Marvel's Spider-Man: komiksárna za všechny prachy (recenze)

Deadpool byl kdysi průlomem pro filmovou komiksovou scénu a Spider-Man se nyní snaží o to samé také na herním poli. Povedlo se?

Co baví

  • Skvělý příběh
  • Ukázkové dávkování obsahu
  • Opravdu živý New York
  • Filmová kvalita a hudba

Co vadí

  • Občas drhnoucí animace
  • Pro někoho dost vysoká obtížnost
9/10
Hodnocení

Hry na superhrdiny mají v herní branži své nezastupitelné místo, až na pár výjimek nikdy nebyly brány opravdu vážně. Série Batman Arkham poprvé ukázala, že můžou mít tyto projekty i prvotřídní kvalitu a ne pouze oslíčka pro otřesení peněz z filmové předlohy. Ještě déle jsme si museli počkat na důstojnou herní adaptaci pavoučího muže. A vypadá to, že jsme se dočkali vskutku ikonického návratu na výsluní.

Zapomeňte na film, tohle je komiks

Pokud si myslíte, že bude Spider-Man těžit především z filmové tvorby a nejnovějšího snímku s podtitulem Homecoming, jste na omylu. Ano, jisté prvky a pomrknutí ve hře zajisté najdete, tu největší inspiraci však čerpá titul především z komiksů, z čehož nemůžeme nemít radost. Čerpá ji navíc takovými doušky, že se budete usmívat víceméně napříč celou hrou. Ale popořadě. 

Marvel's Spider-Man_20180824000437.jpgMarvel's Spider-Man_20180823225204.jpgMarvel's Spider-Man_20180824000017.jpgMarvel's Spider-Man_20180824000958.jpg
Příběh čerpá inspiraci z komiksů, nejsou mu však cizí ani filmy.

Příběhově je hra zasazena o něco později, než jsme většinou zvyklí. Peter Parker je tu Spider-Manem již pěkných 8 let a za zády má nemálo patálií se všemi možnými záporáky, které známe z komiksů. Po úspěšném poražení Wilsona Fiska, známého také jako Kingpin, se na scéně objevuje tajemná zločinecká organizace - Démoni. Tu má pod palcem Martin Li, kterého Peter i tetička May dobře znají a úzce s ním spolupracují. 

 

Předně musím pochválit scénáristy, jež dokázali vymyslet smysluplný příběh, kterému nechybí emoce a velmi osobní nota.

 

To samozřejmě naruší nejen poklidný život ve městě, ale také rovnováhu mezi Peterem a Spideym, který musí nyní zápasit nejen s reálnou hrozbou pro New York, ale také se svými vnitřními démony a problémy. Tím ale smrtelné nebezpečí pouze začíná vystrkovat růžky. 

Marvel's Spider-Man_20180821204150_3.jpgMarvel's Spider-Man_20180821213601.jpgMarvel's Spider-Man_20180821221417_3.jpg
Během hraní narazíte na spoustu postav. Někteří se k vám přidají, další vám půjdou po krku.

Předně musím pochválit scénáristy, kteří dokázali vymyslet smysluplný příběh, kterému nechybí emoce a velmi osobní nota. Vlastně je tu příběh vymyšlen mnohem lépe, než u většiny filmů dohromady. Dokáže vás chytnout, navnadit, vyděsit a ve správnou chvíli i pustit slzu. Rozhodně to nebude něco, čemu se budete při putování otevřeným světem New Yorku vyhýbat a pravděpodobně to budete chtít mít za sebou jedním dechem. Potěší nespočet pomrknutí z komiksů a camea oblíbených postav, o kterých však pomlčím. 

