Marvel v herním průmyslu: nastává zlom po vzoru filmů?

Jednomu ze dvou největších komiksových vydavatelství světa se to v poslední době daří jak na poli komiksů, tak na filmovém plátně. Co se ale týče produkce počítačových her, nikdy na tom nebylo extra dobře. To se ale možná v blízké budoucnosti změní a my si tak užijete s našimi oblíbenými superhrdiny a záporáky také nějaké pořádné herní dobrodružství.

Možná byste se divili, kolik her vlastně pod značkou Marvel dodnes vyšlo. Začalo to už v osmdesátých letech minulého století, kdy na Atari 2600 vyšel původní Spider-man. Toho pak následovaly další známé tváře jako Hulk nebo Kapitán Amerika. Několik titulů vyšlo i na staré platformy Nintenda. Tam se krom Spider-mana podíval třeba Punisher nebo X-Men.  

Her dodnes vyšlo opravdu hodně, ale jen málokterá vůbec stojí za řeč. Někteří herní Spider-mani sice nebyli vyloženě špatní, ale nikdy to nebylo víc než jen doplněk ke zrovna vydanému filmu. Podobný případ je třeba X-Men Origins: Wolverine, což byla celkem dobrá rubačka, ale vůbec bych se nedivil, kdybyste s ní nepřišli do styku.  

s_SpiderMan_2.png
Od pixelů k novogenerační grafice - Marvel pomalu míří na herní výsluní.

V posledních letech to ale vypadá, že to chce Marvel začít brát s herním průmyslem konečně vážně jako v případě filmové branže. Takovou první vlaštovkou byl Deadpool z roku 2013. Hra splňovala přesně to, co byste si od Deadpoola přáli. Jeden vtípek střídá druhý a ani na boření čtvrté stěny se nezapomnělo. Kdyby někdo z vás nevěděl, co to přesně znamená, tak to jsou ty chvíle, kdy Deadpool mluví přímo na hráče.  

Za snad jedny z nejlepších her se značkou Marvel by se daly považovat LEGO hry, což není zrovna dobrá vizitka, když vezmeme v potaz, že LEGO hry jsou vlastně pořád to samé dokola. Začalo to stejně jako Deadpool roku 2013 s LEGO Marvel Super Heroes. Pak následovali Avengers a loni se Super Heroes vrátili v dalším díle. Velkým pozitivem bylo obrovské množství hratelných postav. Pro tuzemské hráče je jen drobnou nevýhodou to, že většinu postav neznají, a to z jednoduchého důvodu. Ze zahraničních komiksů se k nám dostane totiž jen zlomek a do filmů se zkrátka takové množství postav narvat nedá.  

463773-image-653x367.jpg
LEGO série her Marvelu patří mezi ty oblíbené, jde však spíše o úsměvné arkády.

Když to dlouhá desetiletí bylo v tak katastrofálním stavu, proč by se to mělo najednou zlepšit? Dle mého s tím také má co dělat Batmanova arkhamská série, která dokázala, že se dají udělat hry s komiksovými hrdiny opravdu dobře. DC je v ohledu her oproti Marvelu rozhodně napřed. Ani jejich Marvel vs. Capcom se s populární bojovkou Injustice nemůže rovnat. Podle informací z posledních let to vypadá, že by se to konečně mělo změnit. Odstartovat by to měl Spider-Man, letošní exkluzivní titul pro PS4, na které pracuje studio Insomniac Games. Vypadá skvěle a dle mnoha by to měl být ten pravý start éry kvalitních marvelovkých her.  

Už je to pár let, co jsme se dozvěděli o kontraktu, který Marvel uzavřel se společností Square Enix. Před dvěma roky na veřejnost vyskočil obrázek se štítem kapitána Ameriky, který avizoval vývoj hry podle Avengers. Poté se přidala i poškozená ruka Iron Mana. Na novém projektu by podle všeho mělo pracovat studio Crystal Dynamics, které momentálně vyvíjí poslední díl nové trilogie Tomb Raidera. To by ale neměla být jediná komiksová hra chystaná od SE. Tu další mají tvořit vývojáři ze studia Eidos Montreal, kteří se v minulosti podepsali třeba pod hrami ze série Deus Ex. Tou tajemnou hrou májí být Strážci galaxie, kteří už si svoji herní premiéru prožili skrz adventurní sérii od Telltale Games. To ale neznamená, že si nezaslouží další titul. Spekulace mluví o tom, že by to mělo být něco na styl Mass Effectu, což by bylo boží.

SpiderMan-1.jpg
Spider-Man by měl být první vlaštovkou kvalitních Marvel her pro dospělé. 

Více informací bychom se pravděpodobně měli dozvědět už brzy. Proč tak usuzuji? Je to jednoduché. Nedávno Square Enix oznámil, že letos bude na E3 mít svoji vlastní velkou konferenci, kde představí celou řadu nových titulů. Hlavním lákadlem je prozatím Shadow of the Tomb Raider. Mám trochu obavy z provedení konference. Pokud si vzpomínáte, tak dva roky zpět měl Square Enix také svoji konferenci, ale nedopadlo to vůbec dobře. Krom výpadků překladatele ji kazily zdlouhavé a nezajímavé monology. Doufám, že jim ta roční pauza prospěje.  

Od těchto projektů mám opravdu velká očekávání a doufám v jejich úspěch. Je tady totiž celá řada hrdinů, okolo kterých by se dala vystavět celá hra, ne-li série. Zprvu ale bezesporu můžeme čekat jen ty známější, jako je právě Spider-Man. 

reassemble.jpg
Tajemný projekt Avengers by se měl odhalit nejpozději příští rok.

Jak jste na tom s Marvelem vy? Těšíte se na jejich nové hry a jakého hrdinu nebo záporáka byste v nich chtěli vidět? Podělte se o svůj názor v komentářích.  

Diskuze (2) Další článek: Vydání pirátské akce Skull and Bones se přesouvá na příští rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,