PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Mass Effect 3 - epické zakončení vesmírné RPG ságy (recenze)

Silná rozhodnutí, citelné oběti, dramatické zvraty. To vše a ještě více přináší zakončení trilogie Mass Effect. Potřebujete snad vědět něco víc?
Kapitoly článku

Nejen rozhovory je však živ člověk. Bioware poctivě zamakali i na akční části hry, ať už se jedná o drobnosti, nebo výrazné změny. Do první kategorie patří možnost nabíjení útoku zblízka, či třeba konečně schopnost přesunout se v úkrytu za roh. A právě úkryty souvisejí s druhou kategorií - celkovým rozložením úrovní a nepřátel.

TIP: Nezapomínejte na schopnosti svých spolubojovníků a hojně je používejte. A hlavně, dávejte jim nejlepší zbraně, nepotřebují náboje, takže protivníky sypou až syčí

Protivníci skvěle využívají okolní terén a často se i podporují. Z úkrytu vás vystrnadí granátem, střílí, zatímco se přibližují bijci na blízko. Přitom ale máte stále více možností, jak situace řešit - ať už přímou konfrontací, nadpřirozenými schopnostmi, nebo třeba jistou ránou sniperkou mezi oči.

mass effect 3 art 01.jpg

Výbava sama o sobě přitom také stojí za zmínku, protože její výběr zásadně ovlivňuje dobu, po kterou nemůžete používat schopnosti. Jakmile si naložíte moc zbraní, budete mít sice široký repertoár střeliva, ale dovednosti skoro nevyužijete. Pochopitelně se můžete rozhodnout i pro opak. Navíc ještě zbraně poctivě vylepšujete jak samotné, tak i přidáváním komponent, třeba snižujících jejich váhu a umožňujících zase kouzlit rychleji.

mass effect 3 07.jpgmass effect 3 08.jpg

Podobně jsou na tom i kusy ochranných obleků, kdy si můžete vybrat mezi celými sety (třeba i s motivem Dragon Age), nebo sestavit jednotlivé kousky dohromady. To vše v různých barevných provedeních, pro společníky tedy pouze ve dvou variantách. Aby toho nebylo málo, ještě můžete vybrat civilní oděv, ve kterém se promenádujete třeba po lodi, nebo na Citadele. Nicméně to tu už bylo ve dvojce. Jen se raději nedívejte na běhání v případě, že hrajete za hrdinku, protože širokorozchodná železnice je proti ní hadra.

Za atmosférou hustou tak, že by se dala krájet

Ze hry zmizela hackovací minihra, bohužel ji nahradila hra sbírací, kdy pátráte po galaxii po různých cennostech. Bohužel proto, že lítáte z jednoho hvězdného systému do druhého a skenujete je. Případně tak najdete nějaký předmět, zdroj do boje proti Reaperům, peníze, nebo třeba palivo.

Je něco jiného zmáčknout tlačítko a zařvat: "Liara - Singularity!"

To ještě nezní tak špatně, navíc skenování na vás upozorňuje Reapery, před kterými musíte utíkat. Má to ale drobný háček - nikde není poznat, co jste už skenovali a jaký je vlastně dosah. A protože se vrátit můžete až po misi a hvězdných systémů je hromada, tak si to rozhodně nebudete pamatovat. Jedním slovem: opruz. Člověk by si řekl, že se tvůrci už poučili v druhém díle.

mass effect 3 05.jpgmass effect 3 06.jpg

Novinek, které potěší, je však výrazně více. Třeba PC verze vychází u nás s češtinou od týmu Marka Tvrdého, který se zabýval už předchozími díly. Hráči na X360 mohou využít při hraní Kinect a musím říct, že atmosféra je na úplně jiné úrovni. Přeci jen, je něco jiného zmáčknout tlačítko a něco jiného  zařvat: "Liara - Singularity!" Samozřejmě, stisknutí tlačítka je rychlejší, ale přímé rozkazování vás prostě vtáhne.

VIDEO: 5015 'Mass Effect 3 - Multiplayer'

Hutnou atmosféru pak udržuje našlápnutý soundtrack, tklivé melodie co chvíli prořízne typický zvuk Reaperů, podobně skvělé jsou po zvukové stránce i rozhovory. Samotná hra je pak laděná do tmavých barev s výrazným zastoupením červené a modré, nádherně se orientujete, přitom má každé prostředí jasný styl. Tvůrci prostě neponechali nic náhodě a ve třech aktech vás protáhnou zkázou galaxie a důstojným závěrem celé série.

Spaste naši galaxii

To vše můžete doplnit ještě o povedený multiplayer, který je sice v podstatě jednoduchý (společně porážíte stále silnější vlny nepřátel), ale díky bonusům do hry pro jednoho hráče se k němu budete rádi vracet. Samostatně se staráte o všech šest možných profesí, podobně je příjemné, že i v singleplayeru máte uložené hry tříděné podle postav. Drobnost, ale potěší to.

mass effect 3 09.jpgmass effect 3 10.jpg

Člověku je pak líto, že hra končí, ale Bioware poslední díl rozhodně neodflákli. Pokud je vám série aspoň trochu blízká, je pro vás závěr skoro povinností, pro ostatní zase skvělým zpestřením končící zimy. Užijte si to naplno.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce, RPG
Výrobce: Bioware | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 9. března 2012
  • Rozuzlení epického příběhu
  • Dopady voleb v předchozích dílech
  • Nové možnosti ovládání
  • Vylepšené akční části
  • Hutná atmosféra
  • Animace ženské hrdinky
  • Minihra se sbíráním po galaxii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,