Město, co nikdy nespí

Dalším velkým překvapením bylo, s jakou precizností Insomniac vymodeloval a oživil herní mapu - město New York. Ten je opravdu obrovský, členitý a neuvěřitelně pestrý. Jeden by řekl, že jedno město nemůže působit jako velká herní mapa, opak je ale pravdou. Svou velikost využívá do mrtě a především působí jako živé místo, kde nechybí milé detaily, jako věž Avengers či ambasáda Wakandy. Ulice jsou doslova nabité auty a lidmi, což pochopíte teprve poté, co seskočíte a osobně vše prozkoumáte. V lecčem by se mohlo přiučit i GTA, a to už je velká pochvala pro singleplayerově zaměřený titul, jakým Spider-Man bezesporu je. 

Marvel's Spider-Man_20180822194904_2.jpgMarvel's Spider-Man_20180821222134_1.jpgMarvel's Spider-Man_20180821222800.jpgMarvel's Spider-Man_20180821224100_1.jpg
Tak živý New York jste ve hře ještě neviděli!

Hra má navíc ukázkové dávkování obsahu. Zatímco k městu samotnému dostanete přístup víceméně hned a můžete jej prozkoumávat dle libosti, jednotlivé výzvy, mise, nepovinné questy, sběratelské předměty a vlastně i spousta funkcí hry samotné se objevují na mapě pěkně postupně, jak si razíte cestu příběhem. Nejste tak zbytečně zahlceni a hra dokáže potěšit něčím novým ještě daleko za polovinou příběhu. Věcí na práci je tu navíc opravdu spousta a překvapila mě jejich pestrost. Ať už lovíte zločince po ulicích, chytáte holuby či plníte výzvy bláznů, kteří vám neustále vyřvávají do telefonu, každý úkol má většinou ještě několik různých stylů a způsobů, takže vám nikdy nepřijde, že děláte neustále to samé. 

Kapitolou samou pro sebe je pohyb po městě. Spidey je šikovný gymnasta a hra vám nad ním nechává plnou kontrolu. Animace vskutku lahodí oku a všemožných úskoků, úhybů a dalších manévrů máte v rukávu dostatečně, takže se velmi rychle začnete pohybovat po městě se vší grácií a svižností. Pocit ze slaňování mrakodrapů pomocí pavučin je opravu převeden do hry perfektně, vše navíc působí dostatečně věrohodně, jelikož nechybí setrvačnost, váha a další fyzikální aspekty. I když samozřejmě stále jde spíše o arkádovější styl pohybu, který má být především zábavný, ne realistický. Občas se stane, že se Spidey zasekne u nějakého objektu či neposlouchá na slovo rozkazy vašeho ovladače, jde však spíše o sporadické nedostatky, které velmi rychle vyřešíte. 

Raketa v rukávu, bomba v kapse

Nedílnou součástí Spider-Mana je i jeho inventář všemožných gadgetů a především plejáda různých obleků. Těch je tu opravdu požehnaně a co je důležitější, většina vám odemkne ještě specifickou schopnost obleku. Jeden například umí zapnout štít, který vás činí na chvíli neprůstřelným, další vytvoří hologramy pro odvedení pozornosti a takový Iron Spider z Infinity War samozřejmě pomáhá velkýma pavoučíma nohama. Vše naštěstí můžete libovolně kombinovat, nezávisí tedy pouze na zvoleném obleku. 

Marvel's Spider-Man_20180823232518.jpgMarvel's Spider-Man_20180823205307.jpgMarvel's Spider-Man_20180824001402.jpgMarvel's Spider-Man_20180824001750.jpg
K dispozici budete mít celou plejádu gadgetů, které vám pomohou vyzrát na zločince. 

Kromě schopností tu máte i gadgety samotné. Jedná se o klasické pavučiny, jejich silnější variantu, pavučinové bomby, miny a další vychytávky. Ty vám pomůžou v boji opravdu hodně, jelikož nejen pěstmi je živ člověk a když na vás naběhne celá řada nepřátel se svými specifickými zbraněmi, máte zaděláno na problém. Příjemným faktem je, že hra není jednoduchá a i na střední obtížnost budete mít co dělat. Vše ale působí fér a nikdy jsem neměl pocit, že by hra podváděla. Pokud Spidey zařval, zavinil jsem to já. 

