Matrox Millenium G550 jede!

Zdá se, že Matrox se rozhodl zaujmout své zákazníky především excelentním zpracováním 2D zobrazení, širokou podporou přehrávání DVD a vícemonitorových systémů. Samotná podpora 3D akcelerace jde trošku do ústraní, přesto však neztrácí na síle a nadále bude tvrdě bojovat o svou pozici na trhu.
Zdá se, že Matrox se rozhodl zaujmout své zákazníky především excelentním zpracováním 2D zobrazení, širokou podporou přehrávání DVD a vícemonitorových systémů. Samotná podpora 3D akcelerace jde trošku do ústraní, přesto však neztrácí na síle a nadále bude tvrdě bojovat o svou pozici na trhu.

Grafické karty Matrox patří již několik let ke stálicím trhu s videoakcelerátory. Téměř všechny karty s předponou G patřily v době svého uvedení ke kvalitní špičce akcelerace a zobrazování, přestože v některých oblastech Matrox značně pokulhával. Již mnohokrát mu bylo především hráči počítačových her vytýkáno, že spíše než na kvalitní 3D akceleraci sází na zobrazování 2D.

Posledním želízkem v ohni byla karta Matrox Millenium G400, která ve svých několika variantách dokázala dominovat velká části trhu s grafickými kartami. S G400 přišla také nová funkce Enviromental bump mapping, jejíž schopnosti jste mohli pozorovat v mnoha hrách poslední doby (např. Expendable).

Vláda G400 však pomalounku končí a Matrox je postupně hodlá nahrazovat “čerstvou“ novinkou Matrox Millenium G550.

  Matrox G550 GeForce2 MX Radeon VE
Systém animace obličejů (1) + - -
256 reg.konstant + - -
Zrychlení pro vizuální online komunikaci + - -
Integrované DVI Dual2 Single Single
Rychlost 2D zobrazení (3) + (416) - (356) - (356)
Podpora dvou monitorů 3. generace 1. generace 1. generace (bez WHQL)
Opravdová podpora pod Windows 2000 + - -
Integrován RAMDACs + - +
Integrován TV-Out + - +
eDualHead prohlížení + - -
Podpora DVD přehrávání v TV (4) + (inc. DVDMax) - -
Environment-Mapped Bump Mapping + - +
Věrný výstup z analogového zaříz. + - -
  • 1 – Pouze pro aplikace s podporou HeadCasting (systém animace obličejů)
  • 2 – Není dostupné v retail verzích
  • 3 – Všechny testy byly provedeny společností Matrox Graphics Inc. NVidia GeForce2 MX byla testována s ovladači 5.12.01.0631 a s využitím Leadtek WinFast FeForce 2 MX 32MB. Matrox G550 – ovladače 5.60 a Millenium G550 32MB. ATI Radeon VE 32 DDR s využitím ovladačů 5.12.01.3102.
  • 4 – Plná kvalita, podpora DualHead režimu pro nezávislé přehrávání na druhé obrazovce a s využitím plné velikosti a kvality.

Všechny udávané hodnoty jsou výsledkem měření na verzi Matrox Millenium G550 s 32 MB DDR (Double Data Rate) paměti, 360 MHZ RAMDAC a podporou systému HeadCasting, online komunikace.

Oproti předchozím verzím tak nepřibyla žádná výraznější novinka pro nás, hráče počítačových her. I nadále tak platí trend, že Matrox z pro nás neznámého důvodu přesouvá svoji oblast zájmu z populárního 3D na zlepšování 2D zobrazování.

Velmi pozitivním krokem je určitě přidání podpory dvou monitorů i do operačního systému Windows 2000, který doposud tuto možnost neměl. Další zajímavostí je rozšiřování podpory pro přehrávání DVD filmů, kde se Matrox neomezuje jen na malé a věčně upatlané monitory, ale s televizním výstupem chce zaujmout i s možností přehrávání věrného obrazu skrz počítač do televize.

Pravděpodobně nejdiskutovanější novinkou je přidání systému HeadCasting. Ten se soustředí na zprostředkování věrné simulace pohybů rtů a celého obličeje skrz několik předem navolených specifikací. Ve skutečnosti to má vypadat tak, že vezmete několik fotek hlavy sebe samotného a ty přenesete do počítače. Poté nezbývá než se připojit do online rozhovoru s kamarádem, systém si vzájemně vymění svoje hodnoty a kamarád na druhé straně nejen že slyší váš hlas, ale zároveň věrně vidí pohyby vašich rtů. Zatím je však velmi diskutabilní, zda se tento systém nějak více rozšíří nebo zda zůstane jen jako prostředek pro mocnější marketingový tah směrem k uživateli. Na oficiálním webu Matroxu si sami můžete prohlédnout, jak se s HeadCastingem vypořádali.

Výstupních „portů“ najdeme na Matroxu G550 hned několik. Ať už se jedná o digitální DVI výstup, TV výstup nebo klasický monitorový, žádnou novinku zde nenajdeme.

Matrox Millenium G550 ve verzi s 32 MB DDR bude stát přibližně 135 USD a jeho konkurencí ve 2D se stane nejspíše ATI Radeon VE, s kterým je také porovnáván v testu. Samotné GeForce2 MX přitom bude konkurovat ve 3D akceleraci.

Diskuze (2) Další článek: Lara Croft vtrhla do kin

Témata článku: , , ,