PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Max Payne 3 - brutální dospělý thriller (recenze)

Takřka devět let se Max Payne utápěl v zoufalství. Teď nastal čas mrsknout flaškou chlastu o zeď a zkusit začít znovu.

„Jak já to vidím, existují dva druhy lidí. Jedni se snaží vybudovat si budoucnost a ti druzí se pokoušejí složit dohromady minulost. Už příliš dlouho jsem zaseknutej mezi tyhle dva stavy.“ Slova Maxe Payna jasně definují jeho stav – je to troska. Svůj život utápí v cigaretovém dýmu, chlastu a práškách. Paradoxně pro hráče je to jen dobře, protože právě díky vykolejenému životu bývalého poldy si můžeme vychutnat jednu z příběhově nejzajímavějších third person stříleček poslední doby.

Max Payne 3 01.jpg Max Payne 3 02.jpg

Akce jako zastara

Max Payne se sice ve třetím díle přesunul z temného New Yorku do prosluněné Brazílie, ale herně zůstal věrný svým předkům. Stále jde o svižnou akci viděnou ze třetí osoby, ve které se s neustálou početní převahou nepřátel dokážete vypořádat díky efektnímu a efektivnímu zpomalování času.

Max Payne se sice ve třetím díle přesunul z temného New Yorku do prosluněné Brazílie, ale herně zůstal věrný svým předkům

Bullet Time proslavil první díl hry a Rockstar, kteří převzali sérii po finských Remedy, pochopitelně tento prvek nemohli opomenout. Naopak, díky skvělému systému animací pohybu jej ještě vylepšili a obohatili. S bizarním potěšením se budete kochat tím, jak si kulky zpomaleně razí svojí cestu tkáněmi a za doprovodu krvavých šplíchanců cupují nepřátelská těla. Max Payne 3 je naturalistická hra. Nikoliv však bezdůvodně, k syrovému thrilleru násilí prostě patří.

VIDEO: 4904 'Max Payne 3 - Trailer'

Tvůrci zachovali systém léčení pomocí sbírání lahviček s léky, kterých můžete mít jen omezený počet. Hra je díky tomu na normální nastavení obtížností o něco těžší, než bývá v současnosti zvykem, ale fanoušci série to jenom ocení. Úplně old-school ovšem Max Payne 3 rozhodně není, protože tu nově najdete současný systém krytí za překážky. Do hry skvěle zapadne, i když možná občas na úkor zpomalovaného uskakování, které je o něco méně účinné.

Max Payne 3 03.jpg Max Payne 3 04.jpg

Kvůli tomu se i lehce zpomalilo tempo hry. Novinku představují strhující filmové zpomalené scény, kdy například Max visí za nohy z vrtulníku a likviduje protivníky. V takové okamžiky neovládáte pohyb hrdiny, takže se plně lze soustředit na dynamické záběry kamerou – prostě jak ve skvělém akčním filmu.

Vítejte v Sao Paulu

Jádro hry, samotné střílení, je sice velmi zábavné, ale poněkud předvídatelné. Tvůrci udržují tempo častým střídáním prostředí a štědrými porcemi příběhové omáčky. Hra je pevně zaměřená na děj, příběhové animace co chvíli porcují průchod úrovněmi a Max dění neustále komentuje svými cynickými hláškami. Pokud máte rádi příběhové hry, Maxe 3 si zamilujete, více na hratelnost orientované hráče to může občas otravovat. Stejně jako časté záměrné obrazové artefakty, které mají obzvláštňovat atmosféru.

Max Payne 3 05.jpg Max Payne 3 06.jpg

Všichni si ovšem musí ocenit herní prostředí, které je plné detailů a působí neuvěřitelně živě a věrohodně. Ať už jde o luxusní byty, či naopak chudinské favely, vždy budete žasnout nad mírou detailnosti. Na sporáku v kuchyni tak můžete najít klokotající hrnce, ve favele lidé zavírají okenice, když vás vidí procházet…a dalo by se pokračovat dál.

Všichni si ovšem musí ocenit herní prostředí, které je plné detailů a působí neuvěřitelně živě a uvěřitelně

Rockstar se prostě zaměřil na drobnosti a hernímu zážitku to hodně pomáhá, i když jinde tvůrci zase lehce uklouzli. Po většině příběhových animací se ocitáte s pistolí v ruce nezávisle na tom, co jste drželi předtím, a musíte otravně přepínat na něco lepšího. Úplně ideálně není vyvážena obtížnost a umístění checkpointů.

Max Payne 3 07.jpg Max Payne 3 08.jpg

To jsou však jen poměrně drobnosti. Max Payne 3 představuje jinak skvělou akční střílečku se solidní herní dobou (asi 12 hodin) a zajímavým multiplayerem, který kombinuje tradiční herní módy s originálními nápady, jako třeba mód Gang Wars opírající se (letmo) o příběhovou část.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Third person akce
Výrobce: Rockstar Vancouver | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 18. května 2012 (X360/PS3)
1. června 2012 (PC)
  • Dobře vyprávěný příběh
  • Zábavné střílení
  • Spousta drobných detailů
  • Nevyvážená obtížnost
  • Různé malé drobnosti
  • Předvídatelný konec
Diskuze (14) Další článek: Kojima pomáhá s vývojem ZOE3 jako producent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,