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,