PC | Recenze | RPG

Mass Effect CZ – hutné pochutnání

RPG Mass Effect přišlo na obrazovky PC, navíc v profesionální české verzi. Neslintejte a čtěte.
Kapitoly článku

Koncem minulého roku se na konzoli X360 objevila HRA. Ne, neumáčkl jsem se, Mass Effect je titul, o němž se hráčům zdají vlhké sny. Ostatně, důkladně jsme jej zrecenzovali, pokud jste náhodou tento detailní rozbor minuli, klidně se sem vraťte za chvíli, můj článek vám neuteče a aspoň budete vědět, o jakém skvostu zde píšu.

Vzhledem k rafinovanému způsobu, jakým jsem se ke hře dostal, byla pro mne Infiltrátor jasná volba

Když mi doputovala do rukou tmavá krabička s modravým nápisem Mass Effect, těžko jsem zadržoval nadšení. Jen tak se válela na stole v redakci, ledabyle čekající a lákající prvního, kdo na ni pohlédne. Využil jsem veškerých svých schopností a dovedností, abych se k ní nenápadně dostal. Věděl jsem přitom, že mnoho šancí nemám, sice kolegové hráli tento skvost již na X360, ale PC verze slibuje prostě něco navíc. Vzhledem k rafinovanému způsobu, jakým jsem se ke hře dostal, byla pro mne Infiltrátor jasná volba.

Trocha budoucí historie

Bude nebude, v roce 2183 je lidstvo, označované jako síly Aliance, sice jednou z nejmladších ras cestujících hlubinami vesmíru, ale typicky rasou nejctižádostivější. Ve známé galaxii panuje mezirasová Rada, jejíž by se lidé stali rádi členy, k tomu však nejprve musejí prokázat, že jsou této cti hodni. Ne zcela překvapivě leží osud na bedrech vám, coby Johnu Shepardovi, který má naději dostat se do elitních sil Rady – Spekter.

art.png

Spektry stojí nad zákony a jsou první, a často i poslední, silou, která se vypořádává s problémy. A že jich po celé galaxii není málo, jeden z nich je dokonce tvořen jiným členem této jednotky. V několika skocích pomocí urychlovače částic (díky tak zvanému Mass Effectu) máte samozřejmě za úkol zachránit lidstvo, galaxii, vesmír, prostě klasika.

mass effect_01.jpgmass effect_02.jpg

Všechno tohle se bude odehrávat ve více než dvaceti hodinách příběhu, který před vašimi zraky postupně rozkvete. I když jsem bez problémů odhadl většinu zvratů, které na hráče autoři nachystali, musím jim uznat, že jsem se celou dobu výsostně bavil a na rozdíl od většiny dnešních her byl příběh výrazně hlubší. Napomáhá tomu nejen filmové pojetí některých scén, ale také skvělé rozhovory, protože zcela typicky pro Bioware je Mass Effect v některých částech až děsivě ukecaná hra.

Hezky česky

Aby se vám ale hrálo lépe, je pro vás na našem území distribuován titul v profesionální české verzi. Ta se týká sice pouze veškerých textů, mluvené slovo je stále v původním znění, ale nic to nemění nad poklonou, kterou míním překladatelům vyseknout. Ve hře narazíte pouze na pár chyb a přitom je jednoduše přehlédnete. Obě.

Navíc, pokud dojde ke smrti některého z vašich parťáků, nemusíte hned truchlit, protože po souboji zase vesele vyskočí a pomáhá vám dále ve vaší cestě za záchranou galaxie

V šíleném objemu textu to musela být mravenčí práce, aby se podařilo vše provázat a zasadit do souvislostí. Nepotkáte se ani s klasickými neduhy, kdy jednou je nějaký jev označován nějak, podruhé zase jinak, je vidět, že testování bylo prováděno i přímo hraním, ne jen nějakou ledabylou kontrolou.

cestina.png

K tomu všemu by se ale hodilo přidat, že překlad není jen technicky správný, ale také vychází z českých reálií, které jsou prostě jiné, než původní kanadské. Ostatně, stačí rychlý pohled na zde přítomný obrázek, abyste jasně viděli, že překladatelé se nebáli trochu se odtrhnout od originálu a klidně odkazují na klasický film Obecná škola, který na našem území zná snad každý. Přitom toto je pouze jeden z mnoha příkladů, na které v průběhu hraní narazíte.

Stinné stránky češtiny

Překlad s sebou přináší i drobný problém, který spočívá v možnosti špatné detekce jazyka počítače v případě automatického spuštění instalátoru. Pokud při vložení DVD do mechaniky shledáte, že je vše v angličtině, ukončete instalaci a spusťte ručně soubor autorun.exe na disku. Jinak se pro vás konfigurace hry bude zobrazovat v nesouvislých znacích a nepůjde nastavit kvalita zobrazování.

Nejen rozhovory je ale člověk živ, oproti konzolové verzi hry se vám značně rozšířily i možnosti, jak ovlivnit dění na obrazovce v soubojích. Již klasický mezerník totiž při jejím držení vyvolá speciální menu, v rámci něhož máte možnost rozdávat rozličné příkazy svým společníkům, vymyslet vhodnou taktiku, nebo třeba použít vlastní schopnosti. Samozřejmostí přitom je, že po dobu takovéto manipulace je děni ve hře zastaveno.

mass effect_03.jpgmass effect_04.jpg

Stejně tak si pomocí tohoto menu můžete vybrat různé schopnosti a zbraně, které budete dále ovládat prostřednictvím rychlé volby, na české klávesnici klasicky na znacích s diakritikou. I když se to v RPG můře zdát zbytečné, musím připomenout, že Mass Effect se v boji spíše podobá leckteré akční hře a rychlé řešení nastalé situace je pro váš další život přinejmenším vhodné, častěji však nutné. Poměrně klasicky totiž smrt hlavního hrdiny znamená neúspěch a nutnost nahrát uloženou hru. Ještě štěstí, že nejste v ukládání příliš limitováni a můžete použít i rychlé uložení kdykoliv mimo boj. Navíc, pokud dojde ke smrti některého z vašich parťáků, nemusíte hned truchlit, protože po souboji zase vesele vyskočí a pomáhá vám dále ve vaší cestě za záchranou galaxie.

Dostupné pro: PC
Žánr: RPG | akční RPG
Výrobce: Bioware | Webové stránky hry
  • Spojení akce a RPG
  • Dobrý příběh s řadou obtížných chvil a rozhodnutí
  • Řada planet a světů k prozkoumání
  • Chytrý systém dialogů
  • Slušná herní doba
  • Návykové a s každou hodinou lepší
  • Skvělá čeština
  • Lepší ovládání a minihry
  • Špatná optimalizace
  • Členy týmu lze měnit jen na Normandy
  • Špatná optimalizace
  • Některé pasáže hry jsou zbytečně natahovány
  • Špatná optimalizace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,