 

Jistá inspirace sérií Arkham tu určitě je, více bych ale styl boje přirovnal k sérii Devil May Cry.

 

Poslední vrstvou vašeho inventáře jsou tři pasivní schopnosti, které můžete mít aktivované v obleku. Jsou to klasiky jako možnost vydržet větší poškození, mít více času uhýbat kulkám a další. Díky tomu si Petera více přizpůsobíte sobě a svému stylu hraní. 

Marvel's Spider-Man_20180823191048.jpgMarvel's Spider-Man_20180823193022_1.jpgMarvel's Spider-Man_20180823212313.jpg
Spidey je neuvěřitelně agilní - dokážete s ním opravdu psí kousky. Nebo spíše pavoučí?

Když už jsme u soubojů, musím uklidnit všechny nedočkavce, které se bojí stereotypního bušení do dvou tlačítek. Jistá inspirace sérií Arkham tu určitě je, více bych ale styl boje přirovnal k sérii Devil May Cry. Jak Spidey leveluje, odemyká nové styly boje a gadgety, takže pak budete ladně hopsat po bojišti, mlátit, houpat se, házet okolní předměty, vystřelovat pavučinové bomby a další pomocníky. Celkově je soubojový systém opravdu pestrý a ve zkušených rukou vypadá boj jako ten pravý akční balet. A rozhodně nikdy nenudí. 

Filmové kvality

Co si budeme povídat, Playstation má jedny z nejlépe vypadajících exkluzivit na trhu a Spider-Man tento fakt jen potvrzuje. Hra má filmové grafické kvality, animace a filmečky jsou špičkové včetně dokonalého lip-syncingu, postavy působí živě a přirozeně, město je neuvěřitelně pestré a žije vlastním životem. Houpání mezi obrovskými mrakodrapy nikdy nepřestává bavit a hra je doslova plná malých detailů, kterých si všimnete jen při bližším zkoumání. Právě ty však přidávají hře onen šmrnc a jiskru. Ve světě zažijete jak slunečný den, tak noc, stejně jako rozličné počasí, které se často pojí s určitým milníkem v příběhu. Po jeho dokončení lze navíc vše nastavit podle sebe. 

Marvel's Spider-Man_20180822170118_1.jpgMarvel's Spider-Man_20180822165710_2.jpgMarvel's Spider-Man_20180822165837.jpgMarvel's Spider-Man_20180822165910.jpg
Graficky jde o jednu z nejlépe vypadajících her na PS4. Především úrovní detailů. 

Stejně kvalitní je i soundtrack z pera Johna Paesana, který má na triku spoustu filmových i herních hitů a perfektně vystihl podstatu Spider-Mana a jeho hudební doprovod. Audiovizuální stránka hry je zkrátka prvotřídní a nikdy jsem nenarazil na výrazně doskakující textury, viditelné bugy či další chyby, což mluví o precizní optimalizaci. Při bližším zkoumání si určitě dokážete všimnout menší vykreslování vzdálenějších objektů a o něco méně kvalitnější hru světel a stínů, než na kterou jsme koukali v trailerech, výsledek je však stále na vysoká úrovni. 

Co říci závěrem? Po druhém dílu Spider-Mana jsme museli čekat opravdu dlouhé roky, abychom se dočkali důstojného nástupce a novinka plní tuto roli do puntíku. Insomniac potvrdil svou pozici špičkového vývojářského studia a přinesl prvotřídní herní komiksárnu s ukázkovým využitím licence, skvělou prezentací a příběhem, který umí chytnout za srdce. Chyby by se rozhodně našly, pravdou ale je, že se mi je jednoduše nechce hledat. 

Diskuze (15) Další článek: Spider-Man láká na první DLC krátkou ukázkou s Black Cat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,